Laat je zintuigen prikkelen met een tentoonstelling over eten en drinken in de trein en op het station.
Eten en drinken in de trein
Wie kent ze niet? De railtenders met koffie, de sfeerloze stationsrestauraties en de lauwe kroketjes uit de muur. Iedere treinreiziger heeft er wel mee te maken. Eten en drinken op het station of in de trein heeft een lange geschiedenis. Denk ook aan de luxe restauratierijtuigen in de internationale treinen waar de elite dineerde met kaviaar en truffels. Het Spoorwegmuseum brengt al deze onderwerpen samen in een eersteklas tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen.
Restauratie Plan D
Het museum restaureert een historisch restauratierijtuig uit 1951 en brengt een aantal fraaie restauratierijtuigen samen voor deze unieke tentoonstelling, waaronder enkele uit het buitenland. De restauratie is mogelijk mede dankzij een bijdrage van de Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum, Stichting Goede Doelen Nh1816 en de BankGiro Loterij.
Samen met nooit eerder getoonde collectie zoals serviezen, perronkarren, menukaarten, foto’s en affiches prikkelt de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen alle zintuigen.
Noeste arbeid
Het beroep van kok, kelner of afwasser op de trein betekende hard werken: je maakte lange dagen en moest in een kleine, bewegende en soms bloedhete ruimte je werk doen. Daar stond tegenover dat geen dag hetzelfde was, dat je mooie reizen maakte en onderweg allerlei avonturen kon beleven. Bekijk de kleine keukens van de restauratierijtuigen en luister naar de verhalen van het personeel.
Koffie to go
Voor sommige mensen is koffie bijna een eerste levensbehoefte. Het zal je ook vast niet verbazen dat koffie het meest verkochte drankje op het station is. Nu haal je dat bij de Kiosk, maar vroeger liepen obers langs de treinen om koffie te verkopen. Hoe ging dat dan?
Snelle hap
Veel treinreizigers willen even snel wat eten en dan weer door. In de negentiende eeuw konden zulke reizigers terecht bij stationsbuffetten, maar ook bij perronverkopers die langs de trein liepen met hapjes en dranken. Dat is nu wel anders. Kijk in de tentoonstelling hoe het ging, vroeger en nu.
Wissel naar de toekomst
Hoe ziet het eten en drinken in de trein van morgen eruit? Hoe gezond en hoe duurzaam zou dat kunnen zijn? Zou het aansluiten bij de wensen van de reizigers van morgen? Niemand kan echt in de toekomst kijken, maar stel nou dat je al je eten onderweg zelf kunt produceren – zou dat lekker zijn?
De stationsrestauratie
Ruim anderhalve eeuw lang konden hongerige en dorstige reizigers terecht bij stationsrestauraties. Het waren meestal laagdrempelige café-restaurants die je op elk groter station kon vinden. De klassieke stationsrestauratie bestaat niet meer, in het Maliebaanstation is de restauratie echter bewaard. Kijk hier terug op de periode van de klassieke stationsrestauratie.