Er zijn weer prachtige tentoonstellingen te zien en deze wil je niet missen in mei!

Het mooie weer is in aantocht en dus kunnen we er allemaal heerlijk op uit. Wil je dan in mei doen of heb je nog wat vrij dagen staan? Dan heb ik de beste tips voor jou!

À la campagne! Het Franse licht van Maris tot Monet

De Franse impressionisten uit Museum Boijmans Van Beuningen zijn in Leeuwarden! Ontdek de invloed van het Franse licht in de 19e-eeuwse schilderkunst, met prachtige landschappen van Franse meesters als Monet en Cézanne naast Nederlandse kunstenaars als Maris en Weissenbruch.

Van velden met klaprozen, lieflijke kusten en bloeiende boomgaarden tot woeste golven, lage horizonnen en weides vol koeien. De tentoonstelling met meer dan 70 schilderijen en tekeningen laat zien hoe het licht een belangrijke rol speelde in de kunst. De werken van onder meer Cézanne, Monet, Pissarro, Gauguin, Maris, Van Gogh, Sisley, Boudin en Weissenbruch tonen de ontwikkeling van deze ‘Franse blik’, van de school van Barbizon tot het (post)impressionisme. À la campagne! is onderdeel van het Friese Arcadia, de triënnale die met een uitgebreid cultureel programma 100 dagen lang stilstaat bij maatschappij, landschap en erfgoed.

DIERBAAR

Van gebruiksvoorwerp naar geliefde huisgenoten. De expositie DIERBAAR toont onze veranderende relatie met dieren door de eeuwen heen. Daarbij koppelt het museum actualiteit en historisch besef aan elkaar.

Confronterend, hartverwarmend en actueel tegelijk... Hoe kijken we vandaag tegen dieren aan? Welke positie hebben ze in ons leven en hoe was dat 300 à 400 jaar geleden? De kunst van toen en nu geeft daar verrassend goed inzicht in.

In DIERBAAR schuren de schilderijen van Adriana van Zoest en de sculpturen van Miriam Knibbeler - eigentijdse kunstenaars - met de historische collectie in het museum. Bioloog en schrijver Midas Dekkers geeft hierop zijn karakteristieke commentaar in een speciale audiotour.

Vanwege Vincent

Van Gogh lééft. Zijn werk en persoon geven nog steeds aanleiding tot nieuwe en vernieuwende kunst. Dit laat de tentoonstelling Vanwege Vincent in Stedelijk Museum Breda je zien. In de expositie vind je hoogtepunten uit de collectie.

Hoe verhoud je je als kunstenaar tot een icoon als Van Gogh en tot beelden die zo bekend zijn? Wat levert het op om wekenlang te werken op de geboortegrond van Van Gogh? Deze vragen staan centraal in Vanwege Vincent. De aanleiding voor de tentoonstelling is het 10 jarige bestaan van het artist-in-residence programma van het Van GoghHuis in Zundert. Het gastatelier ligt naast de protestantse kerk waar de vader van Vincent predikte, terwijl de oude kosterswoning dienst doet als verblijfplaats voor de kunstenaars.

Onze man in Parijs

Bezoek deze expositie in Museum Prinsenhof Delft over de invloed die Bram Bogart had op andere Nederlandse kunstenaars, zoals Jan Schoonhoven.

Vanaf midden jaren 50 vormden de Nederlandse kunstenaars Jan Schoonhoven, Armando, Kees van Bohemen, Jan Henderikse en Henk Peeters een artistieke vriendengroep die op zoek was naar een ‘nieuwe kunst’. Voor hen was de sinds 1951 in Parijs wonende kunstenaar Bram Bogart een grote inspiratiebron. De presentatie Onze man in Parijs. Bogarts invloed op Schoonhoven en zijn vrienden, samengesteld door gastcurator Antoon Melissen, laat een selectie van 12 werken zien uit de jaren 56-59, die het ontstaan van de Nederlandse informele schilderkunst markeren waarvan Bogart de grondlegger is.

Australische kunst

In de expositie Australische kunst vind je hedendaagse Aboriginal-kunstuitingen met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zie je enkele sculpturen en manden.

Ontdek een selectie uit de verzameling van het Aboriginal Art Museum, dat in juni 2017 de deuren van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU), definitief moest sluiten.

Deze complete collectie, overgedragen aan de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen, omvat zo’n 800 hedendaagse werken plus de bibliotheek, uniek in Europa.

Spiraling Into Infinity - Children of the Light

Twee unieke kunstcollecties komen samen. Leer een tot dusver onbekende, maritieme wereld kennen achter beroemde kunstwerken. Boijmans Van Beuningen gaat voor anker in het Maritiem Museum. Beleef de verhalen van de scheepvaart en havens en de mensen die daarin leven via zes eeuwen (schilder)kunst.

Maritieme Meesterwerken bestaat uit twee collecties die samenkomen en vertelt alle verhalen vanuit twee blikvelden. Allereerst de kunsthistorische. Wat maakt een werk bijzonder? Hoe kwam de schilder tot het werk en wie of wat beïnvloedde hem of haar? Daarnaast komt het maritieme verhaal uitgebreid aan bod. Wat zie je en waarom is dit belangrijk? Klik hier voor een impressie van de tentoonstelling.

Werken van Claude Monet, Paul Signac, Jeroen Bosch, Hendrik Avercamp en Jozef Israëls ontmoeten in een unieke presentatie moderne kunstwerken van Guido van de Werve, Sasja Hagens en Dolf Henkes. Een deel van de tentoonstelling bestaat uit een grote selectie tekeningen van Willem van de Velde de Oude.

De tentoonstelling is de laatste in de serie Boijmans bij de Buren. Door de achtjarige sluiting van Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, reist de collectie naar diverse musea in de regio. Maritieme Meesterwerken is mede mogelijk gemaakt door de stichting Droom & Daad.


Vorige
Vorige

Sensualiteit is gevaarlijk prikkelend leer ik tijdens theatervoorstelling EROS van Schweigman&.

Volgende
Volgende

Deze theatervoorstellingen staan op mijn to watch list in mei!