Introdans viert het 50 jarig bestaan en heel Nederland viert mee tijden ‘Confetti’ (6+)

Foto: Hans Gerritsen

Heerlijk. Eindelijk weer een volle theaterzaal. En niet zomaar een volle zaal. Nee. Een zaal vol met families, kinderen, opa’s, oma’s en ikzelf. Ik ben namelijk op deze regenachtige zondag afgereisd naar de Stadsschouwburg van Utrecht voor de voorstelling Confetti van Introdans uit Arnhem. Ze bestaan namelijk 50 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden!

Voor als je Introdans niet kent: Introdans is een gezelschap uit Arnhem. Vroeger waren er twee grote dansgezelschappen voor volwassenen; het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater en voor de jongeren was er het Scapino Ballet. Dit resulteerde in vooral in voorstellingen in de Randstad en zo ook kans voor dansers om zich te ontwikkelen in het oosten van het land. Dus in 1971 wordt een voorloper van Introdans opgericht om juist dat gat op te vullen. Meer over de geschiedenis kun je zelf lezen op de website van Introdans.

Confetti

Wie jarig is viert zijn verjaardag en 50 jaar is bijzonder, dus heeft Introdans vier bijzondere choreografieën bij elkaar verzamelt en deelt die met het publiek. Ik ben deze zondag wat vroeger in de Schouwburg en zie langzaam aan terwijl ik nog een kop knolselderijsoep naar binnen slurp langzaam aan het publiek binnenstromen. Ouders en grootouders samen met hun kinderen of kleinkinderen. Het is mooi om te zien, ze zijn allemaal zo enthousiast en hebben zin om neer te ploffen in de rode stoelen van het theater en wat tofs te zien. Het is hetzelfde enthousiasme dat ik ook hoop te behouden elke keer dat ik weer naar het theater mag.

Wanneer ze zaal open gaat zoek ik mijn stoel op. Rij 11, stoel 10. Een prima plek, net naast het midden en net iets meer naar boven. ‘Dan kan ik mooi letten op de lijnen van de choreografieën’, denk ik bij mezelf. De voorstelling Confetti bestaat uit 4 delen; Rave, SUN, Polish Pieces en In the Future, waarbij de laatste twee van bekend choreograaf Hans van Manen komen.

Eigenlijk zou ik deze voorstelling willen aan raden bij iedereen die een eerste keer naar contemporary dans wilt gaan kijken, of dat nou is omdat je 6 bent of 46, maar eindelijk eens dat theater binnen komt. De veschillende de choreografieën zijn een prachtig gezicht, stuk voor stuk. Of het nou het contrast is van In The Future met het rood en het groen of de mooie donkere setting van SUN, alles is een streling voor het zicht. Daarnaast vind ik het enorm fijn dat de dansers plezier uitstraalden. Het kan nog wel eens voorkomen dat ik geen plezier voel vanuit de dansers. En dan praat ik niet over het dansen met een glimlach, want een voorstelling kan nog zo serieus zijn, ik bedoel echt de energie die er van een toneel afkomt.

De voorstelling speelt nog even en wil je een fijne dansvoorstelling zien dan raad ik iedereen aan, jong of oud om deze voorstelling te komen kijken. De volledige speellijst vind je hier.


Vorige
Vorige

De Grote Kunstshow brengt de kunst uit het museum naar het theater en met succes!

Volgende
Volgende

Gezocht: Theatermakers