3e PaltzBiënnale in Soest gaat opnieuw los tussen de bomen

Schetsvoorstel van kunstenaar Wim Schermer. Het werk ‘Contact’ zal via bewegende ‘naalden’ de communicatie verbeelden die de Douglas sparren onderling uitwisselen. (beeld: © Wim Schermer)

Schetsvoorstel van kunstenaar Wim Schermer. Het werk ‘Contact’ zal via bewegende ‘naalden’ de communicatie verbeelden die de Douglas sparren onderling uitwisselen. (beeld: © Wim Schermer)

Zaterdag 27 maart werd met een online kunstenaarsbijeenkomst een start gemaakt voor de komende PaltzBiënnale. Deze uitgestelde editie van de PaltzBiënnale, met nu de toevoeging 20/21, heeft als thema “In Between Trees” en zal voor het publiek opengaan vanaf 4 juni.

Acht kunstenaars, komend uit heel Nederland, bespraken hun creatieve plannen waarmee zij de derde editie van de PaltzBiënnale tot een mooi evenement hopen te maken. De PaltzBiënnale, die vorig jaar door de Covid19 maatregelen niet door kon gaan, wordt nu in 2021 alsnog met dezelfde groep kunstenaars georganiseerd.

De Biënnale is een sterk groeiend kunstevenement en wordt zoals altijd op een deel van de Paltz gehouden dat normaal gesproken gesloten is voor publiek. Deelnemend kunstenaar Karin van Pinxteren: ,,De PaltzBiennale heeft snel naam gemaakt. Ik was dan ook enorm vereerd dat ik voor deze editie ben gevraagd.” Nationale cultuurfondsen zoals het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds zagen de groeiende kwaliteit en zegden opnieuw steun toe.

Initiatiefnemer Meria Bakker: “Die steun, ook van de gemeente Soest, is nu meer dan ooit welkom en geeft ons de mogelijkheid om opnieuw de acht kunstenaars uit te nodigen en hun te vragen een werk voor de locatie te maken.

De kunstenaars gingen afgelopen zaterdag met elkaar online in gesprek onder leiding van onder meer NRC kunstcriticus Lucette ter Borg en reflecteerden hoe de natuur hen inspireert en uitdaagt om met een ‘reactie’ te komen. Het thema van de komende editie ‘In Between Trees’ (tussen de bomen) was net zoals een jaar geleden een inspiratievol vertrekpunt. Diverse kunstenaars hebben besloten om het idee dat ze in 2020 hadden, te laten varen en opnieuw zich te laten inspireren door de plek maar ook het bijzondere van dit moment in onze geschiedenis.

Een overdaad aan aardbeienjam

Kevin Bauer zal een ‘entrée naar de ondergrond(se)’ bouwen die als een apocalyptische ruïne de bezoeker los maakt van de tijd. Wandelt de bezoeker hier door het verleden of door de toekomst? Of wellicht de toekomst van het heden? Dat zal de bezoeker zich afvragen. Kunstenaar Yvonne Dröge Wendel speelt in op de relatie tussen de natuur en de maatschappij. Haar werk verwoest het bos door een overdaad aan aardbeienjam?’ Haar werk ‘Jam Extra’ komt tot stand met behulp van postvervoerders die de veilig verpakte jam vanuit de hele wereld naar het bos van de Paltz zullen brengen. Ronald van der Meijs was op de Paltz meteen geraakt door een dode eik wiens schors als een versleten jas in flarden om de stam hing. Hij ontmantelde de eik van zijn schors en zal de eik een stuk verderop opnieuw opbouwen als een sacraal middelpunt van een draadconstructie refererend aan ondergrondse verbindende schimmeldraden. De eik blijft hol en de bezoeker kan er, met enige moeite, in gaan staan en ervaren hoe dat is: een eik zijn.

Creatief proces te volgen via website en socials

Het proces van idee tot de uiteindelijke kunstinstallaties kan de komende maanden deels gevolgd worden op de website van de PaltzBiënnale: paltzbiennale.nl en de socials. Deze periode voor de opening van de PaltzBiënnale wordt door de kunstenaars gebruikt om te experimenteren met bijvoorbeeld proefopstellingen.

Deze ‘kijkjes in de keuken’ worden gedeeld om de bezoeker te betrekken bij de kunst. De PaltzBiënnale gaat open op zaterdag 4 juni en zal tot 4 juli iedere vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken zijn. Afhankelijk van de Covid19 maatregelen wordt iedereen van te voren gevraagd te reserveren via de website paltzbiennale.nl

Vorige
Vorige

We moeten het als cultuurliefhebbers hebben over museumcollecties

Volgende
Volgende

Diefstal schilderij Van Gogh na een jaar nog altijd niet opgelost