Museum Voor Niet-Essentiële Kunst opent in centrum Amsterdam

IMG_8237.jpg

Op woensdag 12 mei opent het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst haar deuren in hartje Amsterdam. In het museum is een gecureerde selectie van voorwerpen uit niet-essentiële winkels te zien. Daarbij maakte toonaangevende kunstenaars Lonneke van der Palen, Annegien van Doorn, Alice Wong, Daniëlle van Ark en Julian Hetzel speciaal voor het museum werk met producten en materialen uit winkelketens als Ikea, Action en Primark. Alle werken zijn te koop, waardoor het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst officieel een winkel is en dus open mag.

Het museum is opgezet door cultuurplatform We Are Public, als reactie op het coronabeleid. “Ik kan met mijn kind naar iedere willekeurige winkel, maar een boek lenen bij de bibliotheek of een bezoek brengen aan een culturele instelling zit er niet in. Waarom kunnen we wel shoppen in de Kalverstraat en niet naar het museum? Kunst is belangrijk voor ons welzijn: het kan ontroeren, troost bieden en leiden tot nieuwe perspectieven. Toch ligt de prioriteit van het beleid elders. Blijkbaar valt kunst en cultuur niet eens onder ‘niet-essentieel’, dat vinden wij zorgelijk. Het is tijd voor wat actie!”, aldus initiatiefnemers Leon Caren en Bas Morsch, oprichters van We Are Public.

Kunst versus commercie
Het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst is officieel een winkel, waar bijbehorende coronaregels gelden. De beleving is echter geheel museumwaardig. Het museum stelt zorgvuldig gecureerde voorwerpen uit niet-essentiële winkels tentoon als readymade, van regenboogslippers tot glimmende tandenborstelhouder. Gedurende de groeiende tentoonstelling worden daar kunstwerken aan toegevoegd. De werken zijn speciaal voor het project gemaakt door toonaangevende kunstenaars, gecreëerd met materialen uit niet-essentiële winkels. Leon Caren: “Het gaat over commercie versus kunst: waar mogen we onder de huidige maatregelen wel of niet naar kijken? Wel naar een badslipper maar niet naar naar een Rothko? Hoe wordt die afweging gemaakt, en waar is het op gebaseerd? Met dit project willen we mensen aan het denken zetten over wat essentieel is en wat niet, en welke plek kunst in onze samenleving heeft.”

Essentiële informatie

Het Museum Voor Niet-Essentiële Kunst is gratis toegankelijk, een afspraak maken is niet nodig. Alle tentoongestelde werken zijn te koop via een veiling op 26 mei, waar de gehele inboedel van het museum verkocht wordt.

Vorige
Vorige

De deur

Volgende
Volgende

Vergeet je label: blijf creëren