Donderdag 18 februari is het Amsterdam Museum (AM) terug op Amsterdam Museum TV met de eerste aflevering van Queer History Talk van dit nieuwe jaar. Aansluitend op de allereerste Nederlandse Queer Geschiedenismaand en geboortedag van Audre Lorde, heeft AM samen met Black Queer Trans Resistance (BQTR) het programma voor deze aflevering samengesteld: Queer History Talk - Audre Lorde in Critical Times.
Het werk van Audre Lorde had in de jaren tachtig van de vorige eeuw veel invloed op (Amsterdams) zwart lesbische activisme en voor de jongere generatie queer activisten van deze tijd is haar werk nog steeds relevant en inspiratievol.
AM opent deze Queer History Talk met een rake uiteenzetting van Chandra Frank over de relevantie van het werk en het denken van Audre Lorde voor de generatie ´Sister Outsider´ en die van de huidige tijd. Chandra Frank is een feministisch onderzoeker die werkt op de kruispunten van archieven, waterwegen, gender, seksualiteit en ras. In haar werk als curator verkent ze verschillende experimentele vertelvormen en de koloniale grammatica die ingebed zijn in tentoonstellingen. Chandra is gepromoveerd aan Goldsmiths, Londen en heeft gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften en tentoonstellingscatalogi, waaronder Feminist Review en The Place is Here. Momenteel is Chandra als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan het Charles Phelps Taft Research Center van de Universiteit van Cincinnati.
Vervolgens gaat AM onder leiding van gastcurator, moderator van dit programma, anti-racisme activist en medeoprichter van BQTR, Naomie Pieter door met een gesprek over een uit 1992 geschreven brief door Audre Lorde en partner Gloria Joseph gericht aan de toen Duitse bondskanselier Helmut Kohl. De bijna dertig jaar oude brief, is een reactie op de rellen en aanvallen op vluchtelingen in de Duitse plaats Rostock. Het toont de kracht van het benoemen en het belang van een intersectionele aanpak in de strijd voor gelijkwaardigheid.
Dit gesprek vindt plaats met gasten Sorab Roustayar en Simon(e) van Saarloos. Sorab Roustayar is een queer trans moslim activist, hij zet zich in voor queer rechten, vluchtelingen, moslims en verbindt de verschillende disciplines met elkaar want we zijn immers nooit het een of het ander.
Simon(e) van Saarloos is filosoof en auteur. Zij publiceerde vier boeken, waaronder 'Herdenken herdacht' over queer vergeten, lineaire tijd, standbeelden in Nederland en belichaamd herdenken. Momenteel heeft van Saarloos een audio installatiewerk in Amsterdam Museum, getiteld 'Cruising Gezi Park': een orale geschiedenis met DJ en trans activist Kübra Uzun over seks in de publieke ruimte, surveillance en protest.
AM sluit af met een terugblik naar de 'Audre Lorde, a prideful reading session' georganiseerd door IHLIA in COC´s Shakespeare Club zomer 2020. Smita James legt uit wat Audre Lorde voor haar betekent 'ze geeft vocabulaire om het bestaan te begrijpen' en draagt ´A litany for survival´ voor.
Alle informatie over de uitzending kun je vinden op de website van het Amsterdam Museum!