High-Rise: Orkater en KONVOOI's Dystopische Meesterwerk op Oerol 2024

Tijdens Oerol 2024 presenteerde Orkater / KONVOOI hun nieuwste muziektheatervoorstelling, High-Rise, gebaseerd op de dystopische jarenzeventigroman van J.G. Ballard. Na hun succesvolle bewerkingen van literatuurklassiekers zoals ILIAD en De meester en Margarita, hebben ze wederom een indrukwekkende prestatie geleverd. High-Rise is een muzikale, absurde en ontregelende ervaring die een angstvisioen schetst van de mens die wroegend probeert zichzelf te redden.

De voorstelling volgt de wat vreemde wiskundige Alice, die verhuist naar een appartement op de vijfentwintigste verdieping van een moderne woontoren. De luxe en comfort van het gebouw zijn aanvankelijk aantrekkelijk, maar al snel beginnen zowel het gebouw als de relaties tussen de bewoners te barsten. Terwijl de flat in verval raakt, worstelt Alice om grip te krijgen op haar omgeving, terwijl andere bewoners zich aanpassen aan de chaos of verdwijnen.

High-Rise is een meesterlijke combinatie van muziek, theater en absurditeit die de fragiliteit van de samenleving en de mensheid blootlegt. De voorstelling maakt niet alleen gebruik van indrukwekkende zang en spel, maar biedt ook een diepgaande reflectie op hoe snel een schijnbaar stabiele wereld kan instorten. Het is een krachtige metafoor voor de kwetsbaarheid van sociale structuren en persoonlijke relaties.

Mijn ervaringen met High-Rise waren zo intens dat ik de voorstelling zelfs twee keer heb bijgewoond — hoewel de tweede voorstelling werd afgebroken door een stormwaarschuwing. De kwaliteit van het verhaal, de muziek en de acteerprestaties maakten het echter meer dan de moeite waard. De voorstelling laat je niet alleen nadenken over de fragiliteit van de samenleving, maar ook over de eigen menselijke zwaktes en de neiging om te willen ontsnappen aan onontkoombare situaties.

Al met al was High-Rise de onbetwiste voorstelling van Oerol 2024. Het biedt een indrukwekkende ervaring die je bijblijft, zowel door de kunstzinnige kwaliteit als door de diepgaande boodschap. Een absoluut hoogtepunt dat de kracht en vernieuwing van Orkater / KONVOOI’s werk benadrukt.

Vorige
Vorige

In de Greep van het Verleden: 'Bergen Verzetten' door Theater RAST en Ferhat Kaplan

Volgende
Volgende

Intieme Verhalen en Muziek: S10’s 'Groeipijn' Op Oerol