Hier ervaar je met al je zintuigen het verhaal van Rembrandt en Van Gogh.
In het keizerlijke Wenen van eind 19e eeuw was Gustav Klimt één van de belangrijkste decoratieschilders van de weelderige monumenten aan de Ringstrasse. Aan het begin van de nieuwe eeuw had hij een voortrekkersrol in de Wiener Secession, een beweging die zich wilde losmaken van de academische kunst. Klimt, die zowel beroemd als omstreden was, effende de weg naar de moderne schilderkunst. Het goud en de decoratieve patronen die zijn werken kenmerken, staan symbool voor deze artistieke revolutie. De expositie omvat de werken die Klimts werk typeren en hem zo beroemd hebben gemaakt – zijn ‘gouden fase’, portretten en landschappen.
Nu te zien in De Nieuwe Kerk: de wereldpremière van de World Press Photo Exhibition 2022. Deze Flagship Exhibition laat het werk zien van 24 fotografen uit 6 regio’s wereldwijd die zich met hun inzendingen weten te onderscheiden. In totaal zijn er 127 indrukwekkende beelden te zien in verschillende formaten, en in diverse nieuwe thema’s zoals nieuws, people power, portretten en milieu.
Het bekende museum aan de Amstel presenteert een nieuwe vijfdelige serie focustentoonstellingen waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht. Welkom bij de eerste editie van, Dutch Heritage Amsterdam. Het melkmeisje van Johannes Vermeer, uit de beroemde collectie van het Rijksmuseum, is te zien vanaf vrijdag 1 april tot en met zondag 15 mei 2022.
Van Renoir via Monet tot Gauguin – In 2022 presenteert Museum Folkwang ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum in Essen zijn uitzonderlijke laat-impressionistische kunstcollectie, opgericht door Karl Ernst Osthaus (1874-1921) in dialoog met de collectie van Kōjirō Matsukata (1866). -1950). Voor het eerst sinds de jaren vijftig wordt de Japanse collectie Frans impressionisme uit het National Museum of Western Art in Tokyo weer uitgebreid in Europa tentoongesteld.
Voor OustFaust gebruikte Lanoye deze ingrediënten én onze huidige door corona getekende tijd als vertrekpunt. Faust is een moegestreden arts en wetenschapper: hij voelt – net als veel mensen nu – de verleiding om zich los te koppelen van de wereld en een fatalistisch pad in te slaan, op zoek naar houvast. Terwijl hij Goethe op de voet volgt, grijpt Lanoye ook alle vrijheid om de klassieke Faust uit te drijven – ‘to oust’ – en de wereld van nu op de voorgrond te zetten.
Kunnen Dutch Design, fashion, cabaret en oude meesters iets gemeen hebben? Zeker! Al deze schone kunsten kun je met gemak op één dag in het Museumkwartier Den Haag ontdekken en ervaren. Nergens anders in Nederland liggen 14 cultuurhotspots zo dicht bij elkaar!
Wie Kasteel de Haar bezoekt, loopt onder maar liefst drie poorten, elk vergezeld door twee torens. De eerste poort is bij de ingang naar het Stalplein. De derde is de Duivenpoort, die toegang geeft tot het Grote Cour. Daar tussenin staat een poort tussen twee vierkante torens. Deze poort vormt samen met twee grote vleugels een compleet kasteeltje: het Châtelet.
Voor het eerst weer samen te zien: de vijftien schilderijen die Vincent van Gogh maakte van olijfgaarden. Wat vond hij zo bijzonder aan olijfbomen? En waarom schilderde hij er zoveel?
Vincent was 36 toen hij zich in Zuid-Frankrijk stortte op het schilderen van olijfgaarden. Rondom de instelling waar hij een jaar verbleef vanwege psychische klachten, zag hij veel olijfbomen. De grillige vormen van de bomen weerspiegelden Vincents artistieke en mentale zoektocht. Van Gogh maakte een mentaal zware tijd door in de instelling. Buiten in de natuur vond hij troost en kracht. Dat gevoel wilde hij uitdrukken in zijn olijfgaardschilderijen. Tot en met 12 juni 2022 kun je al deze werken samen zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam.
In 'Van God los?' toont het museum de hand van fotografie, muziek, kunst, radio- en tv-fragmenten een wereld waarin het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie werden gesteld. De eeuwenoude hechte band tussen het instituut kerk en het geloof bleek niet langer vanzelfsprekend. In de tentoonstelling komen zowel de ludieke en vernieuwende geluiden van deze periode (denk aan Gerard Reve en Godfried Bomans ) als de conservatieve tegenbewegingen aan bod. De bekendste anti-progressieve slogan uit die tijd is misschien wel ‘progressieven in de kerk, slopers aan het werk’.
Innovation:Lab van Theater Utrecht – in samenwerking met DOX en de HKU - is een nieuw initiatief dat januari 2021 van start is gegaan. Doel is om samen met andere makers en creatieven de komende jaren te bouwen aan het theater van morgen. Innovatie, co-creatie en inclusiviteit staan daarbij voorop. Hoe ziet de mensheid er over tien of honderd jaar uit? Hoe ziet het theater van morgen eruit? Welke rol zal technologie daarin spelen? Veel kunstvormen hebben een verhaal in zich, maar de vormen waarmee we die verhalen vertellen komen steeds verder af te staan van de complexiteit van de wereld waarin we leven. Hoe vertellen we de verhalen van morgen met de technologie van vandaag?