Het is de snelst groeiende biomassa op aarde, produceert 50% van onze zuurstof en wordt ook wel het gewas van de toekomst genoemd. Zeewier. Iedereen kent het op andere manieren. Als glibberige slierten in zee en op het strand. Of dat donkergroene zoutige velletje om de sushi. Zeewier is echter veel meer dan dat! In de tentoonstelling WEED, vanaf 15 januari 2023 te zien in Muzee Scheveningen, ontdek je hoe kunstenaars, designers en ondernemers zich lieten inspireren door deze ‘superheld uit zee’. Kan zeewier de toekomst van Scheveningen zijn?
Scheveningen, een van Nederlands mooiste kustplaatsen, is bekend van haar boulevard én de haven. En waar vroeger voor veel (voornamelijk) jongens een toekomst in de visserij vanzelfsprekend was, is deze zekerheid met het afnemen van de invloed van visserij verdwenen. Muzee Scheveningen – van oudsher een visserijmuseum – onderzoekt hoe de toekomst van de kustplaats eruit kan zien. Kan zeewier de plaats van de visserij innemen? Op 12 kilometer uit de kust vind je juist hier de eerste (!) offshore testsite van de North Sea Farmers, een echte zeewierboerderij. En volgens deze zeewierboeren is zeewier het gewas van de toekomst. Het is namelijk te gebruiken als voedsel, veevoer en zelfs als grondstof.
Een bijzonder organisme dus! En geen plant, zoals vaak gedacht wordt. Zeewier groeit zoals een plant, plant zich voort als een schimmel maar…is een alg. Of beter gezegd: een macro alg.
Bereiden, bouwen, bewonderen
Hoe veelzijdig deze macro alg is, kun je vanaf 15 januari 2023 zien in Muzee Scheveningen. Biodesigner Marjanne Cuypers vertelt hoe ze vanuit haar werkplaats SeaWood een duurzaam alternatief voor plaatmateriaal ontwikkelde, gemaakt van bruinwier uit de Noordzee. Lokale zeewierboer Joost Wouters doet uit de doeken hoe een Nederlandse start-up internationaal ging en The Green Chef en surfer Jethro die vertelt over zijn liefde voor de zee en koken met zeewier (umami)
Ontdek in WEED hoe kunstenaar Nienke Hoogvliet zeewieren gebruikt als circulaire textielkleurstof als antwoord op de vervuilende textielindustrie. Laat je meevoeren in de installaties van Suzette Bousema die speciaal voor WEED nieuw werk maakte voor haar project Dead Zones waarin ze de filterende eigenschappen van zeewier onderzoekt. Of bekijk de ontwikkeling van de zeewierboerderij door de jaren heen in de foto-expositie van Jurriaan Brobbel.
Voor meer informatie over Muzee Scheveningen en de tentoonstelling WEED, bekijk hun website!