Top2000 door jongeren

Ontwerp zonder titel (3).png

Ik hou van muziek! Bij mij thuis staat standaard de radio of Spotify aan. Daarnaast ontdek ik graag nieuwe muzikanten, en heb voor elke gemoedstoestand een andere afspeellijst. Mijn liefde voor muziek heb ik van huis uit meegekregen. In elke autorit klonk AC/DC, Bob Marley of the Eagles hard door de luidsprekers. Ook keek ik standaard met mijn ouders naar de sprookjesachtige concerten van André Rieu en stond bij ons thuis rond kerst altijd de top2000 aan. Dus ook deze kerst moest ik er weer aan geloven, de top2000, een plek waar alle klassiekers samenkomen. Denk aan een Piano man, Bohemian Rhapsody, Stairway to Heaven en Heroes. Allemaal nummers die je vast kent en op een dronken avond hard meezingt. Wat mij opviel aan de lijst van dit jaar was dat er steeds nieuwere nummers in komen. Zo stond natuurlijk op nummer 1 Danny Vera met Rollercoaster. Maar ook nummers als Soldier On van DI-RECT en Door de wind van Miss Montreal staan als nieuwe nummers in top 30. In de top 3 van de top 2000 staan dus Rollercoaster, Bohemian Rhapsody en Hotel California. Allemaal goede nummers, maar wie stemt deze nummers er eigenlijk in? Is deze lijst wel een goede representatie van wat jongeren luisteren? Of bestaat onze lijst uit Boef en Ariana Grande?

Tekst loopt door onder de afbeelding

Post Malone Fleetwood Mac The Weeknd Harry Styles

Ik ben benieuwd naar wat voor een lijst jongeren zouden maken. Dus ik vroeg jongeren van de leeftijd 18 tot en met 30 om een lijst samen te stellen met hun favoriete nummers. Met de antwoorden uit deze lijsten heb ik een nieuwe top 100 gemaakt (top2000 was iets te enthousiast). Deze lijst bestaat dus uit de 100 meest beluisterde nummers van de ondervraagde jongeren. Een lijst door jongeren gemaakt dus! Want staat Danny Vera bij ons ook op 1? Ik vertel het je in deze blog. Ook zal ik mijn top 10 nummers met je delen.

Favoriete artiesten

Aan de jongeren heb ik gevraagd wie hun favoriete artiesten zijn. Veel terugkerende antwoorden waren Shawn Mendes, Post Malone, The Weeknd, Jeremy Zucker, Tame Impala, Travis Scott en Harry Styles. Ook gaven veel jongeren aan een liefhebber te zijn van de klassiekers. Zoals Abba, Queen, Fleetwood Mac, David Bowie en Earth Wind and Fire. Artiesten van eigen bodem zijn minder populair bij de  jongeren, enkele noemden artiesten als Maan, Chef’s Special en Racoon.

Nederlandse representatie

Ik kan mij gedeeltelijk vinden in de antwoorden die mensen gaven. Wel vond ik het verrassend dat zo weinig mensen artiesten van eigen bodem noemden. Ik betrap mij er zelf namelijk op dat ik muzikanten van eigen bodem prefereer. Misschien komt dit door mijn voorliefde voor taal, zo luister ik graag naar Dave Budha, S10 (check deze blog), Typhoon, Chef'Special, Froukje, Naaz, Spinvis en the Vices (pluspunt is natuurlijk dat ze uit mijn thuisstad Groningen komen).

Tekst loopt door onder de afbeelding

Van links naar rechts: The Vices, Dave Budha en S10

Mijn favoriete artiesten

Ondanks mijn liefde voor de Nederlandse taal luister ik ook naar niet Nederlandse artiesten zoals Hobo Johnson, Tyler, The Creator, Alt-J en Frank Ocean. 

Hobo Johnson weet hiphop, folk, indie en punk te mixen met zijn teksten weet hij te refereren naar zowel Shakespeare als Jay-Z. Deze man maakt muziek zoals je nog gehoord hebt. Tyler, The Creator is naast rapper en muzikant ook songwriter, producer, designer en visual artiest.  Zijn muziek is eigenzinnig, eigenwijs, grappig en vooral kneiter goed. Alt-J is een Britse indierockband waar ik al jaren naar luister, ik heb ze zelfs live gezien op Lowlands. Voor de performance hoef je ze niet live te zien, maar des te meer voor de muziek zelf. Frank Ocean is mijn muzikant van 2020. Frank Ocean is een mix van R&B, Pop, Hiphop en vooral heel erg zijn eigen stijl. Luister hierboven de de afspeellijst met de topnummers van Frank Ocean volgens Spotify.

Favoriete nummers

Toen ik vroeg wat het favoriete nummer van de jongeren was, kwamen er 2 maar nummers overeen. Namelijk 2 mensen hadden gezegd Bohemian Rhapsody en 2 mensen hadden Op Dit Moment van Willeke Alberti. De klassiekers komen ook hier weer terug zoals Bohemian rhapsody, Lay all your love on me van Abba, Ashes to Ashes van David Bowie en  Mens durf te leven van Ramses Shaffy. Ook waren er nummers die ik moest Googlen zoals Mountain at my gates van Foals en Society van Eddie Vedder. Ook merkte ik dat mensen het moeilijk vonden om 1 nummer te zeggen. En nu ik dit zelf schrijf moet ik hard nadenken, want hoe kan je in godsnaam uit zoveel moois kiezen? Maar ik ga dan denk ik toch voor de klassieker Can’t Help Falling In Love van Elvis Presley.

Genres

De ondervraagden gaven aan vooral naar de genres Pop, Indie, Rock en HipHop te luisteren. Een enkele gaf aan om vooral naar volksmuziek te luisteren en weer een andere luisterde voornamelijk naar Jazz. Wat ik hierin had verwacht dat er meer mensen naar techno zouden luisteren. Ik zie namelijk om mij heen dat veel mensen naar techno luisteren, en ook ik zelf ben niet vies van een beetje techno. Favorieten van mij zijn Charlotte de Witte en Reinier Zonneveld.

Tekst loop door onder video

Favoriete nummers

Ook vroeg ik aan de jongeren wat hun 5 meest afgespeelde nummers zijn. Ik heb 3 lijstjes uitgekozen die mij opvielen. Want ik heb zelfs door een lijstje hele nieuwe genre muziek leren kennen hoe leuk!

Celtic Woman

Celtic Woman

De lijst is als volgt:

  1. Tir na nóg- Celtic Woman

  2. Dúlamán- Celtic Woman

  3. Siúil a rún- Celtic Woman

  4. Blinding Lights- The Weeknd

  5. Before You Go Lewis Capaldi

Zoals je ziet veel Celtische muziek (denk ik?) enorm leuk om kennis mee te maken en zeker iets wat ik nog een keer terug luister.

De volgende lijst is ook dag en nacht verschil van mijn afspeellijst, het is een mix tussen techno, hardstyle en rock. Vooral het hardstyle luister ik niet heel veel, maar deze naar deze lijst luisteren was voor mij een hele leuke verassing.

Disclosure

Disclosure

  1. Different-Eli

  2. The 9th Gate-Audiofreq

  3. Clock Off-Mefjus(Fade Black Remix)

  4. My High-Disclosure

  5. Holy Water-Normandie


En dan een (bijna helemaal) Nederlands lijstje met jawel Rollercoaster!

Danny Vera

Danny Vera

  1. Spanning- Young Ellens ft. JayeMoreLife

  2. Oceaan- Racoon

  3. Rollercoaster- Danny Vera

  4. Met z’n tweeën- Kraantje Pappie

  5. No Good in Goodbye- The Script

Zoals belooft zou ik ook mijn top 10 nummers met je delen. Mijn lijstje is weer compleet anders dan de bovengenoemde lijsten en bestaat uit een mengelmoes van Nederlandse en buitenlandse artiesten.

Froukje

Froukje

Rebels- Call Me Karizma

Top100

Hoe leuk zijn al deze lijstjes! Ik heb de jongeren gevraagd om hun Playlist naar mij door te sturen. Hierin zag de je verschillende smaken in muziek enorm versterkt. Ik heb alle antwoorden van de jongeren verzameld en hier een eigen playlist van gemaakt: Top 2000 jongeren. Een beetje overdreven, want ik heb er niet 2000 nummers in gezet, maar 100. 100 nummers die de ondervraagden het meest geluisterd hebben. Een fijne ratatouille van genres en artiesten. Ik nodig je uit om de lijst te gaan beluisteren en vooral te ontdekken. Want er staan een paar parels in die je niet in de echte top 2000 zal vinden. Want ondanks dat er een paar klassiekers instaan zoals Gimme Shelter, Ashes to Ashes en Hotel California. Ben je misschien verrast door de nummers die je nog niet kent. Stipt op nummer 1 staat Drivers License. Het nummer van Olivia Rodrigo is pas twee week uit maar is na de eerste week als 65,873,080 keer gestreamd, en breekt daarmee het record meest gestreamde nummer in een week.

Tekst loopt door onder Playlist

Conclusie

Dus, is de top2000 een goede representatie van de muziek waar jongeren naar luisteren? Ik denk het niet. De top2000 is een afspiegeling van muziek die vooral door ouderen wordt geluisterd. Muziek die jongeren luisteren wordt in deze lijst minder gerepresenteerd. Dit kan er misschien aan liggen dat jongeren meer naar kleine artiesten luisteren met een minder aantal fans, en om deze reden dus niet in de top2000 gestemd worden. Of omdat jongeren zich niet aangetrokken voelen om überhaupt in de top2000 te stemmen. Al met al geniet ik zelf enorm van de top2000 en ik wacht geduldig af op het moment dat ook mijn favoriete artiesten in deze lijst staan.

Ik wil uitdagen om na het lezen van deze blog te gaan luisteren naar de afspeellijsten van je vrienden, familie of je buurman. Want er is waarschijnlijk nog zoveel muziek dat jij nog niet kent en hoe leuk is het om er achter te komen naar wat voor muziek mensen luisteren. Muziek is er om ontdekt en gedeeld te worden, dus doe dit vooral.

Vorige
Vorige

Werkplaats Walhalla in Rotterdam zoekt ondernemers theatermakers met een plan!

Volgende
Volgende

Theatercollectief Nineties komt met live geconstrueerde theatrale virtuele clubavond.