Den Haag is de stad vol verhalen!

Den Haag. Een stad die cultureel de afgelopen paar jaar niet vaak in mijn agenda voorkwam en voor mij dus altijd die stad bleef van de mensen in de politiek. En dat is heel jammer voor mij, blijkt nu. Want in korte tijd mocht ik op bezoek komen in Escher in het Paleis museum, het Kunstmuseum en mocht ik de nieuwe culturele route lopen door het Museumkwartier en die stelde me zeker niet teleur!

Voor sommige mensen is geschiedenis een geliefd vak op school en voor sommige mensen is het een hel. Al die jaartallen, namen en periodes. Zelf vond ik de verhalen uit de geschiedenis altijd zeer interessant, maar de jaartallen deden me allemaal niet zoveel. Wat voor mij helpt: maak het persoonlijk! Er zijn zoveel mooie verhalen die te vertellen zijn en ook zeker in Den Haag zijn die verhalen te vinden. En nu zelfs op straat.

Gewoon op straat!

“Aangevulde realiteit is een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid waaraan elementen worden toegevoegd door een computer. Deze soms met behulp van QR-code toegevoegde elementen bevatten veelal sensordata of extra informatie over de omgeving.”

Dit klinkt misschien een beetje moeilijk, maar dat is het he-le-maal niet! In Den haag liggen sinds vorige week verspreid over het Museumkwartier namelijk elf rode zegels op straat met een QR-code ernaast. Als je die scant met de camera op je telefoon dan kun je een link openen en daarna duik je zo de geschiedenis van Den Haag in door verhalen die te maken hebben met die plek.

Oorlogshelden, architecten, Koningen en Prinsen

Wie de route loopt komt langs Galerij Prins Willem V, Het Nationale Theater - Koninklijke Schouwburg, het Mauritshuis, Het Haagsch Historisch Museum, Escher in het Paleis, Museum Bredius, het Kunstforum, Tournooiveld, Rijksmuseum de Gevangenpoort, Pulchri Studio, Diligentia en de Kloosterkerk. En de verhalen liggen dus op straat voor het oprapen.

Zo is er voor de Koninklijke Schouwburg het verhaal van Actrice Else Mauhs te vinden. “Actrice Else Mauhs schitterde normaal gesproken in de Koninklijke Schouwburg, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte ze haar acteerkwaliteiten om haar Joodse echtgenoot vrij te pleiten.

Else Mauhs kwam oorspronkelijk uit Duitsland. In Nederland groeide zij uit tot steractrice. Met de ‘Haghespelers in ’t Voorhout’ trad Mauhs geregeld op in de Koninklijke Schouwburg, wat nu onderdeel is van Het Nationale Theater. In 1940 trok ze zich geheel van het toneel terug. Mauhs weigerde lid te worden van de Duitse Kultuurkamer. Toen ze hoorde dat haar Joodse man door de Duitsers was gedeporteerd naar kamp Westerbork stapte ze onmiddellijk naar de Sicherheitsdienst. Hier zette ze de grootste acteerprestatie van haar leven neer. Met haar acteertalent en vlekkeloze Duits wist ze haar man vrij te krijgen.”

Dit zijn de persoonlijke verhalen die mij van de geschiedenis laten houden. En het toffe van het toegevoegde augmented reality is dat je meteen oog-in-oog staat met diezelfde mensen uit de geschiedenis. (En er zelfs mee op de foto kan!) Ik heb de route al mogen lopen, dat zie je hier, en ik vond het jammer dat ik hem alleen moest lopen. Advies: neem een vriend mee en een thermoskan met warme chocomel en wandel de route. Als je dan goed plant, dan plan je als laatste locatie een toffe plek waar je daarna binnen gaat opwarmen. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij de Pulchri Studio of ga toch nog eens oog in oog staan met het Meisje met de Parel of laat je verrassen door de verhalen in het Escher in het Paleis museum!

Over het Museumkwartier Den Haag

Stichting Museumkwartier Den Haag is een samenwerkingsverband van de culturele organisaties die rondom het Lange Voorhout, het Toernooiveld en het Binnenhof zijn gevestigd. De stichting is in 2021 opgericht om het Museumkwartier Den Haag de komende jaren te ontwikkelen. Dit zijn: het Mauritshuis (met Galerij Prins Willem V), Escher in het Paleis, het Haags Historisch Museum met de Gevangenpoort, Museum Bredius, Het Nationale Theater, Diligentia, Theater PePijn, Kloosterkerk, Pulchri Studio, West Den Haag en Anna Vastgoed & Cultuur. 

Vorige
Vorige

Love and Hate

Volgende
Volgende

Roes is woest. En dat zijn we wel vaker, dus we schrijven liedjes over alles waar wij het voornamelijk mee oneens zijn.