
Tips van De Cultuurvlogger
Op deze pagina vind je alle evenementen waar De Cultuurvlogger is geweest of de komende tijd naar toe gaat. Ook vind je hier de links naar recensies als een voorstelling al bezocht is, een link naar een vlog als een tentoonstelling is bezocht of een link naar een podcast als we in gesprek zijn gegaan met een maker die te maken had met het evenement.
Labyrinthia in het Drents Museum
Labyrinthia is de nieuwe, multizintuiglijke collectiepresentatie van het Drents Museum, waarin de geschiedenis van Drenthe op een unieke manier tot leven komt. Bezoekers kunnen in vijftien zalen topstukken uit de collectie ontdekken, waaronder het beroemde Meisje van Yde, de oudste boot ter wereld en schilderijen van Vincent van Gogh. De tentoonstelling biedt een fascinerende reis door de tijd, waarin archeologie, kunst en geschiedenis samenkomen.

Vrouwen van Amsterdam - een ode door het Amsterdam Museum
Zonder vrouwen zou Amsterdam niet kunnen bestaan. Hun aanwezigheid heeft de stad mogelijk gemaakt én gevormd. Maar in de geschiedenisboeken domineert het mannelijke perspectief. Daarom opent het Amsterdam Museum vanaf zaterdag 14 december 2024 de tentoonstelling Vrouwen van Amsterdam – een ode.

‘t Hooge Nest door Solo Stories
Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geheime geschiedenis van dit huis. Pas tijdens de verbouwing ontdekt ze intrigerende sporen uit het verleden. Onder de houten vloeren en achter wandpanelen vindt Van Iperen schuilplaatsen en verzetskrantjes. Van Iperen begint aan een jarenlange zoektocht om een reconstructie te kunnen maken van die periode. Zo ontdekt ze dat op het dieptepunt van de oorlog 't Hooge Nest, dankzij twee Joodse zussen, een van de grootste onderduikadressen van Nederland is. Een veilige haven voor vele onderduikers, een doorvoerroute voor het verzet en een plek waar de cultuur rijkelijk bloeit.

De Cultuurclub #3: De Bentvueghels
Nooit eerder was er een tentoonstelling over het beruchte kunstgenootschap de Bentvueghels. Meer dan honderd kunstwerken, waaronder uitzonderlijke bruiklenen uit Nederlandse, Europese en Amerikaanse openbare en particuliere collecties, geven inzicht in het leven van deze bijzondere groep kunstenaars.

Gouda viert 750 jaar Gouda met o.a. Museum Gouda en de Sint-Jan
Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. Dat vieren ze 6 maanden lang van april t/m september. Er staan maar liefst 150 verschillende evenementen op stapel. Stuk voor stuk unieke evenementen, van grote publiekstrekkers tot evenementen op wijkniveau. De feestperiode startte op 12 april met de opening van de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ door Zijne Majesteit de Koning.

Amsterdam Museum presenteert Tentoonstelling Gouden Koets
Op vrijdag 18 juni opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar is de Gouden Koets voor het eerst weer voor publiek te zien. Het rijtuig wordt tot en met februari 2022 in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum. Daarmee keert de koets tijdelijk terug naar de stad die hem in 1898 aan koningin Wilhelmina schonk, Amsterdam.

Een graf in de wolken - De holocaust in een gedicht
In mei 1945 schreef de Roemeense dichter Paul Celan (1920-1970) het gedicht Todesfuge, over de verschrikkingen van de holocaust en concentratiekampen. Het gedicht wordt gezien als dé poëtische ‘vertaling’ van de Holocaust. Todesfuge staat centraal in een tentoonstelling die vanaf 4 september in het Joods Historisch Museum te zien is. In 2020 is het precies 100 jaar na Celans geboorte en 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz.

Waterloopplein - De buurt binnenstebuiten
Veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam: het Waterlooplein. In het najaar van 2020 en het voorjaar van 2021 presenteert het Joods Cultureel Kwartier Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten, een uitgebreide tentoonstelling over het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam, waarin de bekende én onbekende geschiedenis wordt ontrafeld.
Tosti's, Truffels, Treinen
Wie kent ze niet? De railtenders met koffie, de sfeerloze stationsrestauraties en de lauwe kroketjes uit de muur. Iedere treinreiziger heeft er wel mee te maken. Eten en drinken op het station of in de trein heeft een lange geschiedenis. Denk ook aan de luxe restauratierijtuigen in de internationale treinen waar de elite dineerde met kaviaar en truffels. Het Spoorwegmuseum brengt al deze onderwerpen samen in een eersteklas tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen.

Charlotte Salomon in close-up
Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943).

Tentoonstelling: Germano
Nu te zien in het Kunstkabinet van het Joods Historisch Museum: een presentatie van fotograaf en kunstenaar Sarah Mei Herman (Amsterdam, 1980). Herman vindt in 2016 een doos met foto’s. Ze zijn van haar grootvader Mordechai die voor de Tweede Wereldoorlog met zijn jongste broer Jehuda een fotostudio had in Kaunas, Litouwen. De studio heette Foto Germano, Litouws voor Herman.