De Koude Realiteit van 'De Tocht

Alle foto’s zijn gemaakt door Joris van Dokkum

In de Nederlandstalige muzikale theaterbeleving "De Tocht" worden we meegenomen in het verhaal van vijf vroegere schaatsvrienden wiens paden in de loop der jaren uiteen zijn gegaan. Een veelbelovende premisse, met de Elfstedentocht als achtergrond en symbool voor de Nederlandse identiteit, belooft een meeslepende ervaring. Helaas blijft deze belofte grotendeels onvervuld, en "De Tocht" laat zien dat een krachtige basis en sterke uitvoering van een musical essentieel zijn.

Het grootste obstakel in "De Tocht" is het zwakke fundament van het verhaal. De personages worden in de eerste paar scènes gereduceerd tot clichés en platte karakters, met problemen die zo onsubtiel en 'on the nose' worden uitgelegd dat er weinig ruimte is voor verrassing of diepgang. Dit tekort aan diepgang maakt het moeilijk om emotioneel betrokken te raken bij de personages en hun dilemma's, en dit is zeker een gemiste kans.

De Elfstedentocht, als cultureel fenomeen, biedt een rijke en diepgaande context voor het verhaal. Het had een gelegenheid kunnen zijn om de Nederlandse identiteit en het gevoel van saamhorigheid op een krachtige manier te verkennen. In plaats daarvan wordt de tocht vaak oppervlakkig behandeld, waardoor het gevoel van magie en betekenis verloren gaat.

Ook het spektakelgedeelte van "De Tocht" voldoet niet aan de verwachtingen die inmiddels zijn geschept door andere theaterproducties, zoals "Soldaat van Oranje." De draaiende ijsbaan, hoewel indrukwekkend in theorie, verliest snel zijn impact en lijkt eerder een herhaalde gimmick dan een cruciaal onderdeel van het verhaal. Dit roept de vraag op of de theatermakers genoeg nagedacht hebben over hoe ze spektakel kunnen inzetten om het verhaal te versterken in plaats van te overschaduwen.

Bovendien lijken de visuele toevoegingen, zoals videoprojecties en kunstschaatsacts, eerder af te leiden dan te verrijken. Deze elementen lijken de aandacht af te leiden van waar een musical in essentie om draait: het verhaal, de tekst, zang en spel. Het is teleurstellend dat de productie er niet in slaagt om de belofte van spektakel en de diepere betekenis van de Elfstedentocht volledig te benutten.

Al met al is "De Tocht" een gemiste kans om een meeslepende theaterervaring te bieden en de rijke geschiedenis van de Elfstedentocht volledig te benutten. Hoewel de getalenteerde cast hun best doen met het materiaal dat ze hebben, blijft de productie achter bij de verwachtingen die de belofte van de Elfstedentocht wekt. Voor een avondje theater dat echt weet te raken en te verrassen, zou je wellicht beter af zijn met een andere voorstelling.

De Spektakelmusical De Tocht is voorlopig nog te zien in Leeuwarden. Ik wil graag aan jullie meegeven dat mijn mening compleet subjectief is en dat er ook zeer mooie reacties online te vinden zijn. Voor mij echter is deze musical, en al het geld dat er naar toe is gegaan, echt een gemiste kans om echt iets moois en puurs neer te zetten.

Wil je meer informatie over De Tocht? Dan vind je je die op de website van De Tocht.

Vorige
Vorige

Alex Klaasen levert een absoluut meesterwerk af

Volgende
Volgende

SIX: Een Luidruchtig Feministisch Manifest op het Toneel