vlag (de; v(m); meervoud: vlaggen; verkleinwoord: vlaggetje of vlagje)
1 meestal rechthoekig stuk doek in een of meer kleuren als symbool van een land, partij, als baken, sein enz.:
de vlag uitsteken; met vlag en wimpel – glansrijk;
de vlag dekt de lading niet – de uiterlijke vorm komt niet overeen met de inhoud
2 dwarsstreepje aan de stok van een muzieknoot
“Vlag” is een parapluterm voor alle sociale constructen en systemen die we voor lief nemen, voor onveranderlijkheid, alsof het niet in beweging kan of mag komen. Deze systemen worden beperkt door arbitraire lands- en stadsgrenzen. Op zijn nieuwe album Ik zou voor veel kunnen sterven, maar niet voor een vlag, dat het beginpunt van de voorstelling is, spreekt Gnaoui zijn twijfels en zorgen uit over hoe deze systemen werken. Alle werelden die uitdrukking kunnen geven aan hoe onze maatschappij er nu voorstaat wil Gnaoui laten samensmelten tot een genre-overstijgend medium.
‘We stevenen af op de grenzen van het kapitalisme en er is veel in de wereld wat anders moet. Ik heb de oplossingen niet, maar wil gedachten delen. Mensen bevragen. Het begint bij het besef dat het anders kan. Niet alles hoeft geaccepteerd te worden “omdat het nou eenmaal zo is”, ik geloof dat bijna alles kneedbaar en rekbaar is en ik wil de ruimte opzoeken om daar vorm voor te ontwikkelen.’ – Yousef
VLAG is een theatraal-muzikaal-beeldende voorstelling waarin, Yousef Gnaoui, onze ideeën over religie, spiritualiteit, geloven en leven, uit elkaar laat vallen en in een nieuw perspectief laat samensmelten. Tijdens deze reeks aan voorstellingen is geen één avond écht hetzelfde.
De Cultuurvlogger zag deze voorstelling op Oerol en was zeer onder de indruk. Als de recensie al online staat dan vind je die op de ‘blog-pagina’ op de website. Vlag tourt binnenkort door heel Nederland en kan iedereen aanraden om te gaan kijken. Meer informatie en tickets vind je hier.