Bare: A Pop Opera - een dappere duik in de duisternis van levensechte struggles en ontroerende melodieën

4 juni 2023, Gelderlandfabriek, Culemborg - "Bare: A Pop Opera" is een aangrijpende musical die het publiek probeert recht in het hart raakt te raken. Het verhaal volgt een eindexamenklas op de katholieke kostschool St. Cecilia, waar thema's als (homo)seksualiteit, identiteit, mentale gezondheid en geloof centraal staan. Jason, de populaire atleet, vreest de gevolgen van het onthullen van zijn homoseksuele relatie met Peter, terwijl Peter steeds sterker de drang voelt om uit de kast te komen. Te midden van deze worstelingen proberen ze samen een productie van Romeo en Julia op te zetten, maar iedereen heeft zo zijn eigen problemen om mee om te gaan. Terwijl de spanningen oplopen, beginnen ze allemaal aan zichzelf te twijfelen en lijkt het vinden van Gods pad moeilijker dan ooit. Deze musical, geproduceerd door Stichting MAE en MAE Stage Productions, brengt actuele en confronterende thema's tot leven met aangrijpende teksten en een doorgezongen pop/rock-score. Liefde, geloof, hoop, (homo)seksualiteit, onzekerheid en angst zijn slechts enkele van de onderwerpen die de maatschappelijke relevantie van "Bare" benadrukken.

Het is half 11 als ik op Centraal Station in Amsterdam op de trein sta te wachten om richting de Culemborg te gaan. Daar, in de Gelderlandfabriek begint om 12:00 de 3de show van Bare.

De groep spelers is over twee casts verdeeld en ik mag gaan kijken naar de ‘Julia’ Cast. Dat een musical met dit onderwerp nog altijd belangrijk is, blijkt in de periode in aanloop naar deze musical toe. De organisatie kreeg een aantal bedreigingen haar kant op gegooid met betrekking tot geloof en homoseksualiteit. Maar, de politie is extra alert en ik voel me hartstikke veilig hier in Culemborg. En daarmee is het ook belangrijk om juist zo’n voorstelling te brengen midden in de Biblebelt.

Bare is een productie waarin alles wordt gezongen. Meer dan 30 nummers. Dat is best een hele kluif om neer te zetten als productiebedrijf en een hele uitdaging voor de cast. Maar om de zang hoef je je bij deze cast niet druk te maken. Dat zit wel snor. De samenzang, de solo’s, zo’n beetje elke noot wordt met gemak gehaald.

Maar, een musical bestaat uit meer dan zang. Er is namelijk ook nog spel en dans. En over dans heb ik niet heel veel te schrijven, er zit af en toe een armbeweging of een stap-tik in, maar op het gebied van spel valt er op bij MAE Stage Productions nog wel wat te winnen. Het verhaal dat ‘Bare’ vertelt is opzich best een verhaal vol clichés. De stoere populaire types, de types die er buiten vallen en de gepeste homo’s. Het is voor velen van ons herkenbaar en deze archetypes mogen in spel best wat sterker aangezet worden. Er zijn een aantal spelers in de cast; Eveline van Grootel, Matthijs Janssen en Marije Slingerland, die echt goed de emotionele reis laten zien die hun karakter aflegt en dit in elke scene en tijdens hun eigen nummers naar voren brengen. Maar een deel van de cast verliest, zodra ze moeten zingen, hun karakter voor een deel in spel en dat is jammer. Want het had de musical een stuk sterker gemaakt.

Eén van de andere dingen die ook echt de snelheid uit de productie halen zijn de vele (niet goed gechoreografeerde) decorwisselingen. Elke decorwisseling is als een goeie choreografie. Als iedereen weet wat er moet gebeuren dan merk je bijna niet dat hij er is, maar hier zag ik een deel van de cast verdwaald wat kussens op en af brengen en wat muren verschuiven af en toe.

Maar al met al heb ik een fijne middag gehad in Culemborg en genoten van de shows. MAE Stage Productions is een organisatie die werkt met deels amateurs en deel professionals en daardoor spat het speelplezier van het podium. En daarnaast zal ik iedereen die dit soort belangrijke voorstellingen naar de bühne brengt altijd steunen.

Vorige
Vorige

Reis naar Schmigadoon: Een Betoverende Serie voor alle Musicalliefhebbers!

Volgende
Volgende

De Dansende Reflectie van Verleiding: Hiphop en Ballet Ontmoeten 'The Picture of Dorian Gray