Diversity Fashion Week in beeld.
Op 23 augustus 2024 had ik de kans om de Diversity Fashion Week bij te wonen in Loods 6, Amsterdam. De dag stond in het teken van diversiteit in de mode en dat werd gevierd met de 'mixed day', een spannende mix van couture en streetwear. Wat deze dag extra bijzonder maakte, was dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen over de catwalk paradeerden, wat zorgde voor een mooie afwisseling en een speelse sfeer.
De shows werden gepresenteerd door een reeks getalenteerde ontwerpers, waaronder Joella Veräjänkorva, Ziza Creations, O.22 Design, Anu Fashion, UNTAG, ANNIGJE by Annie Sturing en Violetta Riedel. Elk van hen bracht hun unieke visie tot leven, met ontwerpen die varieerden van elegante haute couture tot stoere streetwear. De combinatie van verschillende stijlen en leeftijden op de catwalk maakte de dag dynamisch en gaf een krachtige boodschap af: mode is er voor iedereen.
Foto’s door mij genomen.
Labyrinthia is de nieuwe, multizintuiglijke collectiepresentatie van het Drents Museum, waarin de geschiedenis van Drenthe op een unieke manier tot leven komt. Bezoekers kunnen in vijftien zalen topstukken uit de collectie ontdekken, waaronder het beroemde Meisje van Yde, de oudste boot ter wereld en schilderijen van Vincent van Gogh. De tentoonstelling biedt een fascinerende reis door de tijd, waarin archeologie, kunst en geschiedenis samenkomen.
Zonder vrouwen zou Amsterdam niet kunnen bestaan. Hun aanwezigheid heeft de stad mogelijk gemaakt én gevormd. Maar in de geschiedenisboeken domineert het mannelijke perspectief. Daarom opent het Amsterdam Museum vanaf zaterdag 14 december 2024 de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam – een ode.
Witte ruis. Een constante geluidsstroom waar baby’s heerlijk op kunnen slapen. Zo ook de baby van Soundos. Hij ontspant zich dan onmiddellijk.
Soundos ervaart zelf hele andere soorten “witte ruis”. En die hebben zeker geen kalmerende werking. Mensen die haar tegenwerken, vinden dat ze te veel ruimte inneemt of te luid is. Toetsenbordridders die online haat verspreiden. Maar Soundos heeft besloten zich te bevrijden van alle ruis. Die vrijheid maakt haar gelukkiger. Zorgt ervoor dat ze nóg meer schijt heeft aan de wereld en nóg zelfverzekerder wordt.
CODA nodigt voor deze tentoonstellingsreeks een kunstenaar, auteur of artiest uit om naar eigen inzicht en met eigen inspiratie een keuze te maken uit de CODA collectie. CODA vroeg Sioe Jeng een selectie te maken uit de collectie sieraden van CODA, met ruim 10.000 objecten de grootste collectie wereldwijd. Het resultaat is een tentoonstelling waarin je als bezoeker de persoonlijke reis en zoektocht van Sioe Jeng volgt. Een reis over haar identiteit als kunstenaar die start bij haar Oost-Aziatische roots en opvoeding en die daarna langs sieraden en rituelen gaat uit verschillende culturen en tijden. Zo zijn er hedendaagse sieraden te zien en ook objecten uit de 19e eeuw, zoals waaiers uit Java en een bidsnoer uit West-Afrika, gecombineerd met persoonlijke Chinese erfstukken van Sioe Jeng. De reis eindigt bij een monumentale wandtekening van Sioe Jeng, waarin diverse invloeden uit haar heden en verleden samenkomen.
Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geheime geschiedenis van dit huis. Pas tijdens de verbouwing ontdekt ze intrigerende sporen uit het verleden. Onder de houten vloeren en achter wandpanelen vindt Van Iperen schuilplaatsen en verzetskrantjes. Van Iperen begint aan een jarenlange zoektocht om een reconstructie te kunnen maken van die periode. Zo ontdekt ze dat op het dieptepunt van de oorlog 't Hooge Nest, dankzij twee Joodse zussen, een van de grootste onderduikadressen van Nederland is. Een veilige haven voor vele onderduikers, een doorvoerroute voor het verzet en een plek waar de cultuur rijkelijk bloeit.
Drie vrouwen ontmoeten elkaar tussen de verffolies, krullers en tondeuses. De één voor haar maandelijkse permanentje, de ander voor een messy beach wave glowing highlight blow out look. Krampachtig klampen ze zich vast aan het enige wat hen dichterbij elkaar brengt; de Roddel. Hoe makkelijk oordelen we over iemand die we niet kennen? Hoe ver reikt onze empathie? Spill the Tea is een horror-soap over roddelcultuur in een kapsalon. Met ons hoofd onder de droogkap en ogen op ons spiegelbeeld worden we geconfronteerd met onze onvermijdelijke hypocrisie en oneindige nieuwsgierigheid.