
Tips van De Cultuurvlogger
Op deze pagina vind je alle evenementen waar De Cultuurvlogger is geweest of de komende tijd naar toe gaat. Ook vind je hier de links naar recensies als een voorstelling al bezocht is, een link naar een vlog als een tentoonstelling is bezocht of een link naar een podcast als we in gesprek zijn gegaan met een maker die te maken had met het evenement.
Labyrinthia in het Drents Museum
Labyrinthia is de nieuwe, multizintuiglijke collectiepresentatie van het Drents Museum, waarin de geschiedenis van Drenthe op een unieke manier tot leven komt. Bezoekers kunnen in vijftien zalen topstukken uit de collectie ontdekken, waaronder het beroemde Meisje van Yde, de oudste boot ter wereld en schilderijen van Vincent van Gogh. De tentoonstelling biedt een fascinerende reis door de tijd, waarin archeologie, kunst en geschiedenis samenkomen.

Vrouwen van Amsterdam - een ode door het Amsterdam Museum
Zonder vrouwen zou Amsterdam niet kunnen bestaan. Hun aanwezigheid heeft de stad mogelijk gemaakt én gevormd. Maar in de geschiedenisboeken domineert het mannelijke perspectief. Daarom opent het Amsterdam Museum vanaf zaterdag 14 december 2024 de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam – een ode.

De Liefde die Blijft - Sioe Jeng Tsao in CODA Museum
CODA nodigt voor deze tentoonstellingsreeks een kunstenaar, auteur of artiest uit om naar eigen inzicht en met eigen inspiratie een keuze te maken uit de CODA collectie. CODA vroeg Sioe Jeng een selectie te maken uit de collectie sieraden van CODA, met ruim 10.000 objecten de grootste collectie wereldwijd. Het resultaat is een tentoonstelling waarin je als bezoeker de persoonlijke reis en zoektocht van Sioe Jeng volgt. Een reis over haar identiteit als kunstenaar die start bij haar Oost-Aziatische roots en opvoeding en die daarna langs sieraden en rituelen gaat uit verschillende culturen en tijden. Zo zijn er hedendaagse sieraden te zien en ook objecten uit de 19e eeuw, zoals waaiers uit Java en een bidsnoer uit West-Afrika, gecombineerd met persoonlijke Chinese erfstukken van Sioe Jeng. De reis eindigt bij een monumentale wandtekening van Sioe Jeng, waarin diverse invloeden uit haar heden en verleden samenkomen.
‘SHAPE – Body, Fashion, Identity’ in het Textiel Museum
Bezoek SHAPE en ontdek een modetentoonstelling die de maakbaarheid van het lichaam en de creatie van identiteit onderzoekt. Met werk van ontwerpers als Iris van Herpen, MAISON the FAUX en digitale modeontwerpen, neemt SHAPE je mee op een futuristische reis door mode, kunst en technologie, met speciaal ontwikkelde installaties in het TextielLab.

Ensors stoutste dromen in het Koninklijk Museum voor Schone Kunstwerken in Antwerpen
Ensors fantasierijke geest neemt je op sleeptouw door zijn wondere universum van woeste visioenen, carnaval en zwanse. In Ensors voetsporen volg je hoe hij zijn creativiteit ontplooit, om uit te groeien tot een rebelse gamechanger. Die zelf de spelregels van de kunst bepaalt. Hij stapt daarbij resoluut weg van het klassieke Europese schoonheidsideaal, en het impressionisme dat hem eerst zo fascineerde. Om uiteindelijk anderen te beïnvloeden met zijn droombeelden of expressieve kleurkeuzes, zoals Emil Nolde. Ensors stoutste dromen toont die artistieke evolutie via de grote mijlpalen die Ensors carrière bepaalden. Voor het eerst zij aan zij met Claude Monet en Auguste Renoir, van wie hij de lichteffecten afkijkt, zelfs al vindt hij de inhoud van hun werk te braaf.

Cindy Sherman in het FOMU (Fotomuseum Antwerpen)
Met werk uit ruim vijf decennia, verdeeld over meerdere verdiepingen, gaat de tentoonstelling Anti-Fashion dieper in op Shermans fascinatie voor mode en de wisselwerking tussen haar vrije werk en opdrachten uit de modesector. Sinds de jaren tachtig werkt ze regelmatig samen met beroemde modehuizen als Comme des Garçons, John Galliano en Balenciaga en tijdschriften als Vogue, Interview en Harper’s Bazaar. Zonder belangstelling voor glamoureuze modefotografie, maakt ze provocerende foto’s van personages die nauwelijks mooi te noemen zijn. Zo stelt ze gevestigde schoonheidsidealen ter discussie.

'Ensors staten van verbeelding' in Museum Plantin Moretus
In het najaar van 2024 presenteert het Museum Plantin-Moretus Ensors staten van verbeelding over Ensors opmerkelijke grafische avontuur. De jonge Ensor experimenteert enkele jaren uitbundig met etstechnieken. Zelf zegt hij hierover: “Oefening baart kunst! Zeker voor het etsen. Ervaring ontbreekt en vereist herhaalde probeersels en inspanningen.”
In korte tijd ontwikkelt Ensor een unieke benadering van het medium. Met voorgangers als Rembrandt in zijn achterhoofd slaat Ensor een geheel eigen weg in. Zijn atelier wordt een proeflabo voor experimenten waar ook het toeval soms een rol speelt.

Maarten van Heemskerck: één tentoonstelling, drie musea!
Van 28 september 2024 t/m 19 januari 2025 is de overzichtstentoonstelling van Maarten van Heemskerck te zien in het Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Alkmaar en Teylers Museum. De tentoonstelling belicht zijn vroege schilderwerk, invloedrijke reis naar Rome en baanbrekende prenten. Ontdek het veelzijdige werk van deze 16de-eeuwse meester die de Italiaanse renaissance naar de noordelijke Nederlanden bracht.

Matthew Wong | Vincent van Gogh
Het werk van de Chinees-Canadese kunstenaar Matthew Wong (1984-2019) is dynamisch, kleurrijk en expressief. Van de vele kunstenaars door wie hij zich liet inspireren was Vincent van Gogh een van de belangrijkste. Ontdek meer over Wongs werk en zijn artistieke connectie met Van Gogh.

Fashion For God
Het schittert tijdens Fashion for God! Maak je op voor een ongekende ervaring vol weelderige modestoffen, oogverblindend borduurwerk en luxueuze high fashion uit de renaissance en de barok. Dwaal door zalen vol rijkversierde mantels en overdadig gebloemde baljurken. Ontdek het bijzondere verhaal achter deze kostbare gewaden waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

'Van Cyclecar naar Grand Sport' in het Louwman Museum
Ontdek de wereld van Cyclecars en Grand Sports in het Louwman Museum! Bewonder 30 prachtige voertuigen uit de periode 1914-1930. Leer over de evolutie van fragiele voertuigen tot volbloed racers. Ontdek hoe de cyclecars na WO I de mobiliteit bevorderden. Mis deze bijzondere expositie niet en laat je verrassen door unieke carrosserieën en de geschiedenis van autosport!

A Room with a View
Maak kennis met zes jonge, internationale ontwerpers in de nieuwe tentoonstelling A room with a view - nieuwe vensters op het dagelijks leven.

Springboard Art Fair
🎨 Ontdek het nieuwste kunsttalent tijdens Springboard Art Fair in de Werkspoorkathedraal, Utrecht! Van 8-11 juni presenteren meer dan 100 kunstenaars hun werk, variërend van schilderkunst tot multimedia en installaties. Een unieke kans om de alumni van Nederlandse kunstacademies te ontdekken en direct van hen te kopen. Mis het niet!

Museumweektip 7: Waterliniemuseum 's-avonds open
Het Waterliniemuseum opent op vrijdag 7 april zijn deuren tot 21 uur, speciaal voor de Museumweek. Ben je erbij? Op deze speciale avondopenstelling in de Museumweek kun je verschillende voorstellingen beleven die alleen vrijdagavond 7 april te zien zijn: dans en films, naast de tentoonstelling SPLASH: kunst onder water van Hannelore Houdijk.

Museumweektip 6: In the Black Fantastic
Stap binnen in een meeslepende ervaring, op het kruispunt tussen werkelijkheid en fantasiewerelden. In the Black Fantastic toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora.

Museumweektip 5: Beyond Borders and Binaries
Dualistische denkwijzen die onze samenleving al zo lang domineren brokkelen langzaam af en maken plaats voor meerstemmigheid. De kunstenaars, onder wie de drie BAD Award 2022 winnaars, denken en verbeelden in Beyond Borders and Binaries voorbij bestaande grenzen en binaire tegenstellingen.

Museumweektip 4: Paul Robeson: The Artist as Revolutionary
In dit één-jaar-lange programma onderzoekt West de fascinerende en inspirerende erfenis van Paul Robeson. Een presentatie over artistieke virtuositeit, roem, politieke overtuiging en leiderschap.

Museumweektip 3: In het LICHT
Lichtprojecties en iconen, installaties en reliekhouders: de expositie In het LICHT verbindt op een bijzondere wijze de ervaring van licht door middeleeuwse kunstschatten te verbinden met werken van kunstenaars als Olafur Eliasson, Matthijs Munnik, Navid Nuur en Ann Veronica Janssens.

Museumweektip 1: How Dare You Make Me Feel This Way
In How Dare You Make Me Feel This Way staan trans- en queervreugde centraal. Het een dankwoord: hoe durf je me zo te laten voelen, zo fijn en vol verwondering en ook zo zoekende en verward? Het gaat ook over ‘nee’ zeggen tegen beperkende kaders en ‘ja’ tegen vrije bewegingsruimte.

De Cultuurclub #3: De Bentvueghels
Nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap de Bentvueghels. Meer dan honderd kunstwerken, waaronder uitzonderlijke bruiklenen uit Nederlandse, Europese en Amerikaanse openbare en particuliere collecties, geven inzicht in het leven van deze bijzondere groep kunstenaars.

Queering Puppet Festival Amsterdam
Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater en poppenspel. Een versmelting van ambacht en technologie, waarbij traditionele categorieën worden opgeheven voor het oog van de toeschouwer. Plein Theater en Puppetry Workspace trotseren de norm met dit festival vol bontgekleurde visuele uitspattingen uit binnen- en buitenland. QPFA is LGBTQI+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal: Schitterend in eigenwijsheid!

Tijd, dood en ijdelheid - een David Bailly tentoonstelling
Tal van voorwerpen verwijzen naar de vergankelijkheid van het leven op aarde: de gedoofde kaars, de zeepbellen, de schedel, verwelkende bloemen en een zandloper. De zilveren bekerschroef, de gouden dukaten en de parels herinneren ons juist aan de eindigheid van aards bezit. Bailly portretteerde zichzelf in het ovale schilderij, maar wie de jonge schilder is, weten we niet zeker. Het briefje rechtsonder laat echter geen twijfel bestaan over de strekking van het geheel: de Bijbelse spreuk ‘Vanitas vani(ta)tum et omnia vanitas’ betekent ‘IJdelheid der ijdelheden, alles is ijdelheid’ en wijst ons op de onvermijdelijke eindigheid van het menselijk bestaan.

De Cultuurclub #2 | 'Als de Dood' in Museum Belvédère
De dood’ is misschien wel het belangrijkste thema binnen de kunsten. In de tentoonstelling en de begeleidende catalogus Als de Dood wordt het grote thema door kunstschilders, dichters, beeldhouwers, schrijvers en fotografen van verschillende kanten belicht.

Nicole Eisenman & de modernen in Kunstmuseum Den Haag
Weerbarstige, maatschappijkritische verhalen verbeeld met humor en herkenbare elementen uit de kunstgeschiedenis en de populaire cultuur, in een keur aan kleur: dat is het werk van Nicole Eisenman (hen/hun*). Voor het eerst sinds bijna 30 jaar is er een overzichtstentoonstelling met werk van een van de grootste kunstenaars van nu te zien in Nederland. Het veelzijdige oeuvre dat deze New Yorkse kunstenaar de afgelopen 30 jaar heeft opgebouwd is internationaal beeldbepalend voor de hedendaagse schilderkunst.

Tuin der Lusten van Elmar Trenkwalder in het Museum Beelden aan Zee
De Oostenrijkse kunstenaar Elmar Trenkwalder roept in zijn beelden en tekeningen een barokke wereld op, waarin een vermenging van erotiek en architectuur plaatsvindt.

Museum Folkwang presenteert: NEW WORLDS
Sinds de zomer van 2019 presenteert Museum Folkwang zijn collectie in volledig vernieuwde zalen. Met ‘Nieuwe Werelden’ als overkoepelend thema, is de presentatie bedoeld om bezoekers de al lang bestaande collectie in een nieuwe vorm en vaak vanuit verrassende hoeken te laten ervaren. Nu wordt de schilderkunst afgewisseld met fotografie, beeldhouwkunst of prenten en treedt ze in ongekende en inspirerende constellaties met wereldkunst en posterkunst.

Hoogsteder & Hoogsteder presenteren: Faces of War – foto’s uit Oekraïne
PHOTO KYIV organiseert een fototentoonstelling van de Oekraïense fotojournalisten Alexander Chekmenev en Oksana Parafeniuk bij Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag. Beiden maakten foto’s te midden van het oorlogsgeweld in de Oekraïne. De beelden zijn verschrikkelijk aangrijpend, maar tegelijkertijd fascinerend mooi om naar te kijken.

Fabrique des Lumières presenteert Gustav Klimt
Op 22 april 2022 opent in Zuiveringshal West op het Westergasterrein in Amsterdam een nieuw digitaal kunstcentrum: Fabrique des Lumières. In Fabrique des Lumières zullen immersieve exposities te zien zijn van klassieke, moderne en hedendaagse kunstenaars. Met behulp van geavanceerde technologie worden de kunstwerken door lichtprojecties en begeleidende muziek tot leven gebracht. De eerste expositie bestaat uit werken van de kunstenaar Gustav Klimt en zijn tijdgenoten en biedt de bezoeker een nieuw perspectief op de Weense schilderkunst van de negentiende en twintigste eeuw.

Gouda viert 750 jaar Gouda met o.a. Museum Gouda en de Sint-Jan
Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. Dat vieren ze 6 maanden lang van april t/m september. Er staan maar liefst 150 verschillende evenementen op stapel. Stuk voor stuk unieke evenementen, van grote publiekstrekkers tot evenementen op wijkniveau. De feestperiode startte op 12 april met de opening van de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ door Zijne Majesteit de Koning.

De Grote Kunstshow presenteert: Bas Kosters
In 2022 vindt eenmalig een bijzondere editie plaats van De Grote Kunstshow, geheel gewijd aan Bas Kosters, een van Nederlands meest eigenzinnige modekunstenaars. In Arnhem, Amsterdam en Utrecht zal De Grote Kunstshow elk meerdere keren per dag, overdag en ’s avonds, worden opgevoerd.

SBK Kunstuitleen & Galerie presenteert i.s.m. Maaike Kalkhoven: 'Galerieniemini'
De kunstexpo voor kleine ontdekkers met een grote verbeelding. Al liggend op de grond gaan we op materiaalonderzoek, fluffy konijnen worden geaaid en we verdwalen in de geschilderde wereld van de dino; bij Galerieniemini gaan we niet alleen kunst kijken, we gaan ook kunst beleven met verschillende zintuigen!
We gaan kunst onderzoeken, bevragen en voelen. Kruip met je neus bovenop de werken, Galerieniemini is namelijk speciaal voor kinderen van 3 tot 12 jaar. En natuurlijk mogen zij hun favoriete volwassene ook meenemen!

Museum Het Rembrandthuis presenteert: RAUW
Het menselijk lichaam verbeelden zoals het is – dat is niet zo vanzelfsprekend. We idealiseren al eeuwen ons eigen en andermans voorkomen. Nu doen we dat met Photoshop, plastische chirurgie en filters op sociale media. In de zeventiende eeuw deden ze dat in kunstwerken. Maar Rembrandt niet. Hij keek met een open en nieuwsgierige blik naar anderen ー en naar zichzelf ー en gaf mensen vaak heel realistisch weer. In de groepstentoonstelling RAUW vormen Rembrandts etsen de inleiding voor het werk van dertien hedendaagse kunstenaars.

Escher in het Paleis presenteert: Kijken met je handen!
In Escher in Het Paleis is de tentoonstelling Kijken met je handen met aanraakbare mode van de Nederlands-Curaçaose ontwerper Michelangelo Winklaar te bekijken en bevoelen. Geïnspireerd door zijn moeder met een visuele beperking heeft Winklaar een experimentele expositie ontwikkeld waarbij hij een breed publiek, inclusief blinden en slechtzienden, een modecollectie ook laat ervaren door middel van tast. Waar een modecollectie in een museum normaal niet aangeraakt mag worden, nodigt Winklaar het publiek juist uit de tastzin te gebruiken.