Deze drie kleine musea zijn een bezoekje waard!

10 januari 2023 - In heel veel dingen ben ik een maximalist. Ik hou van groter, extremer, extravaganter en meer. Maar dat gaat niet altijd op. Nederland zit vol met kleine musea en die zijn zeker ook een bezoekje waard. En wat ik al helemaal lekker vind om te doen: doordeweeks een bezoekje brengen. Dan heb je niet heel veel andere mensen die je storen tijdens je museumbezoek en kun je optimaal genieten. Voor nu tip ik je drie musea die je kunt bezoeken.

  1. Museum Marius van Dokkum in Harderwijk.

    Ik bezocht dit museum in 2021 tijdens een perstrip in de regio en raakte meteen verliefd. Dit museum is namelijk leuk voor jong en oud en maakt je zeker hardop aan het lachen. En wist je dat Het Marius van Dokkum museum het enige museum in Nederland is dat gewijd is aan een levende kunstenaar?

    In 2015 exposeerde Van Dokkum in het Stadsmuseum in Harderwijk. De tentoonstelling was een enorm succes. Uit het grote aantal bezoekers en de enthousiaste reacties bleek dat het publiek was gevallen voor het werk van Marius van Dokkum. En Marius viel op zijn beurt voor de stad Harderwijk, met z’n mooie pleinen, straatjes en monumenten. Hij voelde zich er zo thuis dat hij samen met het Stadsmuseum op zoek ging naar een geschikte locatie waar hij zijn werk permanent zou kunnen tonen.

    Zijn oog viel op een van de mooiste panden van Harderwijk, de voormalige Snijkamer van de Universiteit van Harderwijk. Hier ontleedden de professoren destijds onder toeziend oog van hun studenten lichamen tijdens de zogenoemde anatomische lessen. Deze markante historische locatie heeft na een grondige verbouwing een nieuwe en unieke bestemming gekregen: een museum gewijd aan het werk van een levende kunstenaar.

    https://www.mariusvandokkummuseum.nl/


2. Museum Tot Zover

Dit museum heb ik zelf nog niet mogen bezoeken, maar ik hoor er eigenlijk alleen maar goede verhalen over en het is zo’n belangrijk onderwerp waar niet genoeg over gesproken wordt tot het je overvalt: de dood. Hoe gaan we om met de dood? Die vraag staat centraal bij Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover.

Hoe we omgaan met de dood vertelt wie we zijn, waar we vandaan komen, wat we denken en wat we geloven. Het besef van sterfelijkheid intensiveert dit leven en het opdoen van kennis van tradities rondom de dood versterkt het begrip voor anderen, voor afwijkende of nieuwe gebruiken en voor andere culturen.

De dood leeft als onderwerp en veel mensen hebben vragen of willen ervaringen of gedachten delen. Veel mensen willen ook uitgedaagd worden om over het thema na te denken. De rol past Tot Zover uitstekend en het museum is daarom ook veel groter dan alleen het fysieke museum. Zo is het museum een (virtueel) kenniscentrum, een ontmoetingsplek, een plek waar men leert over en reflecteert op dood, sterfelijkheid en het leven.

https://www.totzover.nl/


3. Museum Belvédère

Ik zou dit museum misschien meer een middelklein museum noemen, maar omdat veel mensen het wellicht nog niet kennen wil ik het toch even onder de aandacht brengen. Museum Belvédère in Friesland.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw droomden drie vrienden van een eigen museum voor moderne kunst: Boele Bregman, Sjoerd de Vries en Thom Mercuur. Ze spraken af dat het museum er zou komen, in Friesland, want daar wilden ze blijven wonen. De schilderijen van Sjoerd de Vries (1941-2020) en Boele Bregman (1918-1980) zouden er tentoongesteld gaan worden en Thom Mercuur (1940-2016) zou directeur worden.

Ruim veertig jaar later werd de droom werkelijkheid. In november 2004 opent Hare Majesteit Koningin Beatrix de deuren van Museum Belvédère, het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het museum toont een collectie kunstwerken van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries, maar laat daarnaast ook werken van geestverwanten uit binnen- en buitenland zien. Voor de Friese kunstenaars wordt Museum Belvédère een thuishaven, een plek die ze als eenlingen in de kunst nooit hebben gehad.

https://www.museumbelvedere.nl/nl/


Welke kleine musea hebben we gemist of moeten we zeker niet vergeten? Laat het ons altijd weten!

Vorige
Vorige

Nationaal Jeugd Musical Theater zet zichzelf met Robin Hood de Musical in de spotlight: deze voorstelling MOET je zien.

Volgende
Volgende

In deze podcasts leer je alles over kunst!