PHOTO KYIV organiseert een fototentoonstelling van de Oekraïense fotojournalisten Alexander Chekmenev en Oksana Parafeniuk bij Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag. Beiden maakten foto’s te midden van het oorlogsgeweld in de Oekraïne. De beelden zijn verschrikkelijk aangrijpend, maar tegelijkertijd fascinerend mooi om naar te kijken. De tentoonstelling Faces of War laat zien dat de aangrijpende getuigenissen slachtoffers ongevraagd aanzetten tot heldendaden. Maar ook wil Faces of War een eerbetoon zijn aan het onschatbare werk van fotografen in het oorlogsgebied. Burgemeester Jan Van Zanen opent de tentoonstelling op zondag 12 juni om 15.00 uur.
Ondergedoken meisje
De New York Times vroeg Alexander Chekmenev een verslag uit te brengen van Oekraïners die in Kiev achtergebleven zijn. De ontdekking van een tienermeisje dat met haar kat en vriend was ondergedoken in de metro in Kiev was voor Chekmenev een schok - ze deed hem denken aan zijn eigen dochter die naar Slowakije was gevlucht. Het ondergedoken meisje werd het uitgangspunt voor de serie Citizens of Kyiv. Oksana Parafeniuk vertelt het verhaal van Oekraïense kinderen met kanker die de oorlog onvluchtten en belandden in de Unicorn Clinic, een kinderziekenhuis in Polen. Fleeing the War with Hope noemde ze haar reportage. Deze werd onlangs gepubliceerd in de The Washington Post. De twee fotojournalisten laten mensen zien in een onmenselijke wereld. Zij vertellen het verhaal van Oekraïners in oorlog, het verhaal van uitputting en veerkracht, van wanhoop en hoop. Zij zijn de echte getuigen van de oorlog.
PHOTO KYIV
PHOTO KYIV heeft sinds 2017 meer dan 20.000 bezoekers mogen verwelkomen. Dit jaar organiseert PHOTO KYIV hun fototentoonstelling buiten de Oekraïne. Faces of War is twee weken lang gratis te bezichtigen bij Hoogsteder & Hoogsteder op de Lange Vijverberg 15 in
Den Haag.
De foto’s zijn niet te koop, de fotografen hebben ondersteuning ontvangen, de entree is gratis. Faces of War is mogelijk gemaakt door de Hoogsteder Museum Stichting en de Mahoney Stichting in de overtuiging dat ieder bezoek aan de tentoonstelling nog meer begrip kweekt voor het leed dat de Oekraïners wordt aangedaan – en daarmee de hele mensheid.
Over Alexander Chekmenev
De sociaal geëngageerde en befaamde fotojournalist Alexander Chekmenev (1969, Luhansk) is altijd geïnteresseerd geweest in het vastleggen van de moeilijke en pijnlijke levens van degenen die achterblijven of in de schaduw leven - daklozen, geesteszieken, zwervers, mijnwerkers - allemaal slachtoffers van een gefaald post-Sovjet systeem. In opdracht van
The New York Times Magazine bracht Chekmenev verslag uit van de Oekraïners die in Kiev waren achterbleven. Hij zag hoe mensen bezig waren een veilige slaapplaats te regelen in een stad waar je je nauwelijks kon verplaatsen omdat bruggen werden gesloten. Ondanks de avondklok heeft Checkmenev bijzondere contacten kunnen leggen met Oekraïners op de vlucht in hun eigen stad. Geduldig en vriendelijk luisterend naar hun verhalen en hun vragen, portretteerde hij hen, aangemoedigd door hun vastberadenheid.
Met zijn meesterlijke portretten van de Citizens of Kyiv, in een clair-obscur-achtige verlichting die doet denken aan de Nederlandse Gouden Eeuw schilderkunst. Hiermee verheft Chekmenev slachtoffers de facto tot helden.
Over Oksana Parafeniuk
De fotojournalist Oksana Parafeniuk (1989, Boryspil, regio Kiev) onderzoekt in haar werk de veerkracht en waardigheid van mensen in moeilijke tijden. Thema’s als migratie en mensen met een handicap hebben haar interesse. Nu is deze interesse een noodzaak geworden: “De plaatsen die ik kende zijn voor altijd veranderd. (…) Nu meer dan ooit, begrijp ik het belang van het documenteren van mijn land, van het bewaren van de herinnering aan Oekraïense steden en aan Oekraïners.”
Oksana’s serie Fleeing the War with Hope, in opdracht van The Washington Post, vertelt het verhaal van de eerste reis van Oekraïense kinderen met kanker die hun land ontvluchtten naar de Unicorn Clinic in centraal Polen. Vanaf deze plek kunnen de kinderen weer doorreizen naar gespecialiseerde klinieken over de hele wereld, waar ze een kans op leven kunnen krijgen.
De tienjarige Tymofii en negenjarige Yevhniia zijn beide kinderen met een hersentumor. Met haar camera heeft Oksana ze gevolgd op de lange en zware evacuatiereis. We zien geen verdriet, geen tranen, maar immense vermoeidheid door het vele reizen, en angst en onzekerheid door het alsmaar wachten.
Parafeniuk’s foto’s getuigen van de enorme moed en kracht van deze Oekraïense kinderen, levend in uitputting en met veerkracht, hun heldere ogen vol hoop - hoop op een betere toekomst.
Entree
De entree is gratis. De tentoonstelling ‘Faces of War’ is georganiseerd door PHOTO KYIV en mogelijk gemaakt door de Mahoney Stichting en de Hoogsteder Museum Foundation. Gallery Color heeft een groot deel van de drukkosten voor haar rekening genomen. De tentoonstelling wordt van harte ondersteund door de Ambassade van Oekraïne in Den Haag. Meer informatie? Check dan https://hoogsteder.com/