Tips van De Cultuurvlogger
Op deze pagina vind je alle evenementen waar De Cultuurvlogger is geweest of de komende tijd naar toe gaat. Ook vind je hier de links naar recensies als een voorstelling al bezocht is, een link naar een vlog als een tentoonstelling is bezocht of een link naar een podcast als we in gesprek zijn gegaan met een maker die te maken had met het evenement.
'Van Cyclecar naar Grand Sport' in het Louwman Museum
Ontdek de wereld van Cyclecars en Grand Sports in het Louwman Museum! Bewonder 30 prachtige voertuigen uit de periode 1914-1930. Leer over de evolutie van fragiele voertuigen tot volbloed racers. Ontdek hoe de cyclecars na WO I de mobiliteit bevorderden. Mis deze bijzondere expositie niet en laat je verrassen door unieke carrosserieën en de geschiedenis van autosport!
Ontdek winter in het Spoorwegmuseum
Tijdens Winter Station, van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023, brengen ontelbare lampjes, kerstdecoraties en een antieke carrousel het hele Spoorwegmuseum in een romantische wintersfeer. Met als absoluut hoogtepunt: schaatsen tussen de treinen!
Het (na)oorlogse verleden in het Oranjehotel
Ontdek de verhalen over het gevangenisleven en gevangenissysteem in het Oranjehotel. Ook de bezetting, het verzet, de ontwrichting binnen families en de naoorlogse omgang met het verleden komen aan bod.
Royal Delft Museum presenteert: Van Ruisdael tot Frytom
Een expositie over twee grote namen van 17e-eeuwse landschapsschilders die hun kunstenaarschap, ieder voor zich, vormgaven op canvas en op Delfts aardewerk.
Museum van Volkenkunde presenteert: Azteken, Waarheid en Mythes
Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren, verfijnde gouden sieraden, en een levensgrote 3D-print van de zonnesteen. Museum Volkenkunde pakt groots uit met Azteken; de eerste expositie ooit op Nederlandse bodem over de Azteken. Want het is 500 jaar geleden dat Spaanse kolonisten het Azteekse Rijk ten val brachten. Hiermee werden we feitelijk landgenoten; Nederland en de Azteken dienen vanaf dan dezelfde Spaanse koning. Azteken is een expositie vol topstukken die Mexico niet eerder verlieten, en ontzenuwt de mythes rond dit verloren gewaande rijk.
Teylers Museum presenteert: Vogelpracht
Stap binnen in een bonte volière, ontdek de mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie van Teylers Museum en ga op zoek naar de verschillen tussen de vogelwereld vroeger en nu.
Mensen houden van vogels. Ze hebben prachtige kleuren en kunnen zingen en vliegen. Ze worden al eeuwenlang bestudeerd, afgebeeld en beschreven door vogelliefhebbers. De collectie van Teylers Museum op het gebied van vogelstudies is uniek: de bibliotheek herbergt de mooiste boeken en ook in de kunstcollectie zijn prachtige vogeltekeningen te vinden. Tegenwoordig is vogels bestuderen nog steeds een geliefde bezigheid. Geweer en penseel zijn vervangen door camera’s en verrekijkers. We kunnen zelfs met webcams meekijken in nestkasten! Vogelpracht neemt een vlucht door de mooiste vogelafbeeldingen uit de collectie. De tentoonstelling laat je niet alleen kennismaken met de schoonheid en de rijkdom van de vogelwereld, maar toont ook de veranderde biodiversiteit in het vogelparadijs ten opzichte van 200 jaar geleden.
Museum de Fundatie presenteert: Design By Nature
Hoe kan de wereld gered worden van de klimaatcrisis? Is er schoonheid te vinden in duurzaamheid? In het besef dat de natuur de mensheid hoe dan ook zal overleven omhelzen verschillende kunstenaars de natuur als bron voor het ontwerpen van een duurzame wereld. In Design by Nature tonen zij de inventiviteit én de schoonheid van toegepaste kunst, gebaseerd op de natuur, en dat allemaal in onze dagelijkse huiselijke omgeving. Het gaat in deze tentoonstelling om het bouwen van huizen en het inrichten daarvan met biobased materialen.
Museum Catharijneconvent presenteert: Maria Magdalena
Ontmoet de mysterieuze Maria Magdalena en haar vele gezichten: van kroongetuige, zondares tot feminist. Ze wordt geassocieerd met de vermenging van seksualiteit, sensualiteit en zonde; een baken van hoop en een feministisch icoon. En was ze nu wel of niet getrouwd met Jezus?
Amsterdam Museum presenteert Tentoonstelling Gouden Koets
Op vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk, Amsterdam.
Cobra Museum presenteert: 100 jaar Karel Appel
Op de 100ste verjaardag van Karel Appel (Amsterdam, 1921-Zürich, 2006) opent het museum een tentoonstelling met de mooiste werken van Karel Appel uit eigen collectie, aangevuld met een aantal bijzondere bruiklenen. Uiteraard vieren we die zondag zijn verjaardag met een feestelijk programma.
Museum de Fundatie presenteert: John Heartfield - Fotografie plus Dynamiet
Van 13 februari t/m 30 mei 2021 toont Museum de Fundatie een groot overzicht van John Heartfield (1891-1968). Zijn enorm krachtige beeldtaal gecombineerd met het podium dat hij kreeg in zijn tijd, maakt hem een ‘influencer avant la lettre’. Heartfield wilde met zijn fotocollages het grote publiek mobiliseren tegen fascisme en oorlog en bereikte dat onder meer via de covers die hij maakte voor het blad Arbeiter Illustrierte Zeitung (AIZ). De tentoonstelling John Heartfield – Fotografie plus Dynamiet is een samenwerking met de Akademie der Künste, Berlijn.
OSCAM en Brian Elstak presenteren L.O.B.I ARCADE
In deze tentoonstelling reflecteert beeldend kunstenaar Brian Elstak op authentieke, unieke wijze universele en tegelijkertijd persoonlijke thema’s. Deze thema’s reiken van black empowerment, representatie, koloniale erfenissen en migratie, tot persoonlijke struggles zoals zijn black man’s paranoia en zijn geloof en ongeloof in de (mede)mens.
Galerie Ron Mandon presenteert: (RE)Pose | Wonder Buhle Mbambo and Eniwaye Oluwaseyi
Galerie Ron Mandos presenteert met trots (RE)Pose, een tentoonstelling samengesteld door Azu Nwagbogu (directeur van de African Artists 'Foundation). De tentoonstelling is een verkenning van de figuratieve schilderkunst door Wonder Buhle Mbambo (Zuid-Afrika) en Eniwaye Oluwaseyi (Nigeria), hedendaagse kunstenaars uit Afrika die verzadigde staten en familiegeschiedenissen aanbieden als een vorm van een portret en tegengedrag tegenover vormen van onderdrukking en representatie van Zwarte lichamen in de hedendaagse geschiedenis.
Museum van de Geest in Amsterdam presenteert: Art Against the Flow: Chicago Calling
Met de tentoonstelling ‘Art Against the Flow: Chicago Calling’ verkent Museum van de Geest de vervlochten geschiedenis van enkele buitengewoon originele kunstenaars. Tijdens hun leven was er geen of nauwelijks interactie tussen hen. Door hun werken samen te brengen, presenteren we uitwisselingen van gevoelens, ideeën, bedoelingen, overtuigingen en ingebeelde gesprekken.
Amsterdam Museum presenteert Queer History Talk - Audre Lorde in Critical Times
“Het werk van Audre Lorde had in de jaren tachtig van de vorige eeuw veel invloed op (Amsterdams) zwart lesbische activisme en voor de jongere generatie queer activisten van deze tijd is haar werk nog steeds relevant en inspiratievol.”
Donderdag 18 februari is het Amsterdam Museum terug op Amsterdam Museum TV met de eerste aflevering van Queer History Talk van dit nieuwe jaar. Aansluitend op de allereerste Nederlandse Queer Geschiedenismaand en geboortedag van Audre Lorde, heeft AM samen met Black Queer Trans Resistance (BQTR) het programma voor deze aflevering samengesteld.
Vive le cinéma!
Vanaf de begindagen van de cinema was film altijd al veel meer dan een projectie op een doek. Toch is dat hoe film de geschiedenis is ingegaan. Maar vroege experimenten met panorama’s, toverlantaarns, live geluid en muziek en theatrale omlijstingen bewijzen dat film van het begin af aan ook een ruimtelijke beleving was. Film zou geen film zijn, een festival geen festival en een museum geen museum als niet dat hele verhaal werd verteld.
Infinite Identities | Photography in the Age of Sharing
In Infinite Identities. Photography in the Age of Sharing is werk van negen kunstenaars en fotografen te zien die Instagram gebruiken om bepaalde aspecten van hun kunst te ontwikkelen en over hun kunstpraktijk te communiceren. De tentoonstelling laat zien hoe deze app een extra laag toevoegt aan de kunstwereld door virtueel de plek in te nemen van een atelier, museum of galerie.
Letters van de art nouveau
Art nouveau was er rond 1900 niet alleen voor welgestelden: de zwierige stijl kon men vooral op straat vinden. In de tentoonstelling ‘Letters van de art nouveau’ laat het Allard Pierson zien welke nieuwe lettervormen de publieke ruimte en het commerciële drukwerk domineerden, of dat nu in de vorm van een foldertje was of een winkelopschrift.
Voice over
In de nieuwe groepstentoonstelling Voice Over, gecureerd door Maayan Sheleff (1976, Tel Aviv, Israël), wordt gehoor gegeven aan verbannen stemmen, die weerklinken in kunstwerken van over de hele wereld. De tentoonstelling omvat een breed scala aan werken die de politieke macht en de mogelijkheden van de menselijke stem verkennen: van poëtische sculpturen en video-essays, tot participatieve documentaires met ontheemde gemeenschappen.
Waterloopplein - De buurt binnenstebuiten
Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. In het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld.
Mode in Kleur
Mode in Kleur laat zien hoe kleding van vroeger en de mode van nu momenten van hoop kunnen bieden. En ons bovenal met elkaar verbinden in alle kleurschakeringen van de regenboog. Dit veelkleurige natuurverschijnsel staat niet voor niets symbool voor hoop, moed, trots en dankbaarheid. Al die prachtige kleuren komen aan bod in Mode in Kleur.
Stip op de Horizon
Een stip en een streep, daar begint het mee. De rest vul je zelf creatief in. Dat is het idee achter Stip op de horizon dat Museum Gouda tijdens de lockdown in Nederland lanceert. Het museum nodigt mensen uit om een kunstwerk te maken, om zo samen een positieve en creatieve ‘stip op de horizon’ te zetten. En mijn werkt hangt er ook!
Lucht
Met een grote thematentoonstelling vraagt Museum Kranenburgh vanaf 8 juli aandacht voor de minst grijpbare, maar meest essentiële voorwaarde voor leven: lucht.
Tosti's, Truffels, Treinen
Wie kent ze niet? De railtenders met koffie, de sfeerloze stationsrestauraties en de lauwe kroketjes uit de muur. Iedere treinreiziger heeft er wel mee te maken. Eten en drinken op het station of in de trein heeft een lange geschiedenis. Denk ook aan de luxe restauratierijtuigen in de internationale treinen waar de elite dineerde met kaviaar en truffels. Het Spoorwegmuseum brengt al deze onderwerpen samen in een eersteklas tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen.
Tentoonstelling: Passages - Chantal Akerman
In de zomer van 2020 presenteert Eye Filmmuseum een grote solotentoonstelling van het werk van Chantal Akerman. Akerman (Brussel, 1950 – Parijs, 2015) heeft als een van de eerste filmregisseurs de overstap naar de beeldende kunst gemaakt.
Charlotte Salomon in close-up
Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943).
Tentoonstelling: Germano
Nu te zien in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum: een presentatie van fotograaf en kunstenaar Sarah Mei Herman (Amsterdam, 1980). Herman vindt in 2016 een doos met foto’s. Ze zijn van haar grootvader Mordechai die voor de Tweede Wereldoorlog met zijn jongste broer Jehuda een fotostudio had in Kaunas, Litouwen. De studio heette Foto Germano, Litouws voor Herman.
Stilleven
Het stilleven is al eeuwen populair. Wie kent die prachtige schilderijen met de meest exotische voorwerpen en bloemen uit de zeventiende eeuw niet? Aan het einde van de negentiende eeuw verandert het stilleven echter sterk…
Tentoonstelling: So Much I Glazed On Beauty - Eli Content
Van november 2019 tot en met 30 augustus 2020 toont het Joods Historisch Museum een eerbetoon aan Eli Content, een van de belangrijkste hedendaagse joodse kunstenaars van Nederland. In overzichtstentoonstelling Eli Content. So much I gazed on beauty zullen de hoogtepunten uit zijn eigenzinnige oeuvre van de afgelopen veertig jaar te zien zijn.