Terug naar alle evenementen

Museum Catharijneconvent presenteert: Van God los? De onstuimige jaren zestig


  • Museum Catharijne Convent 38 Lange Nieuwstraat Utrecht, UT, 3512 PH Netherlands (kaart)

Welkom in de onstuimige jaren zestig. Een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin van deze periode was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog allesoverheersend. Grote gezinnen waren normaal, gemengd trouwen was taboe en boodschappen deed men bij winkeliers van de eigen zuil. Toch ontstonden er barsten.

Vrouwen gingen massaal aan de pil, heiligen werden overboord gegooid en homoseksualiteit werd voorzichtig bespreekbaar. Dompel je onder in een roerig tijdperk dat misschien ver weg lijkt, maar doorwerkt tot op de dag van vandaag. Raakte Nederland van God los? Bezoek de eerste tentoonstelling ooit over de grote religieuze veranderingen van de jaren zestig.

TV-dominees en opzwepende bijeenkomsten

In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens waren de veranderingen zo tumultueus. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas zelfs het 'enfant terrible' van de katholieke kerk. Dit alles onder grote belangstelling van de internationale pers. Ook binnen de protestantse kerk gebeurde er veel. Maar wie denkt dat religie in dit onstuimige decennium met een sneltreinvaart uit Nederland verdween, heeft het mis.

De jaren zestig waren namelijk ook de tijd van invloedrijke tv-dominees, religieuze bestsellers, beatmissen, zenboeddhisme, opzwepende evangelische bijeenkomsten en experimentele kerkbouw. Zelfs Provo ‘s bediende zich van christelijke taal en ook de reformatorische zuil kwam in deze periode op. Nederland was veel religieuzer dan vaak wordt gedacht!

Progressieven in de kerk, slopers aan het werk.

In Van God los? toont het museum de hand van fotografie, muziek, kunst, radio- en tv-fragmenten een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. De eeuwenoude hechte band tussen het instituut kerk en het geloof bleek niet langer vanzelfsprekend. In de tentoonstelling komen zowel de ludieke en vernieuwende geluiden van deze periode (denk aan Gerard Reve en Godfried Bomans ) als de conservatieve tegenbewegingen aan bod. De bekendste anti-progressieve slogan uit die tijd is misschien wel ‘progressieven in de kerk, slopers aan het werk’.

Meer informatie over het museum of over de tentoonstelling vind je op de website van het Museum Catharijne Convent.

Vorige
Vorige
17 februari

Jakop Ahlbom Company presenteert: 'Unseen'

Volgende
Volgende
23 februari

Introdans presenteert: Confetti