
Tips van De Cultuurvlogger
Op deze pagina vind je alle evenementen waar De Cultuurvlogger is geweest of de komende tijd naar toe gaat. Ook vind je hier de links naar recensies als een voorstelling al bezocht is, een link naar een vlog als een tentoonstelling is bezocht of een link naar een podcast als we in gesprek zijn gegaan met een maker die te maken had met het evenement.

DEAR FRAIL MALE door Just van Bommel
Wat als je, op het moment dat het er echt toe doet, zo gevat zou zijn als je had gehoopt? In DEAR FRAIL MALE vertelt Just van Bommel een persoonlijke anekdote over een onverwachte ‘ontmoeting’ met een groep jongens. Just zet deze herinnering naar eigen hand in een tekstuele, ritmische performance over het (vrij letterlijke) gewicht van de mannelijke norm.

Double Bill: Fools & Psalm 27 door Nimanong & Trevoga
Op 9 januari 2025 presenteren Nimanong en Trevoga een avond van gedurfd danstheater over gender, queerbevrijding en ‘soft power’. Nimanong - Project Fools duikt in een digitale wereld waar rebellen de maatschappij van binnenuit uitdagen, door thema’s als genderfluïditeit en absurdisme te verkennen. Het werk combineert dans, mode (door Eva Marie-Louise), visuals en muziek (door Guenter Raler) in een dynamische zoektocht naar queer expressie. Dit project, in samenwerking met Ballroom-artiesten Gato, Deion en Sugah, gaat officieel in première op 25 april 2025 in het Maastheater in Rotterdam.
Trevoga - Psalm 27 biedt een vervreemdende en provocerende ervaring, als onderdeel van de vroege ontwikkeling van Xx-63, een voorstelling die in juli 2025 in première gaat. Het stuk onderzoekt thema’s als body horror, escapisme en de ritmes die ons gevangen houden, met kenmerkend minimalisme en een kritische blik op onze verwaarlozing van lichaam en omgeving.
De avond wordt afgesloten met The Queer After Lounge (21:30 - 23:00 uur), met DJ Guenter Raler en de Utrechtse Ballroom Scene, een feest toegankelijk voor iedereen, ook zonder de voorstellingen te hebben bezocht.

Museumweektip 5: Beyond Borders and Binaries
Dualistische denkwijzen die onze samenleving al zo lang domineren brokkelen langzaam af en maken plaats voor meerstemmigheid. De kunstenaars, onder wie de drie BAD Award 2022 winnaars, denken en verbeelden in Beyond Borders and Binaries voorbij bestaande grenzen en binaire tegenstellingen.

Museumweektip 1: How Dare You Make Me Feel This Way
In How Dare You Make Me Feel This Way staan trans- en queervreugde centraal. Het een dankwoord: hoe durf je me zo te laten voelen, zo fijn en vol verwondering en ook zo zoekende en verward? Het gaat ook over ‘nee’ zeggen tegen beperkende kaders en ‘ja’ tegen vrije bewegingsruimte.

Queering Puppet Festival Amsterdam
Queering Puppets Festival Amsterdam biedt sinds 2022 een podium aan genre-overstijgende vormen van beeldend theater en poppenspel. Een versmelting van ambacht en technologie, waarbij traditionele categorieën worden opgeheven voor het oog van de toeschouwer. Plein Theater en Puppetry Workspace trotseren de norm met dit festival vol bontgekleurde visuele uitspattingen uit binnen- en buitenland. QPFA is LGBTQI+ friendly, feministisch, activistisch en bovenal: Schitterend in eigenwijsheid!

Cyborg DNA (door Robin Nimanong)
Cyborg DNA is een zoektocht naar een taal en de strijd tegen de illusie dat er één maatschappelijke code bestaat die alle betekenissen bevat. Gebaseerd op Cyborg manifesto van Donna Harraway, over een toekomstige taal die de complexiteit van het lichaam en technologie omarmt. Cyborg DNA bevraagt tijd en haar effecten. De performance installatie was genomineerd voor de DNA NEXT! Simuleringsprijs 2022.

De Rode Hoed presenteert: De 4e geschiedenisles die je nooit hebt gehad! - Queer Pioneers
De geschiedenis is vaak vanuit een mannelijk, maar ook vanuit een hetero normatief perspectief geschreven. Dit jaar brengen Platform F-site en With Pride daar in de Rode Hoed verandering in. Zij maken in de jaarlijkse geschiedenisles die je nooit hebt gehad historische queer vrouwen zichtbaar.

Amsterdam Museum presenteert Queer History Talk - Audre Lorde in Critical Times
“Het werk van Audre Lorde had in de jaren tachtig van de vorige eeuw veel invloed op (Amsterdams) zwart lesbische activisme en voor de jongere generatie queer activisten van deze tijd is haar werk nog steeds relevant en inspiratievol.”
Donderdag 18 februari is het Amsterdam Museum terug op Amsterdam Museum TV met de eerste aflevering van Queer History Talk van dit nieuwe jaar. Aansluitend op de allereerste Nederlandse Queer Geschiedenismaand en geboortedag van Audre Lorde, heeft AM samen met Black Queer Trans Resistance (BQTR) het programma voor deze aflevering samengesteld.