Geliefd Grease spat van het podium af!

In een wereld waar de tand des tijds onvermoeibaar voortschrijdt, is er één show die er altijd in slaagt om de geest van de jaren 50 springlevend te houden: "Grease." Deze tijdloze klassieker, die voor het eerst op de planken verscheen in 1971 en later werd verankerd in de harten van velen dankzij de iconische filmadaptatie uit 1978, is in 2023 weer tot leven gebracht in al zijn retro-glorie. Het is een muzikaal spektakel dat generaties overspant en dat, ondanks de veranderingen in de culturele en sociale landschappen, zijn onweerstaanbare aantrekkingskracht behoudt.

Terwijl de neonlichten op het toneel oplichten en de befaamde klanken van "Grease Lightning" de lucht vullen, worden toeschouwers onmiddellijk teruggevoerd naar de high school-tijdperk van lederen jacks, petticoats en vetkuiven. Grease is niet zomaar een musical; het is een reis door de tijd, een venster naar een wereld waarin rock-'n-roll de soundtrack van rebellie was en dansen de manier om jezelf uit te drukken. Deze musical, gecreëerd door Jim Jacobs en Warren Casey, heeft zijn stempel gedrukt op de entertainmentgeschiedenis en blijft een mijlpaal in het genre.

Het verhaal, dat zich afspeelt op de Rydell High School, volgt de romantische perikelen van Danny Zuko en Sandy Olsson, twee tieners die elkaar tegenkomen nadat de zomervakantie hun wegen heeft gescheiden. Hun liefde bloeit op tegen een achtergrond van tienerangsten, vriendschappen en de uitdagingen van volwassen worden. Terwijl de jongeren navigeren door de complexiteit van identiteit en relaties, worden universele thema's van zelfontdekking en acceptatie op een luchtige en meeslepende manier behandeld.

Sinds de première heeft "Grease" de harten van musicalfans veroverd met zijn pittige nummers, levendige choreografie en onvergetelijke personages. Deze hernieuwde productie in 2023 belooft een eerbetoon te zijn aan het erfgoed van het origineel, terwijl het ook frisse energie en moderne flair toevoegt aan het geheel. Met een getalenteerde cast die de geest van de personages met verve belichaamt en een productieontwerp dat de nostalgie van de jaren 50 perfect vastlegt, heeft Grease De Musical het vermogen om zowel doorgewinterde fans als nieuwkomers te bekoren.

In deze recensie neem ik je mee in deze versie en waarom ik met een glimlach de zaal verliet, maar ook nog wel wat kritische noten heb. Dus trek je dansschoenen aan, gooi je haren in de krul, en laten we ons onderdompelen in de wereld van "Grease," waar de rockende ritmes van het verleden het heden laten swingen.


19 augustus 2023, Delamar Theater, Amsterdam - Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet persé stond te springen om deze musical te bezoeken. Niet omdat ik iets tegen het verhaal heb of tegen de muziek, maar omdat ik iet echt onder de indruk was van ‘Op zoek naar…’. Ik vond het slordig opgenomen, gek gejureerd, maar wat me het meeste tegen de borst stuitte was het stemgedrag van de televisie-kijker. Ik was vanaf het begin af aan al team Danique, dus daar hoor je mij niet over, maar voor Danny had ik een andere keuze gemaakt. Maar dat is de kracht van de meerderheid. Ik leg me erbij neer.

Deze versie van Grease voldoet aan alle verwachtingen die je kunt hebben van de show: een jaren 50 decor, denk aan de traditionele diner. Een zwart/wit geblokte vloer, neon letters. Dit wisselen we af met alle scènes die je wellicht al kent: de slaapkamer van de Pink ladies, de garaga waar de auto staat en natuurlijk: de school waar het allemaal plaats vindt.

Ik heb geluk, want ik heb de volledige originele cast voor m’n snufferd. Al met al was het echt een fijne show en een avondje uit. Wel zitten er echt een paar standouts in de cast. Danique Graanoogst als Sandy maakte al mijn verwachtingen waar en ik vind haar op een werelds niveau spelen, Esmee Dekker als Rizzo net zo! Maar wat deze volledige musical zo ontzettend leuk maakt om te kijken is echt het ensemble, Luuk Haaze die Eugene speelt is een komedisch genie, Jules Avery speelt een leuke Doody, maar zingt echt geweldig, ik kon niet wachten tot hen tweede nummer. Daarnaast geeft Sem Bach echt 130% als ensemble-lid en dat valt echt zo erg op. Ik hou ervan als musicalspelers ‘aan’ staan.

Ik zat ook eens na te denken: waarom is het nodig dat we Grease nu in 2023 weer spelen? Is het niet een beetje een ouderwets verhaal? Maar je moet het zo zien; voor Sandy is dit een soort coming of age verhaal. Zij valt voor een jongen, komt erachter dat hij eigenlijk een klootzak en dit is de aanleiding voor haar groei. Waar ze eerst denkt dat ze misschien moet veranderen voor hem, vind ze kracht in keuzes voor zichzelf maken. En ze kan er zelf voor kiezen hoe ze eruit ziet, of ze rookt en oorbellen neemt.

Voor Danny is dit eigenlijk één groot gevecht tegen het bestaan van toxic masculinity. Hij doet alles om zijn vrienden, Sandy en de omgeving te imponeren en weet nog helemaal niet wie hij is. Naar mijn mening kunnen ze dit veel meer laten zien. Het zou het verhaal en de musical veel meer naar het ‘nu’ halen. Dit zou voor Tristan een mooie invulling kunnen zijn en hem de handvatten kunnen geven die hij misschien nodig heeft om de rol iets meer vulling te kunnen geven.

Maar weet je. De musical blijft een feestje, het dansen, het zingen. Ik denk dat het bijna onmogelijk is om chagrijnig de zaal uit de lopen bij deze musical. Dus als je nog een verhaal zoekt, zonder al te veel diepgang, maar die wel vermakelijk is. Dan blijft Grease echt wel een goeie optie. Je hebt vooralsnog tot 29 oktober 2023 om deze reizende productie ergens in het land te doen. Dus pak die gel uit de kast en Greased Lightning!


Vorige
Vorige

Betoverende Intriges Ontvouwen in "Ripperda" van Zummerbühne: Een Meesterwerk van Bravoure en Bedrog

Volgende
Volgende

Revolutie op het operatoneel: Mozarts Zauberflöte heruitgevonden