Sinds de zomer van 2019 presenteert Museum Folkwang zijn collectie in volledig vernieuwde zalen. Met ‘Nieuwe Werelden’ als overkoepelend thema, is de presentatie bedoeld om bezoekers de al lang bestaande collectie in een nieuwe vorm en vaak vanuit verrassende hoeken te laten ervaren. Nu wordt de schilderkunst afgewisseld met fotografie, beeldhouwkunst of prenten en treedt ze in ongekende en inspirerende constellaties met wereldkunst en posterkunst.
Elke hal van de collectie is zo ingericht dat ze media en tijdperken doorkruisen. Geheel in overeenstemming met het Folkwang-idee van de oprichter van het museum, Karl Ernst Osthaus (1874-1921), werken de verschillende genres en velden van de collectie op elkaar in. De nieuwe presentatie bestrijkt de volledige museumafdelingen die in het hoofdgebouw en de nieuwe vleugel aan de collectie zijn gewijd en nodigt bezoekers uit om de collectie opnieuw te ontdekken. In het kader van de voorbereidingen voor de grote tentoonstellingen in ons jubileumjaar 2022 zijn we momenteel bezig met het opknappen van individuele collectieruimtes. Dit is de reden waarom de belangrijkste werken van het impressionisme en expressionisme in onze collectie momenteel niet kunnen worden bekeken.
Elk van de 24 kamers is gegroepeerd rond een zogenaamd ankerstuk, wat een thematische impuls geeft. Alle zalen gaan over een nieuw begin en nieuwe tijden. De presentatietitel van New Worlds gaat dus ook in op actuele politieke en maatschappelijke thema's als migratie, de stroom van beelden en nepnieuws in de sociale media – een eigentijdse kijk op een collectie die in de loop van de tijd is gegroeid.
De kamer met de titel Prometheus Bound trapt de tour van de Nieuwe Werelden af. Het is gewijd aan de manier waarop kunstenaars in verschillende culturele contexten omgingen met de mythen van de schepping. Naast het schilderij van Barnett Newman zijn ook mythologische figuren zoals Perseus (1941) van Max Beckmann of de foto Head of a Viper (1925) van Albert Renger-Patzsch te zien. Vanaf hier begint de route naar Nieuwe Werelden en introduceert de diversiteit en rijkdom van een unieke collectie die tijdperken en media, formaten en onderwerpen omvat.
Meer informatie over deze tentoonstelling of over dit museum? Bekijk dan hun website! De Cultuurvlogger ging al eens eerder op bezoek hier: die vlog zie je hieronder: