“Soy Kroon en Dorian Bindels Schitteren in 40-45: Een Meesterwerk van Studio 100"

Foto's door Studio 100.

Op zaterdag 21 september 2024 vond de langverwachte première plaats van 40-45, de Musical in Nederland. Gelukkig mocht ik al iets eerder kijken en na een overweldigend succes in België, waar meer dan 750.000 enthousiaste bezoekers werden verwelkomd, besloot producent Studio 100 om dit spektakel naar de Midden Nederland Hallen in Barneveld te brengen. Wat volgde was een theaterervaring die je absoluut niet kunt vergeten!

Het verhaal van twee broers tijdens de oorlog

40-45, de Musical neemt je mee op een emotionele achtbaan met de broers Dirk (Dorian Bindels) en Louis (Soy Kroon), die opgroeien in een liefdevolle omgeving met hun vader Emiel (Kees Boot) en moeder Anna (Renee Fokker). Echter, wanneer de Tweede Wereldoorlog hun leven binnenkomt, wordt hun sterke band zwaar op de proef gesteld. De broers kiezen elk een andere strijd, wat leidt tot hartverscheurende confrontaties die de toeschouwer diep raken.

Tijdens de voorstelling voel je de spanning toenemen, vooral wanneer de broers letterlijk lijnrecht tegenover elkaar staan in het adembenemende nummer "Doe Maar", gezongen op een brandend vliegtuig terwijl de tribunes als een dolle draaien. Dit is slechts één van de vele momenten die het publiek volledig in de actie meeslepen. Maak je klaar voor een onvergetelijke ervaring!

Een next-level theaterervaring

Wat deze musical werkelijk bijzonder maakt, is het revolutionaire concept van rijdende tribunes, bedacht door Gert Verhulst, de oprichter van Studio 100. Dit innovatieve idee plaatst het publiek letterlijk in het hart van het verhaal. Terwijl de tribunes zachtjes draaien, flitsen vliegtuigen voorbij, racen auto’s langs en rijdt er zelfs een trein. Dit is geen gewone voorstelling; het is een ongeëvenaarde theaterervaring met acht enorme LED-schermen die elk denkbaar decor tot leven brengen.

Echter, 40-45 is meer dan alleen visueel spektakel en technologie. Het verhaal van de broers snijdt diep, vooral dankzij de indrukwekkende acteerprestaties van Soy Kroon en Dorian Bindels. Kroon vertolkt de rol van Louis, een energieke, aanvankelijk onschuldige jongeman wiens rechtvaardigheidsgevoel steeds sterker wordt, vooral door zijn liefde voor de Joodse Leah (Gaia Aikman). Aikman weet met haar rol de emotionele achtbaan van doodsangst en verdriet perfect te belichamen.

Daarnaast is er Bindels als Dirk, de broer die een duister pad inslaat. Zijn solo Alles Gebroken biedt een moment in de voorstelling dat je niet snel zult vergeten, doordrenkt met de innerlijke strijd van zijn personage. Dit is één van de momenten dat de voorstelling toch gelaagder voelt dan Soldaat van Oranje. (Ja, ik moet die vergelijking maken)

Een technische krachttoer met respect voor de geschiedenis

Studio 100 heeft met 40-45 een waar technisch meesterwerk gecreëerd. De combinatie van rijdende tribunes en bewegende decorstukken, samen met de levensechte projecties en de inbreng van maar liefst 76 acteurs, waaronder 30 figuranten, resulteert in een overweldigende ervaring. Hoewel het verhaal aanvankelijk langzaam op gang komt, versnelt het ritme al snel. De indrukwekkende groepsscènes, zoals de bijeenkomst van de NSB, trekken het publiek volledig in het verhaal en zorgen voor kippenvel.

Kees Boot vertolkt op magistrale wijze de rol van Emiel. Met zijn uitvoering van het nummer Hier vergeet u de chaos schetst hij een hartverscheurend beeld van de troost die theater bood tijdens de oorlog. Op dat moment is het publiek al betoverd door de overweldigende sfeer die voortkomt uit de harmonieuze combinatie van muziek, decor en acteerwerk.

Tekst loopt door onder foto.

Een verhaal dat raakt én relevant blijft

Ondanks de visuele hoogstandjes blijft de emotionele kern van het verhaal altijd voelbaar. De voorstelling toont indringend hoe oorlog families verscheurt en hoe keuzes in extreme omstandigheden mensen kunnen transformeren. Dit wordt pijnlijk duidelijk in de scène waarin nazi's Joodse families scheiden, een moment dat veel ongemak en afschuw teweegbrengt bij het publiek.

Renee Fokker voegt met haar rol als de moeder van de broers een bijzondere wending toe, zo eentje van je mond van open valt, maar behoudt tegelijkertijd de respectvolle en oprechte weergave van de historische gebeurtenissen. De musical is zeer relevant, omdat we moeten blijven opkomen tegen onderdrukking van uitsluiting van machthebbers. Wie die machthebber ook is en welk verleden ze ook hebben. Dit is precies wat 40-45 doet: het is niet alleen een spectaculair schouwspel, maar ook een krachtige herinnering aan de kwetsbaarheid van onze vrijheden.

Een must-see voor het Nederlandse musicalpubliek

Of je nu de cast bewondert met Soy Kroon en Dorian Bindels, of hun alternates, Jonathan Demoor en Wolter Weulink, elke acteur voegt een unieke dimensie toe aan de voorstelling. De onderlinge chemie tussen de broers is voelbaar, hun strijd is intens, en vocaal zijn alle hoofdrolspelers werkelijk indrukwekkend. Vooral het duet "Doe Maar" en de solonummers "Leah" en "Alles Gebroken" blijven nog lang bij de toeschouwers resoneren.

"40-45, de Musical" is een ervaring die je niet kunt missen. Dit geldt niet alleen vanwege de technische hoogstandjes, maar vooral omdat het verhaal krachtig en relevant blijft. Deze voorstelling, die te zien is in de Midden Nederland Hallen in Barneveld, zal je nog lang bijblijven. Ga het zien en laat je meeslepen door een van de meest indrukwekkende theaterstukken van deze tijd.


Volgende
Volgende

Diversity Fashion Week in beeld.