Meskina zet de nieuwe standaard voor Nederlandse rom-kom!

763.jpeg

Alles is Liefde, Alles is Familie, Alles is Sinterklaas, Alles is Kerst, Alles is Pasen etc. etc. De Nederlandse feelgood comedies hadden al een aantal jaar een paar formules die werkten en volgens die regels werden de meeste films dan ook gemaakt. ‘Lelijk meisje valt op knappe bezette man, doet bril af en man valt toch opeens op haar’. Je kent het wel. Maar nu is daar Meskina, de nieuwe Nederlandse film naar een idee van Soundos el Ahmadi en van regisseur Daria Bukvić en als het aan mij ligt is dit vanaf nu de nieuwe standaard waaraan een film moet voldoen.

De film draait om Leyla. Dertig en geen man. Heeft eigenlijk ook nog geen idee wat ze nou precies waard is op werkgebied en wordt daarom door de rest van de familie bestempeld als ‘Meskina’. Zielig vindt men haar.
Ze heeft een zus, heerlijk gespeeld door Soundos el Ahmadi, die wel al een man en twee kinderen heeft, een succesvolle nicht waar ze gevoelsmatig tegenop moet boksen.

In het begin zien we dat Leyla een geheime relatie heeft met een succesvolle rapper, maar die loopt op de klippen en dan begint het dilemma waar alle vrijgezelle dertigers mee struggelen; Tinder, speeddate-avonden of laat je je vrienden of in dit geval je familie je koppelen omdat ze zo nodig vinden dat je ‘aan de man’ moet.

De film is een heerlijke film waar oprechte momenten worden afgewisseld met hilarische momenten (en dan bedoel ik ook echt hardop lachen!) en heerlijke side-karakters. De juiste mensen hebben genoeg achtergrond verhaal, zonder dat het een wir-war van verhalen wordt waarbij er 12 mensen een ‘happy end’ moeten krijgen aan het einde van een film. (Looking at you Alles is Liefde).

Volle zalen

Ik zou iedereen aan willen raden om deze film te gaan zien, maar volgens mij is dat nergens voor nodig, want sinds de film te zien is zitten alle zalen vol en er worden zelf vertoningen bijgeboekt omdat mensen zo graag de film willen zien. En daar wil ik dan ook het volgende over zeggen: Het is 2021 en het wordt echt eens tijd dan we naar stemmen als die van Soundos en Daria gaan luisteren. Als Cultuurvlogger wordt ik regelmatig door theater- en musea ingepland om een sessie te doen om meer ‘multicultureel publiek’ te trekken naar deze instellingen. Dit doen ze in de hoop dat ik een marketing, social media- of influencertrucje weet om dit publiek te trekken, maar mijn antwoord is altijd hetzelfde: ‘Je moet de verhalen veranderen die je verteld!’ Want als je een verhaal verteld dat mensen willen horen.. dan komen ze wel! En dat bewijzen Soundos, Daria en het hele creatieve team achter Meskina wel.

Ik ben in ieder geval fan en zou een vervolg of uitbreiding van deze filmserie zeker zien zitten. Maar tot dan, is mijn volgende stop de nieuwe theatershow van Soundos! En dat wordt sowieso ook weer tof.

Vorige
Vorige

Deze films wil jij zien in augustus!

Volgende
Volgende

Dutjes doen