Op 19 juli 2022 is het 750 jaar geleden dat Graaf Floris V van Holland stadsrechten verleende aan Gouda. Dat vieren we 6 maanden lang van april t/m september. Er staan maar liefst 150 verschillende evenementen op stapel. Stuk voor stuk unieke evenementen, van grote publiekstrekkers tot evenementen op wijkniveau. De feestperiode start op 12 april met de opening van de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’ door Zijne Majesteit de Koning.
Een feest, leunend op de historie maar gericht op de toekomst. Gouda750 inspireert inwoners, bedrijven en instellingen om de stad mooier en leuker te maken. Het motto van het feest is dan ook: Geef Gouda door!
We hebben Gouda gekregen van de generaties voor ons en geven het door aan onze kinderen. En hoe willen we de stad dan doorgeven? Duurzamer, innovatiever, inclusiever! Gouda, een stad om trots op te zijn. Een mooie stad om in te wonen, te werken en recreëren.
Samen maken we ons feest, inwoners en ondernemend Gouda. Jong en oud, groot en klein, samen vieren we Gouda750. Feest voor iedereen, die de Gouwe door de aderen voelt vloeien en voor de bezoeker die Gouda voor het eerst ontdekt. Iedereen heeft tenslotte een plek op de tijdlijn van verleden naar toekomst.
De Cultuurvlogger wilt graag twee bijzondere dingen uit het programma uitlichten, maar er is tot en met september ontzettend veel te zien en beleven, dus duik ook zeker een keer het volledige programma in op de website van Gouda 750 jaar!
Museum Gouda presenteert: Beleef het Wonder van Gouda!
De locaties van deze opzienbarende tentoonstelling zijn Museum Gouda en zijn buurman, de Sint-Janskerk in de monumentale binnenstad van Gouda. Dat is niet alleen de langste kerk van Nederland, maar vanaf april 2022 ook de meest besproken kerk. Want binnen neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent.
Nadat je de 21ste eeuw hebt verlaten, beland je in de levendigheid die de Sint-Janskerk rond 1570 bood. Er is volop reden voor feest: de kunstschatten van de kerk beleven een hereniging, nadat ze elkaar zo’n vierhonderdvijftig jaar niet gezien hebben.
Hoe ze elkaar uit het oog verloren? Een hink-stap-sprong terug naar 1566. Overal in het land komen dat jaar veger en blik van pas, want honderden katholieke kerken gaan aan diggelen. De beeldenstorm, gaat deze golf van vernielzucht heten. Maar Gouda ontspringt de dans. Het stadsbestuur doet een beroep op ieders trots en redelijkheid. Met succes: alle kunstschatten worden in veiligheid gebracht, waaronder altaarstukken die later in Museum Gouda zullen belanden. Aan hun zeldzaamheid en zeggingskracht – het zijn werken van de beste kunstenaars uit die tijd – danken ze hun internationale allure.
Tijdens Beleef het Wonder van Gouda keren ze terug naar de kerk, die in 1572 protestants werd. Zo verandert dit ingetogen monument nog eenmaal in een levendige zestiende-eeuwse katholieke kerk vol kleuren, geuren, stemmen en klanken.
Beleef het Wonder van Gouda is een tweeluik. Naast de tijdreis in de Sint-Janskerk tuimel je ook in Museum Gouda naar de zestiende eeuw. Hier vind je de zogeheten cartons, de levensgrote ontwerptekeningen van de glas-in-lood-ramen in de Sint-Janskerk. Sommige zijn wel tweeëntwintig meter lang. Over wonderen gesproken: ze zijn uiterst kwetsbaar, maar al die eeuwen intact gebleven!
Wat de glas-in-lood-ramen, altaarstukken en cartons gemeen hebben, is breekbaarheid. Die geldt nog altijd, zeker voor onze samenleving. Zij herinnert aan het verdraagzame klimaat in het zestiende-eeuwse Gouda. Motto: de vrijheid van de ander beschadig je niet – een belangrijke les; ook voor ons. Dankzij die tolerantie kunnen we 450 jaar later van zeldzame kunstschatten genieten.
750 jaar Gouda
Extra reden voor feest: Beleef het Wonder van Gouda vindt plaats onder de vrolijk wapperende vlag van Gouda750. In 2022 zal de stad met trots vieren dat zij zevenhonderdvijftig jaar eerder stadsrechten kreeg.
Sint Jan presenteert: Ga toch dat dak op!
Jij krijgt de kans om tijdens die periode een uniek kijkje te nemen op Gouda. Met Beleef Gouda op grote hoogte beklim je het dak van de Sint-Janskerk en krijg je een prachtig uitzicht over de stad en de wijde omgeving. Dit is een unieke ervaring die je niet mag missen!
Vanaf het dak van de Sint-Jan heb je een spectaculair zicht over Gouda. Bij helder weer kijk je ver de polder in en kun je soms zelfs Rotterdam, Den Haag en Utrecht zien.
Kijk achter de schermen
De wandeling naar het dak is een beleving op zichzelf. De trap onder de toren leidt als eerste naar het orgel. Dit is het domein van de organist. Hij kent als geen ander de klanken van dit twintig meter hoge instrument. Bekijk de speeltafel en ook de balgenkamer: de longen van het orgel.
Een verdieping hoger loop je langs de werkplaats van de conservator van de Sint-Jan. Dit werpt een uniek kijkje op het werk om het gebouw en beroemde glazen te behouden.