‘Hollandsch Glorie’ is de must see show van deze zomer!

Foto: Joris van Bennekom

Foto: Joris van Bennekom

Het Amsterdamse Bostheater: ‘Het mooiste openlucht theater van de wereld!’ zeg ik als Amsterdammer natuurlijk. En wat heb ik weer een goede voorstelling gezien van Toneelgroep Oostpool, namelijk Hollandsch Glorie over het afvoerputje dat de Nederlandse geschiedenis is, maar dan hysterisch gebracht, maar met een serieuze boodschap die van ondertoon steeds duidelijker aanwezig wordt tot de cast het letterlijk tegen het publiek loopt te schreeuwen. Maar eerst even terug naar het begin.

Het begint namelijk al zodra je het Amsterdamse Bos in rijdt; met de auto of de fiets. Het geruis van de stad, de auto’s, trams en sirenes verdwijnen achter je en worden verruilt door het geluid van vogels in de lucht, de wind door de bomen en als je aan het eind van de duizendmeterweg aankomt hoor je al het gezellig gepraat van het publiek dat al klaar zit voor de show. Tussen de bomen door en onder de lampjes door die aan kabels tussen de bomen hangen wandel je naar het theater. Als je het goed heb voorbereid dan heb je een tas mee met lekkers, want ja in dit theater mag je wel je eigen consumpties meenemen en ik zie dan ook vele picknickmanden met flessen wijn, kaasplankjes en broodjes met heerlijke smeersels erbij verschijnen als ik plaats heb genomen op mijn plek.

De voorstelling die ik zie is de Nederlandse premiere dus de hele Nederlandse toneelwereld zit in de zaal. Bekende gezichten van andere acteurs en actrices die ik al eens eerder heb gerecenseerd zijn allemaal enthousiast aan het voorbespreken wat ze in de wandelgangen al een beetje voorbij hebben horen komen.

Waar gaat de voorstelling dan over?

De voorstelling gaat over Pieter. En Pieter werkt al 10 jaar lang in een nationaal historisch museumpark waar je in de vorm van een toneelstuk kunt zien hoe onze Nederlandse voorouders leefden, vanaf de apen en de ijstijd af. Maar nu is het 2021 en is iedereen boos over alles in de Nederlandse geschiedenis. Jan Pieterszoon Coen, de VOC en alle anders onderwerpen die momenteel een ‘struikelblok’ vormen in gesprekken worden op zeer komische, maar intelligente manier aangepakt. Ik denk dat iedereen die deze voorstelling zal gaan zien een ‘awokening’ zal ondergaan. En dan heb je geen interraciaal lesbisch directeurskoppel meer nodig die een woke-coach inhuren om iets beter te maken. Dan kan je dat helemaal zelf.

Om onderwerpen als deze goed aan te kunnen pakken en bespreekbaar te kunnen maken moet een stuk goed zijn geschreven, goed zijn gespeeld en je moet niet bang zijn om een statement te maken en een boodschap mee durven geven. En toneelgroep Oostpool tikt al deze boxen aan. Er zit een goed tempo in de voorstelling en de tekst zit goed in elkaar. Ik kan me goed voorstellen dat juist omdat het zo’m multi-etnische cast is, dat ze elkaar goed hebben kunnen aanvullen om geen fouten te maken in tekst.

Het belangrijkste is denk ik het durven maken van een statement. Want als een voorstelling als deze dat niet zou doen, dan zou het hele doel weg zijn en dan hou je een slappe hap over, maar Toneelgroep Oostpool durft stelling te nemen en hoewel de voorstelling bijna absurdistisch begint, neemt de serieuze ondertoon het steeds meer over en wisselen de actuele pijnlijke onderwerpen zich steeds sneller af met humor. Maar niet gevreesd, je zal geen moment denken ‘of, heb je dit gezeur weer!’. Nee hoor, tot op het moment dat de Belgen het toneel samen met de blokkeerfriezen het podium bestormen met tractors en tot we in de toekomst in 2121 wonen blijft het een hysterische leuke voorstelling om te kijken en eerlijk: dit is de must-see van deze zomer.

Als jij Hollandsch Glorie niet hebt gezien, dan heb je wat gemist. Dus trakteer jezelf op dit avondje vermaak in het mooiste openluchttheater van de wereld en koop tickets (als dat uberhaupt nog kan) via https://www.bostheater.nl

Vorige
Vorige

TRAGISCHE TITEL VOLGT

Volgende
Volgende

Nu open: Museumhuis Barnaart!