KISHAN: Hoe een ingrijpende autismespectrumstoornis het startpuntvan een dansvoorstelling kan zijn

Prijswinnende choreograaf en danser Shailesh Bahoran dompelt zich in zijn nieuwe dansproductie KISHAN onder in de relatie tussen hem en zijn achtjarige zoontje Kishan, die een ingrijpende autismespectrumstoornis heeft.

Shailesh zijn zoontje Kishan (8) werd gediagnosticeerd met een ingrijpende autismespectrumstoornis, zijn hersenen verwerken informatie anders de meeste mensen. Dit zorgt er in zijn geval voor dat hij non-verbaal is en op een heel andere wijze communiceert met de wereld om zich heen. Dit heeft haast vanzelfsprekend een bijzondere uitwerking op de band die Shailesh heeft met Kishan en doet hem afvragen: Hoe ziet Kishan de wereld? En hoe kijkt de wereld naar hem? Het karakter van zijn zoontje, en de wonderlijke wijze waarop zijn brein werkt, vormen een haast onuitputtelijke bron van artistieke inspiratie voor Shailesh; zijn herhalende patronen, zijn interesses en zijn handelingen zijn een belangrijk uitgangspunt voor de choreografie.
In lijn met zijn eerdere werk zit er een filosofisch component in het artistieke proces en onderzoekt Shailesh de oorsprong en essentie van een diepe persoonlijke relatie, oftewel de intermenselijke ervaring. Hoe is de onuitgesproken verbinding die je voelt met iemand van wie je zielsveel houdt te definiëren, als dat al mogelijk is? In deze voorstelling, die Shailesh solo danst, en ontwikkelt met hulp en inspiratie van Kishans moeder en zusje, Melanie en Nisha, onderzoekt Shailesh dit bijzondere gebied.

Shailesh staat bekend om zijn unieke dansvorm waarin hij zich laat inspireren door de hiphopcultuur, universele filosofie en elementen uit zijn Hindoestaanse komaf. Zo onderzocht hij in zijn vorige productie SHAKTI de kwaliteiten van de vrouwelijke energie Shakti, die in de Indiase levensbeschouwing staat voor alles wat beweegt. In KISHAN laat Shailesh zijn buitengewone capaciteiten als danser en als choreograaf spreken om een ode te brengen aan de wonderlijke geest van zijn zoon. Een voorstelling over de oorsprong en grenzen van de norm, de krachtsinspanning die nodig is om te herhaaldelijk te beseffen dat iemand mag zijn wie hij in zijn puurste wezen is.

 Opkomende choreograaf

KISHAN is de derde voorstelling van Illusionary Rockaz Company (IRC), het nieuwe gezelschap rond de talentvolle choreograaf en danser Shailesh Bahoran. In korte tijd wist Bahoran naam te maken met spraakmakende producties als Ignite, Aghori en REDO.  Voor ‘REDO’ won Shailesh de prijs voor ‘meest getalenteerde choreograaf’ tijdens de Nederlandse Dansdagen. Bovendien won danser Redouan Ait Chitt voor diezelfde soloperformance de Zwaan ‘voor de meest indrukwekkende dansprestatie van het seizoen 2019’

Als choreograaf en als mens is Shailesh gefascineerd door oorsprong en de bouwstenen waaruit je bestaat. Welke factoren in je omgeving, in je geschiedenis en in je karakter hebben ervoor gezorgd dat je nu bent wie je bent? Kun je die bouwstenen zelf maken of slechts opnieuw rangschikken? Deze vragen zijn als een rode draad terug te vinden in zijn dansproducties. In zijn eerdere werk REDO werd Shailesh geïntrigeerd door de kracht waarmee de danser Redouan door het leven gaat, wat is de oorsprong van die schijnbaar onuitputtelijke motivatie en zelfvertrouwen?  In KISHAN stelt Shailesh zich de vraag wat de essentie van de intermenselijke relatie is: wat zijn de bouwstenen van een diepe persoonlijke band?

 KISHAN is in première gegaan tijdens de week van autisme. De dansproductie speelt op 31 mei in theater Bellevue en speelt in Nederland t/m juni 2022. Kijk voor meer informatie op IRCompany.nl.

Vorige
Vorige

Cast muziektheatervoorstelling Hollands Hoop compleet

Volgende
Volgende

Sensualiteit is gevaarlijk prikkelend leer ik tijdens theatervoorstelling EROS van Schweigman&.