De Grote Kunstshow brengt de kunst uit het museum naar het theater en met succes!

Afgelopen vrijdag mocht ik, backstage en in de zaal, aanwezig zijn bij De Grote Kunstshow in Internationaal Theater Amsterdam en om eerlijk te zijn toen ik de uitnodiging kreeg wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten.

Want tijdens De Grote Kunstshow wordt kunst van een kunstenaar uit het museum, uit de galerie, uit de ateliers gehaald en in doorlopende scenes aan publiek getoond. Dit kan ik wel leuk neerpennen, maar dit is natuurlijk zo abstract als maar kan. Want nu weten jullie nog steeds niet wat je kan verwachten. Ik zal jullie eerst even voorstellen aan de persoon waar het om draait: Kunstenaar en Ontwerper: Bas Kosters.

Bas Kosters (1977) stond bij mij bekend vanwege zijn kleurrijke creaties, uitgesproken modeshows en van de penislegging, je misschien wel bekend. Jup, dat is Bas Kosters. Maar wat zo mooi is, en waar ik zelf ook al achter was, is dat er achter de penislegging, de uitgesproken creaties een genialiteit schuilt. Ik mocht al eens eerder voor ENDH.A.T.E., een organisatie tegen homo- en transfobie, een panel hosten waar Bas inzat en daaruit bleek voor mij al dat Bas een interessant kijk heeft op het leven.

Bas interesseert zich in genderidentiteit, schoonheidsidealen, overconsumptie, kwetsbaarheid en erotiek en deze aspecten komen dus ook zeker terug in zijn werk. Ik noem een penislegging. Maar ook zijn er kledingstukken van gemaakt van eerdere stukken of verzamelde vlaggen van landen. Waar je in een museum of tentoonstelling deze verhalen of achterliggende motivaties leert van een bordje of in een audiotour neemt in De Grote Kunstshow presentator Lucas de Man je op geniale manier door de show heen. Lucas de Man ken je misschien van AVROTROS programma’s Kunstuur of Man en Kunst.

Lucas neemt een dosis charisma en humor mee wanneer hij De Grote Kunstshow presenteert. (Zorg dat je geen vrouw van middelbare leeftijd uit Almere bent!) Met Lucas aan het roer voelt de avond als een atelierbezoek met een kleine groep mensen. Alsof je elk moment naar hem zou kunnen roepen en vragen kan stellen. (Spoiler alert: aan het eind van de avond, kan dat!)

tekst loopt door onder foto.

Terug naar die scenes, want hoe zit het nou? Bas Kosters, zelf aanwezig in de kunstshow, heeft een aantal van zijn outfits, werken, poppen, meegenomen. Die komen gedurende de avond uit het plafond zakken op het toneel of worden geshowt door de modellen, ook meegenomen door Bas; o.a. Jody Rouwenhorst en Juno Dijkshoorn. Maar achter die werken zitten natuurlijk ook ideeën, die worden of door Bas zelf vertelt of door performers Yeliz Dogan en Yannick Noomen door verschillende acts uitgedragen.

En eerlijk is eerlijk: dat is zeer vermakelijk. Voor de mensen die niet bekend zijn met het werk van Bas wordt deze avond een duik in een nieuwe wereld, nieuwe inzichtingen en zul je je ook zeker vermaken en voor wie Bas al kent is het of een herontdekking wat er ook alweer schuil gaat achter als die wilde kleuren en patronen of juist een verdieping van de context.

Eén van de grootste angsten die ik vooraf had was wel: maar dan wil je eigenlijk al die werken natuurlijk van dichtbij zien. Als je op rij 15 zit kun je moeilijk alle kunstwerken bekijken. Er komen prachtige wandkleden, poppen, outfits etc. voorbij, maar als je de show volgt, kun je onmogelijk alle details zien. Maar daar hebben de makers uiteraard wat op bedacht: na de show is iedereen uit het publiek welkom om het podium op te komen en worden alle werken tentoongesteld op het podium. Dus eigenlijk heb je achteraf een mini-museum en kun je alle werken van dichtbij zien en nog veel leuker: aan Bas of Lucas vragen stellen. Hoe tof is dat? Ik zou willen dat je als je de Nachtwacht hebt gezien wat vragen kon stellen aan Rembrandt zelf, maar nu kan dat wel, aan Bas.

De Grote Kunstshow speelt nog in Arnhem, Utrecht, Eindhoven en Den Haag. Wil je meer informatie of tickets kopen, dan vind je alle informatie hier.

Vorige
Vorige

‘What is love’ is een hele bijzondere voorstelling die van de grote vragen des levens iets simpels maken

Volgende
Volgende

Introdans viert het 50 jarig bestaan en heel Nederland viert mee tijden ‘Confetti’ (6+)