Van 8 t/m 11 juni vindt een eenmalige, experimentele kunstbeurs plaats in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. Tijdens Springboard Art Fair krijgen ruim 100 kunstenaars die tijdens de coronaperiode (2019-2021) zijn afgestudeerd de kans om zich te profileren en hun werk te verkopen. Alumni van bijna alle Nederlandse kunstacademies komen samen voor een groot groepsevenement. De kunstenaars presenteren eigen werk, dat varieert van schilderkunst en fotografie tot multimedia en installaties. De beurs is de uitgelezen kans voor de bezoeker om als eerste kennis te maken met het grootste kunsttalent van dit moment.
This Art Foundation, de stichting die jaarlijks This Art Fair organiseert, geeft met deze beurs gehoor aan een bijzondere oproep van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ze constateerden dat de nieuwste generatie kunstenaars heel moeilijk aansluiting vindt op de kunstmarkt. Springboard Art Fair geeft deze kunstenaars nu het podium dat ze verdienen.
Geselecteerd door professionals
De deelnemende kunstenaars werden zorgvuldig geselecteerd door 21 coaches op basis van hun profielen op The Pool, een nieuw digitaal platform ontwikkeld door Momkai en Kunstmest Consultancy. Bij de selectie is veel aandacht besteed aan diversiteit. De resulterende groep deelnemers vertegenwoordigt diverse kunstvormen, evenals opleidingen, achtergronden en locaties in het hele land. De coaches – galeriehouders, curatoren, adviseurs en gevestigde kunstenaars – begeleiden elk een groep van vijf kunstenaars naar een gezamenlijke presentatie op Springboard Art Fair. In de aanloop naar de beurs leren ze de vaardigheden die nodig zijn voor een succesvolle deelname.
Kunstenaars en onderwijs
De 100+ kunstenaars die deelnemen aan Springboard Art Fair zijn afgestudeerd aan in totaal 16 kunstacademies en postacademische instellingen in het hele land, van de Rietveld Academie in Amsterdam en de HKU in Utrecht tot ArEZ in Arnhem, Enschede en Zwolle en Academie Minerva in Groningen.
Democratische indeling
De presentaties op Springboard Art Fair zullen anders zijn dan bezoekers gewend zijn op een conventionele kunstbeurs, waar elke galerie een eigen stand heeft. Tom Postma Design, de ontwerper van kunstbeurzen als Art Basel en Art Rotterdam, ontwikkelt samen met het team en de deelnemers een experimentele en democratische inrichting. Er wordt uitzonderlijk veel ruimte geboden aan kunst die normaal gesproken moeilijk een plek kan vinden op een kunstbeurs, zoals (geluids)installaties en performances.
Werkspoorkathedraal
De Werkspoorkathedraal in Utrecht is de ideale locatie voor een kunstbeurs: midden in het land, met ruim 5000 m2 vlak vloeroppervlak, monumentale proporties en een glazen dak dat zorgt voor optimale verlichting. Brouwerij ’t IJ zorgt voor een zonovergoten terras aan het water. Het omliggende Werkspoorkwartier is een dynamische culturele broedplaats. Een bezoek aan Springboard Art Fair kan gecombineerd worden met een randprogramma verzorgd door Oscar Larik (NAR café der Kunsten, galerie Oscar Larik) en De Nijverheid.
The Pool
The Pool is een online community voor kunstenaars en kunstprofessionals. Kunstenaars kunnen hun praktijk onder de aandacht brengen bij een relevant netwerk van collega's en professionals. Het platform is ontwikkeld door Momkai, een toonaangevende webontwikkelaar voor communitybuilding, en Kunstmest Consultancy, een kunstadviesbureau gespecialiseerd in sociaal-culturele projecten. Ook na de beurs blijft The Pool bestaan: tijdens Springboard Art Fair, op vrijdag 9 juni, opent het zijn deuren voor alle kunstenaars en kunstprofessionals in Nederland.
Coaches
Àngels Miralda, Arash Fakhim, Berthe Schoonman, Jacko Brinkman, Fleur & Wouter, Inge Pollet, Jip Hinten, Ka-Tjun Hau, Lars Been, Leana Boven, Lih-Lan Wong, Manuela Klerkx, Marie Stel, Maurits van der Laar, Nathalie Hartjes, Nienke van der Wal, Nina Folkersma, Pieter Dobbelsteen, Renee Trijselaar, Sanne Luteijn, Youri Appelo.
Deze Kunststichting
Deze Kunststichting is in 2005 opgericht met als doel beeldend kunstenaars te ondersteunen in hun vak, zowel artistiek als organisatorisch. Dat deed de stichting door jaarlijks in de Oude Kerk van Amsterdam een hoogwaardig kunstevenement te organiseren: Art in Redlight. In 2014 vierde Art in Redlight haar 10-jarig bestaan door te verhuizen naar de Beurs van Berlage. Een jaar later veranderde de beurs haar naam in This Art Fair, met een nieuwe uitstraling en nieuwe teamleden.
In de jaren die volgden, bleef This Art Fair groeien, elk jaar meer bezoekers trekken en de kwaliteit van de presentaties verhogen. In 2020 besloot This Art Fair te verhuizen naar een nieuwe locatie in Amsterdam Noord, in een ander seizoen, om de groei van de beurs te ondersteunen.
Tegelijkertijd lanceerde de stichting een nieuw initiatief, This Works, dat masterclasses, workshops, collectiebezoeken en netwerkevenementen aanbiedt. This Works is een club voor ambitieuze kunstenaars die hun praktijk willen uitbreiden en willen investeren in cultureel ondernemerschap. De stichting heeft andere evenementen georganiseerd om uw talent te stimuleren en een nieuw publiek te bereiken met pop-upevenementen en tentoonstellingen.
In 2023 organiseert This Art Foundation Springboard Art Fair. Deze Art Fair keert terug in 2024.