In gesprek met: Matthijs Janssen

Op 23, 24 en 25 april ging de waanvoorstelling Woyzeck van de Duitse schrijver Georg Büchner al in premiére via Zoom en morgen gaat de voorstelling nog een keer in reprise. Daarover 6 vragen aan Matthijs Janssen, één van de negen acteurs uit deze waanvoorstelling.

Hallo Matthijs, na drie keer de voorstelling WOYZECK, een digitale waanvoorstelling gespeeld te hebben gaan jullie morgen eenmalig in reprise. Hoe zijn jullie erop gekomen om via zoom een voorstelling te maken?

‘Hoi Marco! Ja klopt! Nadat Corona roet in het eten gooide om een grote zaal voorstelling te maken zijn regisseur Zephyr Bruggen (student 3de jaar regie) samen met nog 8 theatermakers, waaronder ik, de uitdaging aangegaan om een digitale voorstelling te maken.

Kun je kort wat vertellen over Woyzeck? Waar gaat het over? Waarom juist dit stuk?

Het is het toneelstuk Woyzeck van Georg Büchner. Buchner was bezig met dit stuk te schrijven toen hij kwam te overlijden aan de tering. Woyzeck bestaat uit een x aantal scenes die geen chronologische volgorde hebben. Het is een vrij ingewikkeld verhaal. Wat we wel weten is het volgende; Woyzeck is een soldaat; Woyzeck zijn vrouw heet Marie; Marie heeft een affaire met De Tamboermajoor; De Kapitein is de baas van Woyzeck; Die tipt Woyzeck over de affaire; De Dokter betaalt Woyzeck om een experiment met hem uit te voeren (hij mag alleen maar erwten eten) waardoor hij waanideeën krijgt en uiteindelijk een radicale keuze maakt; dan heb je nog de omroeper en Andres, de beste vriend van Woyzeck. En tijdens de voorstelling hebben we een scenograaf die beeldende intermezzo’s maakt.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Matthijs Janssen in zijn rol als Kapitein in door voorstelling WOYZECK.

Matthijs Janssen in zijn rol als Kapitein in de voorstelling WOYZECK.

Hoe verliep het proces?

Eigenlijk heel vloeiend. Het was heel fijn om je in deze tijd nog te kunnen focussen op iets maken en daarin je verder te kunnen ontplooien. En het sociale contact via Zoom was prettig. Het is eigenlijk compleet uit de hand gelopen. Het begon als een experiment.

Hoe maak je digitaal een live voorstelling?

Eén ding was zeker. Zonder goede internetconnectie ben je verloren. In het begin voelde het heel gek om te moeten spelen tegen een camera. In de repetities hebben we met ons kunnen en wat binnen handbereik lag alle uithoeken van Zoom opgezocht  Meerdere camera’s/schermen - camera trucjes - intermezzo’s - perspectieven - virtuele achtergronden enz. We moesten onszelf de hele tijd uitvinden en soms karakters bouwen op 1 vierkante meter. Voor een camera. Ik voelde me soms best een webcambabe. In 4 weken met af en aan repeteren (er was een schema) een generale op woensdag en dan plots zonder echte try-out voor publiek spelen.

Jullie hebben al een paar keer gespeeld. Hoe kijk je erop terug?

Het is heel gek, omdat je beseft dat het live is en dat er mensen over heel Nederland en daarbuiten naar je zitten te kijken. de teller van participanten loopt op maar het is vrij indirect. Je bent wel zenuwachtig, maar toch ook weer niet omdat het in een vertrouwde omgeving is. Het is wel spannend dat je overgeleverd bent aan een grotere macht - het internet.

De eerste keer voor publiek was een zware bevalling - de 2de voelde echt als een premiere en ging alles heel goed! En de 3de kreeg ik tijdens m’n scene een bloedneus. Toen ik dat besefte stierf ik wel even maarja, het is live dus je moet door - de eerste scene liep mijn keyboard van m’n toetsenbord vol en toen bleek dat de mede-acteurs het niet mee kregen en m’n whatsappjes niet lazen, omdat ze door moesten spelen heb ik de 2de scene met wc papier m’n neus dichtdrukkend gespeeld.

Zo zie je maar - het is toch live theater -

Het was niet de bedoeling maar het gaf m’n karakter totaal iets nieuws. Hopelijk kunnen we 12 mei nog een keer vlammen en hem goed afsluiten.

Denk je dat dit een nieuwe vorm van theater kan zijn?

Ja er zit toekomst in - zeker voor de mensen die graag live theater ervaren maar om wat voor reden niet naar het theater kunnen. We zijn de eerste in Nederland geweest die dit hebben gedaan - wie weet waar dit nog allemaal toe leid.

Hoe kan men een kaartje bemachtigen en wat kost het?

Ze kunnen mailen naar F.Woyzeck2020@gmail.com om zo hun digitale plekje te reserveren. Omdat er zoveel animo was zijn we geüpgrade naar max 500 mensen.

12 mei 2020
20:00 - ‘zaal open’
20:30 - aanvang

Dus, plek zat!



Vorige
Vorige

7 tips van De Cultuurvlogger voor Oerol

Volgende
Volgende

Nieuws: Op 1 juni zit jij gewoon weer in dit theater!