Deze 4 musea bezocht ik tijdens #MuseumMonday in juni.
De eerste maand waarin in #MuseumMonday in het leven riep zit er alweer op. Elke maandag in de maand juni startte ik mijn week in een museum en dat deelde ik met jullie in mijn Instagram Stories. Mocht je me nou nog niet volgen op Instagram doe het dan meteen en dan mis je nooit meer een #MuseumMonday!
8 juni - Stedelijk Museum Amsterdam
Nam June Paik - The Future is Now
Deze tentoonstelling wilde ik al een hele lange tijd heen. Vorig jaar al, toen de tentoonstelling in het Tate Modern in London te zien was, maar helaas lukte het me toen door een druk schema niet om deze tentoonstelling te gaan zien. ‘The Furture is Now’ is een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Nam June Paik. En zoals Stedelijk Museum hem noemt: kunstenaar, visionair en pionier.
Paik zag al vroeg in wat de impact van massamedia zouden zijn. Zo introduceerde hij de term ‘elektronische snelweg’ en voorspelde daarmee al in de jaren zeventig de toekomst van communicatie in het huidige internettijdperk. Zijn werk is multidisciplinair, experimenteel, innovatief en speels en van grote invloed op de generaties na hem.
De tentoonstelling The Future is Now volgt zijn artistieke loopbaan in vijf decennia met zestien zalen, aan de hand van grootschalige installaties, zoals TV Garden en Sistine Chapel, video sculpturen, bewerkte televisietoestellen, maar ook vroege partituren en robots.
Nam June Paik werd in Seoul geboren, maar woonde en werkte ook in Japan, Duitsland en de Verenigde Staten. Zijn omzwervingen overtuigden hem ervan dat landsgrenzen en culturele verschillen irrelevant zijn in een wereld die steeds meer onderling verbonden is. Paiks kunst weerspiegelt deze globale verbondenheid en zijn fascinatie met de filosofie en tradities van zowel oosterse als westerse culturen. Zijn vernieuwende werk omvatte vele artistieke genres. Hij was pionier op het gebied van videokunst, maar richtte zich ook op performances, muziek en televisie-uitzendingen. Bovendien neemt Paik deel aan de Fluxus-beweging, een internationaal netwerk van kunstenaars, musici, performers en specialisten uit uiteenlopende disciplines. De tentoonstelling besteedt ruimschoots aandacht aan de vele samenwerkingen met onder andere componist John Cage, choreograaf Merce Cunningham, celliste Charlotte Moorman en kunstenaar Joseph Beuys. Het Stedelijk Museum had een lange relatie met Paik. Al in 1977 had de kunstenaar zijn eerste solotentoonstelling in het Stedelijk. Een jaar later werd zijn baanbrekende werk TV Buddha door het Stedelijk aangekocht, dat de basis legde voor een belangwekkende collectie time-based media. Ook neemt hij met Hommage aan Stanley Brown deel in 1984 aan de tentoonstelling The Luminous Image, een uitgebreid overzicht van hedendaagse videokunst. Het Stedelijk gaf daarmee podium aan dit nieuwe medium en verzamelde als een van de eerste musea werk van videokunstenaars waaronder dat van Paik.
De tentoonstelling is nog te zien tot en met 23 augustus 2020 en tickets boek je hier!
15 juni - Anne Frank Huis - Amsterdam
Het Anne Frank Huis. Wat moet ik hier nou nog meer over zeggen? Nou ja. Behalve dan dat ik nog NOOIT in het Anne Frank Huis was geweest! En dat als Amsterdammer. De lange rijen met toeristen stonden me altijd tegen en ik heb wel eens de tip gekregen dat ik op een regenachtige woensdagochtend in februari moest gaan, dat het dan wel te doen was. Maar zo ver was het nog niet gekomen.
Dus toen de musea weer open mochten, maar de toeristen nog niet in zicht waren heb ik meteen mijn museumjaarkaart tevoorschijn gehaald en heb ik een tijdslot voor mezelf geboekt! En je raadt het al: ik was al eerste het museum in en kon alles op mijn gemak bekijken en de audiotour volgen.
Ook je bezoek boeken? Dat doe je hier.
22 juni - Rembrandthuis - Amsterdam
Hier. Zwart in Rembrandts tijd.
29 juni - Museum Ons’ Lieve Heer op Solder Amsterdam
De komende maand zal ik weer elke maandag (wanneer het lukt) mijn week beginnen in een museum. Want je week beginnen vol met creativiteit en schoonheid is zeker iets dat ik wil bevorderen! Dus hou vooral mijn Instagram @MarcoDreijer in de gaten, zodat je live mee kan kijken in mijn stories!