De Kleine Cultuurshow

De Kleine Cultuurshow

"De Kleine Cultuurshow" is een toegankelijke en boeiende podcast voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, cultuur en de creatieve wereld om ons heen. Elke aflevering nemen we je mee op een culturele ontdekkingstocht, waarbij we in gesprek gaan met kunstenaars, schrijvers, muzikanten, en andere creatieve makers. Van visuele kunst en literatuur tot muziek en theater, we verkennen de verhalen achter de kunst en duiken dieper in de thema's die ons inspireren en uitdagen. Of je nu een doorgewinterde cultuurliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig naar nieuwe perspectieven, De Kleine Cultuurshow biedt een verfrissende kijk op de wereld van kunst en creativiteit. Natuurlijk met Marco Dreijer!

De podcast is ook de beluisteren en de afleveringen vind je hieronder.

Waar kunst en zorg elkaar raken – Kristel van ARTHOOD over creativiteit en gemeenschap

In deze aflevering van *De Kleine Cultuurshow* spreek ik met Kristel Anna Frich, mede-oprichter van ARTHOOD Collective, een platform dat op het snijvlak van kunst en mentale gezondheid opereert. We onderzoeken hoe creativiteit ingezet kan worden als instrument om de rafelranden van het bestaan te verzachten en hoe kunst kan fungeren als een spiegel én uitlaatklep in een tijd van toenemende individualisering.

Kristel vertelt hoe ARTHOOD met Art Therapy Sessies, tentoonstellingen en gezamenlijke projecten een ruimte creëert waar kwetsbaarheid wordt omarmd. Niet alleen als therapeutisch middel, maar ook als sociaal bindmiddel binnen een gemeenschap van makers. Een gesprek over kunst buiten de ivoren toren – kunst die wortelt in de samenleving en zachtjes, maar doeltreffend, schuurt aan thema’s die ons allemaal raken.

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow praat ik met componist en theatermaker Reinout Douma, de drijvende kracht achter Zummerbuhne. We duiken in het belang van locatietheater en hoe je een regio écht betrekt bij je voorstelling. Reinout vertelt over Groningen als inspiratiebron en hoe de nieuwe voorstelling Gronieken verhalen uit de provincie naar het podium brengt. Een gesprek over theater dat de wortels van een gemeenschap zichtbaar maakt en waarom dat zo belangrijk is.

Groningen op het podium: Reinout Douma over Zummerbuhne en Gronieken

Jesse Fischer: urban folklore en hedonistische verhalen

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow duiken we in de kleurrijke wereld van Jesse Fischer, een jonge kunstenaar uit Tilburg die met zijn intuïtieve narratieve schilderstijl een uniek portret schetst van het moderne volwassen leven. Zijn werk vangt scènes waarin onschuld en een bijna neurotische sexiness samenkomen, en waarbij de zoektocht naar genot centraal staat. Jesse’s schilderijen laten zien hoe hedendaags leven soms draait om rituelen en hedonisme, waarin de figuren – vaak vervreemd van hun omgeving – op zoek zijn naar de volgende kick.

Met een speelse, maar doordachte aanpak voegt hij langzaam elementen toe aan elk werk, waardoor een verhaal ontstaat dat de essentie van de stedelijke cultuur vastlegt. Deze serie is een moderne folklore, waarin mythische en sprookjesachtige invloeden samensmelten met de structuur van de stad. Laat je meevoeren in deze fascinerende wereld waarin kunst en genot samenkomen en ontdek hoe Jesse Fischer met zijn unieke visie ons uitdaagt om anders naar de hedendaagse cultuur te kijken.

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow gaan we samen met de de vrouwen van Damn, Honey – Marie Lotte en Nydia – die van alle shit waar je als vrouw* van deze tijd mee te maken hebt, nu ook het podium op gaan. Met hun vernieuwende feministische theaterstuk Moedig Voorwaarts, dat binnenkort in de Kleine Komedie in première gaat, nemen ze je mee in een wereld voor iedereen die zich wil inzetten voor gelijkwaardigheid – voor de doorgewinterde barricadekrijger én voor wie net de eerste stap wil zetten. In een luchtig en inspirerend gesprek duiken we in alles wat met (feministisch?) theater te maken heeft: van het spelen met het verschillende soorten publiek en vertellen ze over hun theaterrituelen tot de vraag of mannen in deze nieuwe wereld wel welkom zijn
(spoiler: JAZEKER!).

Damn, Honey on stage: Moedig Voorwaarts!

DEAR FRAIL MALE: Just van Bommel over mannelijke emancipatie

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow praat Marco met theatermaker Just van Bommel over hun fascinerende carrière en nieuwste voorstelling DEAR FRAIL MALE. Hoe worstelen mannen met traditionele ideeën over mannelijkheid? Just deelt hun persoonlijke ervaringen, waaronder het navigeren van binariteit op de Toneelacademie Maastricht en de inspiratie achter hun werk. Samen bespreken ze de emancipatie van mannen, het doorbreken van oude normen, en hoe humor en tragedie in theater ruimte kunnen bieden voor grote vragen. Een gesprek vol diepgang, lichtheid en zelfreflectie!

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow gaat Marco Dreijer in gesprek met Miss Abby OMG, de Braziliaanse dragqueen die Nederland veroverde met haar deelname aan het eerste seizoen van Drag Race Holland. Abby deelt hoe haar jeugd in Brazilië – inclusief het verkopen van bananen op straat – de basis legde voor het showmanship dat ze nu in haar dragcarrière inzet.

Ze vertelt openhartig over de invloed van Braziliaanse telenovela’s, haar ervaringen op Drag Race Holland en wat ze nu anders zou doen. We bespreken ook hoe de Nederlandse dragscene is veranderd door de komst van Drag Race en hoe ze omgaat met de reacties van fans, zowel online als offline.

Tot slot deelt Abby haar dromen en plannen voor de toekomst. Een aflevering vol drama, inspiratie en sprankelende drag!

Miss Abby OMG: van Brazilië naar het Nederlandse Dragpodium

Prins de Vos: Queer kunst, wachten en doorbreken van taboes

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow duik ik in het inspirerende werk en leven van queer fotograaf Prins de Vos (hen/hun). Met projecten zoals On Hold, waarin Prins de impact van de lange wachttijden in de genderzorg blootlegt, en Boy Do Cry, waarin kwetsbaarheid en mannelijke emoties centraal staan, laat hen zien hoe kunst bij kan dragen aan bewustwording en emancipatie. Prins deelt openhartig hun eigen ervaringen, zowel als kunstenaar als iemand die zelf met de genderzorg te maken heeft gehad.

Daarnaast bespreken we Prins’ innovatieve platformen, zoals De Kunstdragers, dat kunstenaars en kunstliefhebbers direct aan elkaar koppelt, en The Queer Gallery, een internationaal platform dat unieke queer kunst toegankelijk maakt en een podium biedt aan LHBTQIA+ kunstenaars. Prins vertelt over hun passie voor het doorbreken van taboes, de kracht van beeld om verhalen te vertellen, en hoe kunst kan bijdragen aan een inclusievere samenleving.

Een gesprek vol diepgang, schoonheid en hoop, waarin kunst en activisme hand in hand gaan.

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow spreek ik met kunstenaar Faria van Creij-Callender, winnaar van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2024. We praten over haar opleiding aan de KABK in Den Haag, haar ervaring om de prijs in ontvangst te nemen uit handen van koning Willem-Alexander, en hoe haar Surinaamse en Nederlandse roots haar werk beïnvloeden.

Faria vertelt hoe ze vrouwen van kleur een prominente rol geeft in haar schilderijen en hoe ze door haar kunst identiteit, erfgoed en balans onderzoekt. Ook deelt ze de inspiratie achter haar schilderproces, haar samenwerking met haar vader en haar visie op de rol van vrouwen in de schilderkunst. Een boeiende aflevering over kunst, cultuur en de kracht van het tussenin staan.

De grijze zone: Faria van Creij-Callender over erkenning en inspiratie

Het absurdistische universum van Christian van Eijkelenburg

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow praat ik met Christian van Eijkelenburg, cabaretier, theatermaker en surrealist pur sang. We duiken in zijn carrière: van jonge musicalster tot de successen met cabaretduo De Fransse Eijkel en zijn soloprojecten Drift en Wanen. Christian vertelt over zijn nieuwe voorstelling Wanen, een zinnenprikkelende cabaretperformance waarin de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen. Wat drijft hem als theatermaker? En hoe vertaalt hij de absurditeit van het leven naar het podium? Laat je meenemen in een wereld vol waanbeelden, dromen en futuristische beats.

Een sprookje voor de toekomst: Elise Berends over Sneeuwwitje de Musical

Regisseur Elise Berends is mijn gast in deze aflevering van De Kleine Cultuurshow, waarin we praten over haar nieuwste project: Sneeuwwitje de Musical, Terug naar de Kern. Elise vertelt over het creëren van een eigentijds sprookje dat niet alleen visueel betovert, maar ook belangrijke vragen stelt over diversiteit, natuurbehoud, en de manier waarop we over goed en kwaad denken. Met nieuwe elementen zoals prinses Tourmalyn en een diepere betekenis achter klassieke sprookjesmotieven biedt deze musical een frisse kijk op een oud verhaal.

Jonathan Bonny/JÓRMA: Kunst, kwetsbaarheid en het breken van barrières

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow duiken we in het veelzijdige kunstenaarschap van Jonathan Bonny. Jonathan vertelt over hun weg als klassiek slagwerker en de vele samenwerkingen en de uitdagingen binnen de klassieke muziekwereld als het gaat om toegankelijkheid. We bespreken ook hun recente voorstelling Noorderlicht, gemaakt met Theater Babel, een inclusief gezelschap waarin mensen met en zonder beperking samenwerken. Daarnaast maken we kennis met JÓRMA, Jonathan’s artpop-alter ego, dat muziek, popcultuur, theater en activisme samenbrengt. Van klassieke muziek tot pop en maatschappelijk engagement—dit gesprek biedt een inspirerende kijk op Jonathan's veelzijdige kunstpraktijk.

Cultuur in Crisis: Mick Stevens over het dreigende einde van Over het IJ

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow spreek ik met Mick Stevens, algemeen directeur van het Over het IJ Festival. Na 32 jaar dreigt dit unieke festival, dat bekendstaat om zijn vernieuwende en locatietheater op onverwachte plekken, te verdwijnen door het wegvallen van subsidies. Mick deelt waarom het festival zo belangrijk is voor de culturele sector en wat er op het spel staat. We praten over de impact van het verlies van culturele evenementen en waarom we juist nu kunst en cultuur moeten blijven steunen.

Kunst en Kunstmatige Intelligentie: In Gesprek met Noëlle van Dijk

In deze aflevering van De Kleine Cultuurshow duiken we in de fascinerende wereld waar kunst en technologie elkaar ontmoeten. Onze gast is Noëlle van Dijk, een multidisciplinaire kunstenaar die werkt met kunstmatige intelligentie (A.I.) om nieuwe, grensverleggende kunstwerken te creëren. We praten over haar creatieve proces, de rol van technologie in de hedendaagse kunst, en hoe A.I. zowel uitdagingen als nieuwe mogelijkheden biedt voor kunstenaars.