Nationaal Jeugd Musical Theater zet zichzelf met Robin Hood de Musical in de spotlight: deze voorstelling MOET je zien.

14 januari 2023, Zaantheater - Het Nationaal Jeugd Musical Theater brengt Robin Hood op een frisse manier naar de theaters van Nederland. Robin Hood is een legendarische figuur uit Engeland die bekend staat om zijn diefstallen van rijke adellijken en het delen van de buit met de armen. Hij leidt een groep van buitenstaanders, ook wel de "Merry Men" genoemd, die meewerken aan zijn plannen om gerechtigheid te brengen voor de armen. Maar in deze muzikale versie heeft regisseur, componist en schrijver Elise Berends wat twists toegevoegd, die iedereen op zijn tenen houdt.

Een van de grootste sociale thema's in het verhaal van Robin Hood is ongelijkheid. Robin Hood strijdt tegen de rijke adelijken die de armen uitbuiten en hun rijkdom vergaren door middel van belastingen en onrechtvaardige praktijken. Hij streeft naar een maatschappij waarin iedereen gelijk is en waarin rijkdom eerlijk verdeeld wordt. Een actueler thema kun je eigenlijk niet bedenken, dus met Robin Hood treft het NJMT een schot in de roos. (pun intented). Het is een perfecte voorstelling om voor jong en oud nog eens goed leren hoe een maatschappij in elkaar steekt. Dit wordt door de cast van Robin Hood op een humoristische doch serieuze manier op de planken gebracht.

Eén van de grote veranderingen in het verhaal door Elise aangebracht is dat Robin Hood in deze variant ‘gespeeld’ wordt door Marian. Waar vrouwen vroegen in bepaalde rollen geen inspraak hadden, laat Elise hier mooi zien dat vrouwen prima hun ‘mannetje kunnen staan’ en dat laat Lotte van der Veen, die Robin Hood en Marian Leeuwenhart speelt zeker ziet en horen. Maar ze heeft dan ook veel om mee te spelen, van haar stiefmoeder en de sherrif, gespeeld doot Cystine Carreon en Ruben Kuppens, tot de vele andere jonge tegenspelers waar ze interactie mee heeft: iedereen heeft de energie en het talent om zich staande te houden.

En dat is nog iets moois van Berends, iedereen in de cast, jong of oud, krijgt zijn moment in de spotlights zonder dat het verplicht aanvoelt.

Een ander groot thema is burgerlijke ongehoorzaamheid. Robin Hood en zijn groep weigeren zich te conformeren aan de wetten en regels van de rijke adelijken en kiezen in plaats daarvan voor hun eigen gerechtigheid. Ze zetten zich af tegen de autoriteit en strijden voor de rechten van de armen en buitengesloten. Zo is er een mooie queer verhaallaan en ook non-binaire personen worden gezien en gehoord in deze voorstelling. De boodschap van de show: het maakt niet uit wie of wat je bent, iedereen krijgt een even groot stukje van de taart. We zijn allemaal gelijk.

Tot slot gaat het verhaal ook over loyaliteit en vriendschap. Robin Hood en zijn groep staan ​​altijd voor elkaar op en werken samen om hun doelen te bereiken. Ze zijn een hechte groep die samen strijdt voor een betere toekomst voor de iedereen.

De voorstelling van "Robin Hood" van het NJMT in het Zaantheater was geweldig! De kindercast was uitzonderlijk goed in het zingen en het was onverwacht en verfrissend om Robin Hood gespeeld te zien worden door een vrouw. De musical behandelde actuele thema's zoals ongelijkheid en machtsmisbruik, waardoor het verhaal nog relevanter werd. De spanningsboog was perfect gebalanceerd, met emotionele momenten gevolgd door knappe acrobatische stunts en indrukwekkende dansscènes. Het decor en de kostuums waren prachtig en versterkten het verhaal.

Kortom, deze voorstelling is een absolute aanrader voor jong en oud. Ik kan deze voorstelling van harte aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een geweldige musical vol met emotie, spanning en prachtige muziek. Het Nationaal Jeugd Musical Theater heeft weer een geweldige voorstelling neergezet en ik kan niet wachten om hun volgende productie te zien.

Vorige
Vorige

“Quake laat zien hoe belangrijk het is om onze eigen verhalen te begrijpen en te accepteren.”

Volgende
Volgende

Deze drie kleine musea zijn een bezoekje waard!