In de Greep van het Verleden: 'Bergen Verzetten' door Theater RAST en Ferhat Kaplan

Foto door Nichon Glerum

Tijdens Oerol 2024 zag ik Bergen Verzetten, een aangrijpende voorstelling van Theater RAST en Ferhat Kaplan. Het stuk volgt twee hooggeplaatste compagnons die gedwongen worden om zelf drugs op te graven, een taak die hen confronteert met herinneringen uit hun verleden. Dit werk, dat ze aan het begin van hun carrière vaak deden, roept diepgaande reflecties op over de onomkeerbare keuzes die ze maakten in hun carrière, liefde en familieleven.

Ferhat Kaplan, opgegroeid tussen charismatische mannen en criminelen in de ruige straten van Brabant, brengt een persoonlijke en menselijke invalshoek naar dit theaterstuk. Waar sommige van deze mannen uitgroeiden tot beruchte figuren in de onderwereld, kende Kaplan hen als zorgzame en liefdevolle individuen die financiële hulp boden aan mensen in nood in Bergen op Zoom. Dit contrast vormt de kern van de voorstelling, die de complexe lagen van het leven en de keuzes van mensen belicht.

Mijn ervaring met Bergen Verzetten werd versterkt door de omstandigheden waaronder het plaatsvond: de stromende regen voegde een extra dimensie toe aan de voorstelling. De kracht van het spel en de duidelijke taal maakten het stuk toegankelijk en begrijpelijk, zonder al te abstract te worden. De voorstelling nodigt uit tot reflectie over de vraag of je ooit nog kunt ontsnappen aan het leven dat je hebt opgebouwd, en hoe moeilijk het kan zijn om uit te stappen uit een wereld die je langzaam in zijn greep heeft gekregen.

Bergen Verzetten biedt een genuanceerde en empathische kijk op de complexiteit van menselijke keuzes en de gevolgen daarvan. Het blijft hangen door de authentieke benadering en de krachtige vertellingen die Ferhat Kaplan en Theater RAST naar voren brengen.

Vorige
Vorige

Oerol 2024: 'Why Such a Strange Love' – Een Sprookjesachtige Reis door Liefde en Metamorfose

Volgende
Volgende

High-Rise: Orkater en KONVOOI's Dystopische Meesterwerk op Oerol 2024