Recensie: Genot of Geluk?

Gisteravond bezocht ik met mijn beste vriend Matthijs Janssen de voorstelling ‘DOPE’, gespeeld door Sadettin Kırmızıyüz en Kaspar Schellingerhout, die ook de muziek maakt.
En zoals de naam van de voorstelling al doet vermoeden is het thema: drugs. En waar de voorstelling begint met een persoonlijk verhaal van Sadettin zelf, waarin we leren welke rol drugs in het leven van Sadettin speelt, met komische terugblikken naar de eerste keer een joint op zijn schoolfeest, flitsen we ook door zijn gedachtegang nu hij als vader in de tuin ‘s nachts staat te denken, onder het genot van een joint, over wat dit allemaal betekent.

Nadat hij (en wij allemaal trouwens!) ‘s ochtends iets wat te laat wakker wordt gemaakt door zijn zoon en moet haasten naar school neemt de snelheid in de voorstelling ook toe. We vertrekken met Sadettin naar de school van zijn zoon. We moeten op tijd komen en onderweg neemt hij ons mee langs de coffeeshops en drugsgerelateerde dingen on the way. We leren dat we in Nederland eigenlijk dagelijks onbewust in aanraking komen met drugs. Des te verder we in de voorstelling komen des te meer Sadettin uitzoomt op zijn eigen leven en met cijfers en feiten komt over de huidige maatschappij en hoe wellicht absurd, maar ook normaal en fijn het is dat we in een land wonen waar de vrijheid is om zelf je geest open te stellen.

De voorstelling werpt hedendaagse dilemma’s op over consumentisme, ouderschap, drugsgebruik en vrijheid. Wat bij mij vooral is blijven hangen is: ‘Genot kun je bereiken met middelen en bij geluk kan dat niet.’ Als we dingen kopen of eten bijvoorbeeld dan maken onze hersenen dopamine aan. Dit is korte termijn en we voelen dan genot. Maar het gelukshormoon in onze hersenen is serotonine. Dat zorgt ervoor dat je goed kan slapen, zin hebt in seks en heeft invloed op je bewegen.

Conclusie: snap de verschillen tussen genot en geluk, wat is drugs voor jou? Conclusie over de show: Sadettin zet je aan het denken, je gaat naar huis met een hoofd vol kennis waar je iets mee kunt. Of je nou drugs gebruikt of niet.

IMG_4765.JPG
Vorige
Vorige

Nieuws: Op 1 juni zit jij gewoon weer in dit theater!