Sensualiteit is gevaarlijk prikkelend leer ik tijdens theatervoorstelling EROS van Schweigman&.

Ergens op een verlaten industrieterrein vlakbij het treinstation Utrecht Zuilen loop ik deze avond richting een industriële loods. Het is SPRING festival in Utrecht en dus kan je door heel Utrecht hedendaags theater, dans en andere performances zien. Ikzelf ben uitgenodigd door theatergezelgschap Schweigman& om een kijkje te nemen bij hun nieuwste voorstelling EROS, over de kracht van sensualiteit.

Eros, zoals bekend in de Griekse mythologie, maar in de Romeinse mythologie ook wel bekend als cupido of Amor, is de god van de van de liefde en het schoonheidsverlangen, en de drijvende kracht achter aantrekking en binding, blinde passie voor iets of iemand, en voortplanting in de natuur. Dit alles zit verstopt in de gelijknamige voorstelling van Schweigman&. Beetje vaag? Laat me het proberen uit te leggen…

Veel mensen denken bij sensualiteit aan seks. En hoewel sensualiteit en seksualiteit niet onlosmaakbaar zijn verbonden aan elkaar, is sensualiteit veel meer dan een goeie vrijpartij. Het is een hap in een zachte aardbei, het is jouw favoriete parfum opdoen en het is Otis Redding met Sittin’ on the dock of the bay of een ontspannende massage met warme olie. Sensualiteit is het plezier beleven aan alles wat je ruikt, voelt, hoort, proeft en ziet. Genieten met je zintuigen.

Foto’s in dit artikel door: Karin Jonkers

Veel mensen racen door de dag heen. Opstaan, snel tanden poetsen, aankleden, muziek in de oren en doortrappen naar werk. Maar je kunt zelfs dit ritueel sensueel aanpakken. Je kunt het warme water van de ochtenddouche op je huid voelen, het gevoel van wol, katoen of wat je dan ook draagt over je lichaam voelen gaan als je je aankleed, zodra je buiten stapt voel je de zonnestralen op je gezicht, je ruikt de bloemen in het perkje en aait en voelt de zachte haren van een kat die op een motorkap van een geparkeerde auto ligt te slapen.

Dit is waar Schweigman& voorstellingen over maakt. We zijn allemaal in de ban van de prestatiemaatschappij. Willen beter, sneller, harder en mooier. Boukje Schweigman, je raad het al, de artistieke leider van dit gezelschap wilt met haar voorstellingen de zintuigen ontregelen en mensen meer bewust laten zijn van hen zijn. We moeten meer moeten vertrouwen op de kracht van ons lichaam en de intuïtie. In de verbinding met onszelf en de ander scheppen we ruimte voor de verbeelding en voelen we ons geborgen.

Dus terug naar die loods. Want daar sta ik natuurlijk inmiddels. In de eerste ruimte zit iedereen langs de rand van de zaal en heeft zijn, haar of hen jas opgehangen en nuttigt een bekertje water dat ons wordt aangeboden. Ook heb ik al de tip gehad om mijn trui uit te doen, het wordt binnen namelijk een warme boel wordt mij beloofd. Volgzaam dat ik ben bind ik mijn trui om mijn middel en neem ook ik een bekertje water aan. De gasten staan wat te kletsen terwijl de performers alvast binnen komen waggelen. Ik zie namelijk een stuk of zes dames in een okergele outfit op blote voeten zich tussen de mensen bewegen. Al snel neemt één van de performers het woord en begint de ‘uitleg’.

We gaan zometeen kijken naar een ritueel. Een ritueel om meer in contact met deze sensualiteit. We krijgen allemaal een bakje met een stuk, volgens mij, pure chocola. Dit herkende ik al. Ik heb namelijk al eens een cacao ceremonie mogen bijwonen op camping Tijdloos (zie link voor vlog). Cacaoceremonies bestaan al duizenden jaren en gaan helemaal terug naar Maya- en Azteekse tradities in Midden- en Zuid-Amerika en worden gebruikt voor spirituele, medicinale en ceremoniële doeleinden voor innerlijk ontwaken en creatieve begeleiding.

Pure cacao wordt gebruikt als een hartopenend medicijn voor mensen om veilig ontwaken, openbaring en innerlijke genezing te ervaren. Cacao wordt gebruikt in een heilig medicinaal ritueel, waarbij intenties worden vastgesteld en eenmaal geconsumeerd, euforische toestanden worden ontgrendeld, negatieve emoties worden vrijgegeven en we in staat zijn om onszelf te verbinden met de liefdevolle energie in ons lichaam.

Dit stuk chocola kun je dus als symbool zien hiervoor. We nemen onszelf en dit bakje chocola en een bakje water mee naar de tweede ruimte. We gaan door een zwart doek heen en mogen zelf kiezen of we rechts op links gaan, het maakt verder niet uit, behalve dan waar te komen te zitten. Midden in de loods is een ‘black box’ gemaakt: aan alle kanten zwart doek en een hoogglanzende dansvloer. In de doek boven de dansvloer zit een groot gat met daarin een grote lichtcirkel. Daaromheen staan drie oranje tribunes van drie rijen waarop iedereen plaats mag nemen. Ik zit op de middelste tribune, net rechts van het midden. Oja! En niet te vergeten: achter de dansvloer staan twee drumsets en een percussieset inc. gong. Achter één drumset zit als een drummer en de percussionist zal na het eerste gedeelte achter de tweede drumset plaatsnemen.

De voorstelling begint. Heel minimaal bewegen de dansers over de vloer. Langs elkaar heen, bij elkaar en met alleen maar die verlichting van die cirkel boven hun. Dit eerste gedeelte is voor de danseressen een moment om in hun lijf te gaan zitten. Voel de vloer. Hoor de muziek. Voel de warmte van het licht. Het biedt ook voor ons als publiek mooi de gelegenheid om even de sfeer te voelen.

Wie zien we nou eigenlijk? Naast wie zitten we? Wat hoor ik eigenlijk? Als ik eerlijk ben moet ik meteen toegeven dat met de bewegingen die ik de dansers zie maken mijn eerste gedachtes ook gaan naar seks. ‘Oh, dat is een seksbeweging.’ Het duurt even voordat ik uit kan zoomen en de sensualiteit kan zien. De dansers ervaren de muziek, elkaar, de muziek.

Op een gegeven moment belanden de dansers in een rij achter elkaar. Vanaf dat moment neemt de intensiteit toe. Niet alleen omdat de muziek aan complexiteit en tempo toeneemt, maar ook omdat de gebaren steeds suggestiever worden, maar nog steeds niet worden uitgesproken. De dansers komen los. De energie bouwt op en voel je door de ruimte stromen. Inmiddels komen wij, het publiek ook steeds losser. Ik zie mensen op de verschillende tribunes met een billen over de banken schuiven en er wordt echt wel geheadbangd.

Zweet loopt over het lichaam en gezicht van de danseressen en shirts gaan uit om ruimte te maken voor de hemdjes die eronder zitten. Eros wordt een explosie van energie, dans, licht, vrijgevochten beweging, los van de norm en wat mooi is of wenselijk. Dit is wat een lichaam kan en dat mogen de dansers, maar ook wij in vol ornaat beleven.

Wanneer de voorstelling klaar is krijgen de performers een luidt en staand applaus van het publiek. Je merkt dat de energie bij het publiek, dat aan het begin van de avond aan de zijkanten van die loods zat compleet om is. Ik denk dat iedereen nu wel zin heeft om een potje te gaan dansen. Of in ieder geval sensueel op de fiets naar huis te rijden met de wind in het haar.

EROS nodigt ons uit tot meer bewustzijn. Meer sensualiteit voor alledaags, want dat is niet alleen weggelegd voor in de slaapkamer. Al zal het je daar wellicht ook wat meer leren genieten.

Wil je EROS nog zien? Kijk dan even op de website van Schweigman& waar ze de voorstelling nog spelen.

Vorige
Vorige

KISHAN: Hoe een ingrijpende autismespectrumstoornis het startpuntvan een dansvoorstelling kan zijn

Volgende
Volgende

Er zijn weer prachtige tentoonstellingen te zien en deze wil je niet missen in mei!