De Dansende Reflectie van Verleiding: Hiphop en Ballet Ontmoeten 'The Picture of Dorian Gray

17 mei 2023, Stopera, Amsterdam - Met een innovatieve fusie van hiphop en ballet heeft Het Nationale Ballet in samenwerking met ISH Dance Collective een verbluffende voorstelling gecreëerd die de klassieke roman 'The Picture of Dorian Gray' nieuw leven inblaast. Dit meesterwerk van Oscar Wilde, gepubliceerd in 1890, verkent op indringende wijze de duistere kanten van de menselijke natuur en de verwoestende gevolgen van roekeloze zelfzuchtigheid. In een hedendaagse hervertelling van dit tijdloze verhaal brengen de dansers een visuele en emotionele reis tot leven, waarbij ze de spanning tussen schoonheid, moraliteit en de zoektocht naar onsterfelijkheid onderzoeken.

Met Dorian heeft Het Nationale Ballet in samenwerking met ISH Dance Collective opnieuw een betoverende productie neergezet, waarin de choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris hun stempel drukken. Deze keer wagen ze zich aan een thrillerachtige benadering van het beroemde boek van Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray, met een mix van spanning en suspense die zowel volwassenen als jongeren (vanaf 14 jaar) zal aanspreken. De dansers van de Junior Company en ISH Dance Collective, samen met enkele dansers van Het Nationale Ballet, schitteren op het podium en tillen de voorstelling naar nieuwe hoogten.

Meisner en Gerris volgen de verhaallijn van Wilde's boek, maar plaatsen het in een excentrieke en eigentijdse setting. Het verhaal draait om hoofdpersoon Dorian, die geobsedeerd raakt door schoonheid en bewondering en daardoor de controle volledig verliest. Hij belandt in een neerwaartse spiraal, waarin de grens tussen realiteit en fantasie vervaagt. Net zoals in eerdere producties, zoals Narnia en GRIMM, combineren Meisner en Gerris op verrassende wijze verschillende dansstijlen, waarbij hiphop en ballet naadloos samenvloeien tot een meeslepende mix.

Een opvallend element van Dorian is de nieuwe, live uitgevoerde muziek van de getalenteerde componist Joey Roukens. Als een van de bekendste jonge componisten van Nederland, heeft Roukens speciaal voor deze voorstelling een avondvullend muziekstuk geschreven. Zijn eerdere samenwerking met Meisner voor het ballet In Transit was al veelbelovend, en zijn nieuwe compositie brengt de voorstelling tot leven. In de grotere theaters wordt Roukens' muziek zelfs live uitgevoerd door Het Balletorkest, wat een extra dimensie toevoegt aan de totaalervaring.

Dorian Gray is een filosofische roman die draait om het verlangen naar eeuwige jeugd en de verwoestende gevolgen van zelfverlies. De hoofdpersoon, Dorian Gray, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als zijn afbeelding op een schilderij, terwijl zijn eigen werkelijke verschijning langzaam veroudert en lelijker wordt. Meisner en Gerris weten deze thematiek op indrukwekkende wijze te verbeelden en nemen het publiek mee op een emotionele reis vol intrige en mysterie.

Mis de betoverende voorstelling Dorian (14+) niet en laat je onderdompelen in de fascinerende wereld van The Picture of Dorian Gray. Voor meer informatie en kaartverkoop kun je terecht op de website van Het Nationale Ballet. Laat je meevoeren door de dans en ontdek zelf hoe deze unieke samenwerking tussen hiphop en ballet een tijdloos verhaal op een frisse en vernieuwende manier tot leven brengt.

Vorige
Vorige

Bare: A Pop Opera - een dappere duik in de duisternis van levensechte struggles en ontroerende melodieën

Volgende
Volgende

AIDA komt naar Nederland: een unieke kans om deze iconische productie te zien