Nieuws: Op 1 juni zit jij gewoon weer in dit theater!

b7e19c_fe2f0bd4adcc4b4cbeaa4270b48d87c9~mv2_d_2589_1660_s_2.jpg

Op 12 maart 2020 kondigde minister Bruno Bruins aan dat evenementen met meer dan 100 mensen geen doorgang konden vinden. Dit betekende sluiting voor alle theaters. Nederland ging in de intelligente lockdown en er werd aangeraden zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar onlangs maakte minister-president Mark Rutte bekend dat er wat versoepelingen zullen plaatsvinden en dat betekent hoop, hoop dat we binnenkort weer in de mooie theaters van Nederland mogen plaatsnemen. En dit theater is waarschijnlijk de eerste!

Het Tapas Theater in Amsterdam van initiatiefneemster Tessa Harmsen is namelijk niet zomaar een theater waar je één voorstelling kunt zien. Nopes! Net als met tapas als voedsel kies je hier verdeeld over de hele avond namelijk één of meerdere voorstellingen van 15 tot 20 minuten uit die je kunt bezoeken. Maar zit je nou lekker te borrelen en denk je midden in je gesprek ‘ik zit eigenlijk wel lekker’, dan kun je blijven zitten en sla je gewoon een ronde over. Zo simpel is dat.

Maar hoe zit dat dan met de 1,5 meter?

Nou, aangezien het Tapas Theater meerdere kleine zaaltjes heeft kunnen de mensen goed verspreid worden en er zijn een aantal strenge aanvullende maatregelen genomen om de gezondheid van de spelers, medewerkers en gasten te kunnen waarborgen. De regels van het #RIVM worden ook in het Tapas Theater nageleefd:

  • Maximaal 30 personen zijn aanwezig (inclusief personeel en theatermakers).

  • Ieder gezelschap heeft de hele avond zijn ‘eigen tafel’.

  • Tussen twee beschikbare tafels een lege tafel/1,5 meter afstand.

  • Aanpassing van het aantal zitplaatsten per voorstelling zodat ieder bezoekend gezelschap 1,5 meter afstand heeft tot de andere bezoekende gezelschappen én de theatermaker.

  • TapasTheater wordt nog vaker en grondiger schoongemaakt dan normaal.

  • TapasTheater draagt zorg dat alle ruimtes goed geventileerd zijn.

  • Op een aantal centrale plekken in TapasTheater staat een mandje met desinfecterende handalcohol, tissues en wegwerphandschoenen, ten behoeve van onze gasten.

  • Medewerkers in de keuken en achter de bar dragen altijd wegwerphandschoenen.

  • Medewerkers of theatermakers die zich niet comfortabel voelen bij de situatie worden niet verplicht te werken cq. te spelen.

  • Als een medewerker of theatermaker verkoudheidsklachten heeft, blijft hij/zij thuis.

Uiteraard kun je je voorstellen dat met minder publiek er een compensatie moet plaats vinden qua de prijs van de voorstellingen, maar om eerlijk te zijn heb ik daar geen problemen mee. Ik support de sector graag en op deze manier kan Tapas Theater de artiesten betalen en zo kunnen wij weer naar de voorstellingen en naar het theater!

  • Theatertickets zijn €10,- p.p. per voorstelling zodat ze artiesten een redelijke vergoeding kunnen betalen.

  • Ze zijn genoodzaakt te werken met een minimumbesteding van €37,50 p.p. (inclusief minimaal 2 voorstellingen). 

Kan niet wachten

Maar om eerlijk te zijn kan ik gewoon niet wachten om weer een avond te lachen, te huilen of gewoon te genieten van al het moois dat de culturele sector te bieden heeft. Ook hoop dat ik dat in navolging van het Tapas Theater een maand later met de regels dat er 100 mensen tegelijk bij elkaar mogen zijn er nog meer theaters open kunnen en dat we uiteindelijk weer allemaal naar het theater kunnen, dat de acteurs, actrices, technici, kleding- en decorontwerpers enzovoort weer allemaal aan de slag kunnen en dat we onze liefde voor het theater weer met elkaar kunnen delen.

Kan jij ook niet wachten?



Vorige
Vorige

In gesprek met: Matthijs Janssen

Volgende
Volgende

Recensie: Genot of Geluk?