In deze podcasts leer je alles over kunst!

5 januari 2022 - Podcasts. De afgelopen jaren zijn ze al paddestoelen uit de grond geschoten. Je kunt het zo gek niet verzinnen of er is een podcast over. Zelf presenteer ik natuurlijk een podcast over het Songfestival, Drag Race en samen met kunstenares Mignon Nusteling de podcast ‘Eerste Dingen’, maar ook op het gebied van kunst is er veel aanbod: ook vanuit mij. Maar er is meer: hier zijn drie podcasts die jouw alles leren over kunst!

Wat Kijk je Nou?! Ik kon natuurlijk zelf niet achterblijven. Dus begon ik ook vanuit De Cultuurvlogger een podcast. ‘Wat Kijk je Nou?’ Ik spreek daarin elke twee weken met een andere maker over hun makerschap. Over kunst, cultuur, hoe ze tegen dingen aan kijken en ook hoe ze zelf dingen anders zien.

Vaak als we in musea staan, als we in het theater zitten of ergens anders van cultuur genieten dan hebben we niet altijd de kans om met de makers in gesprek te gaan. En dan wil ik voor jullie doen. Dus luister gezellig mee elke twee weken naar ‘Wat Kijk je Nou?’ en schroom vooral niet om zelf makers naar voren te schuiven.


KUNST IS LANG is een programma van online kunsttijdschrift mister Motley en Luuk Heezen. Je hoort elke week een uitgebreid gesprek met een kunstenaar over het laatste werk, inspiratiebronnen en drijfveren. Mét diepgang, maar zonder ingewikkeld jargon.

Aflevering 237: Annabelle Binnerts werkt met taal als materiaal. Vaak krijgt dat de vorm van geschilderde zinnen op muren, zorgvuldig afgestsemd op de ruimte om hen heen. Ze spelen met het idee van een fysiek karakter van woorden: welke mentale ruimte kan een woord oproepen, hoe kan een zin alleen naar zichzelf verwijzen en claustrofobisch aanvoelen, heeft een woord een voor- en een achterkant, en wat is er voor nodig om de woorden in een zin in slaap te laten vallen?


Kunstmaffia, een podcast serie over roof, vervalsing en zwendel in de internationale Kunst- en Antiekwereld. Door Rik Bouman en Robert Tetteroo.

In Zaak 1 reconstrueren Rik en Robert de grootste kunstroof van Frankrijk. 31 januari 1976: drie onbekende daders stelen 118 Picasso’s uit het pausenpaleis van Avignon. Het onderzoek van de Parijse Kunst- en Antiekeenheid loopt helemaal vast. Een half jaar later biedt iemand de schilderijen aan in een kroeg in Limburg. Meesterdetective Ben Zuidema bedenkt zich geen moment en gaat achter de daders én de premie van 300.000 gulden aan.

Vorige
Vorige

Deze drie kleine musea zijn een bezoekje waard!

Volgende
Volgende

Deze makers volgen wij op de voet. Zij maken en wij kijken.