Cyborg DNA is de volgende stap in het queer cyber-universum van Robin Nimanong

11 februari 2023, CREA - Cyborg DNA van Robin Nimanong (he/she/they) is een baanbrekende performance-installatie die nieuwe mogelijkheden biedt voor de toekomst van de dans. Het is een samensmelting van digitale kunst, muziek en hedendaagse dans en een onderzoek naar een toekomstige taal. De thema's zoals identiteit, complexiteit van het lichaam en activisme zijn zoals altijd zichtbaar in het werk van Nimanong en zitten ook in Cyborg DNA verwerkt.

Eerst even terug naar de eerste keer dat ik Nimanong zag performen. In Februari 2020 net voordat alles op slot ging had ik voor dit platform een mooie samenwerking met het Café Theater Festival in Utrecht. Een festival waar performers een stuk kunnen laten zien in de horeca van de Domstad. Zo komt er publiek speciaal kijken voor voorstellingen en zo zit je in een restaurant en begint er opeens iemand opera te zingen of in het geval van Robin gaat er iemand dansen. Hun stuk Aphrodisiac is daar het eerst wat ik zie en waarvan ik zeker onder de indruk ben.

Dat is niet heel gek, want Robin is niet de eerste de beste danser: Nimanong is een Nederlandse danser en maker met een Thaise achtergrond en queer identiteit die in 2017 afstudeerde aan de afdeling Moderne Theaterdans in Amsterdam en danste daarna onder andere bij SHIFFT, Nicole Beutler en het wereldberoemde Batheva Company. Tegenwoordig is Nimanong aan het freelancer en doceert hij zijn eigen stijl ‘I-AM’ (improvisation, awareness and movement) en maakt hen dus eigen performances.

Robin creëert stukken op het snijvlak van dans, beweging en media. Haar werk richt zich vaak op de queer gemeenschap en gaat over thema's zoals identiteit met een blik op de toekomst. In 2022 ontwikkelde Nimanong tijdens een New Adventures residency van ICK Artist Space zijn voorstelling Cyborg DNA, een futuristische performance-installatie die evolutie en transhumanisme verkent.

De samenwerking met digitale kunstenaar Luxnautilus en muzikant/danser Clara Cozzolino, samen met danser Phapbi Ngo, is een de basis voor de futuristische sfeer die Cyborg DNA uitstraalt. Het resultaat is een hypergevoelige, hypnotische ervaring die bezoekers op een unieke manier laat nadenken over patronen, sociale regels en menselijke omgangsvormen.

We zien dit terug door subtiele movements van het lichaam, uitgevoerd met een hoge intensiteit, live-gemaakte visuals door digitale kunstenaar Luxnautilis en invloeden in de dans van onder andere de ballroom scene, vanwege de achtergrond van danser Phapbi Ngo. Dit hele stuk is een grote samenwerking tussen Robin en hun team.

Uit het brein van Nimanong en team is een waardevolle en uitdagende voorstelling gerold die zich richt op de zoektocht naar een nieuwe taal en de strijd tegen de illusie dat er slechts één sociale code is die alle betekenissen bevat. De voorstelling is geïnspireerd op het Cyborg Manifesto van Donna Haraway en daagt het publiek uit om te denken over de complexiteit van het lichaam en technologie. Het is een onderzoek naar hoe sociale constructen en hoe taal de tand des tijds gaan doorstaan en de effecten ervan en bevat prachtige samensmeltingen van digitale kunst, muziek en hedendaagse dans. Zo benoemt Nimanong in het nagesprek dat we over identiteit nog te binair en heteronormatief denken: ‘Je identiteit en hoe we je aanspreken hangt niet alleen af van je geslachtsdeel. Wat mij betreft kun je daar ook je bloedgroep bijpakken, je muziekstijl of de kleding die je draagt.’

De performance-installatie is gebaseerd op de belangrijkste thema's uit Haraway's tekst en creëert een specifieke sfeer die niet te vergelijken is met andere shows. Dit resulteert in een gevoelige en beklijvende ervaring die de toeschouwer prikkelt om na te denken en verder te onderzoeken.

Betekenis

In het algemeen is Cyborg DNA een verfrissend stuk dat het publiek uitdaagt om te denken over de complexiteit van het lichaam en technologie en de betekenis die we eraan geven. Het is een must-see voor liefhebbers van hedendaagse dans, digitale kunst en interdisciplinaire samenwerkingen.

In het algemeen is Cyborg DNA een indrukwekkende en inspirerende performance-installatie die dans, digitale kunst en muziek op een unieke manier samenbrengt. Bezoekers kunnen een futuristische en onvergetelijke ervaring verwachten en Nimanongs unieke bijdrage aan de danswereld bewonderen.

Een voorstelling zoals deze bewijst waarom we queer stemmen in de Nederlandse danswereld moeten erkennen en versterken, omdat deze stemmen diversiteit en inclusie in de kunstwereld bevorderen. Queer stemmen bieden unieke perspectieven en verhalen die anders misschien onverteld zouden blijven. Door deze stemmen een platform te geven, kan de danswereld rijker worden met nieuwe ideeën en benaderingen, en kan er een bredere en meer inclusieve beeldvorming van de maatschappij ontstaan.

Daarnaast heeft technologie dus ook een grote rol in het werk van Nimanong. Technologie en dans vinden elkaar op een interessante en dynamische manier. Het mixen van de twee maakt het mogelijk om op nieuwe en verrassende manieren te experimenteren met beweging, ruimte en tijd. Dankzij deze technologische innovatie kan de dans een meer intense beleving voor de toeschouwer creëren en nieuwe manieren onthullen om verhalen te vertellen en emoties over te brengen. Bovendien biedt het mixen van technologie en dans een platform voor verdere exploratie van het menselijk lichaam en de mogelijkheden van de technologie. Het is duidelijk dat deze combinatie een deel van de toekomst van de dans zal bepalen en zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het genre.

Benieuwd geworden naar het werk van Robin? Volg hen dan op sociale media of bezoek hun website voor alle informatie.

Vorige
Vorige

Het werk van Britse celebrity fotograaf Terry O’Neill is binnenkort te zien in Maastricht

Volgende
Volgende

Conny Janssen (Danst) vangt op perfecte wijze het ritme van een stad