Rocky Horror Show mist toch dat ene extra castlid: het publiek

IMG_1240.JPG

Ahhh…. De Rocky Horror (picture) Show! De film die ik als tiener (en nu eigenlijk nog) regelmatig opzet als ik lekker op de bank onderuit wil zakken en mee wil zingen en even in een andere wereld terecht wil komen is nu te zien in de Nederlandse theaters.

Als queer tiener die niet altijd aansluit vond bij schoolgenoten was dit een film waar ik mensen in zag die zoals ik waren, de film is gebaseerd op de The Rocky Horror show, een musical-horror-komedie van Richard O’Brien, en kwam uit in 1975. De film deed in eerste instantie helemaal niets, maar werd vervolgens afgespeeld tijdens de zogeheten middernachtvoorstellingen en dat werkte! Mensen kwamen verkleed, zongen en dansten mee op de nummers en namen zelfs props mee om te gooien. Sindsdien speelt de film (in Amerika) aan een stuk door en is nog nooit uit de bioscoop geweest. De film- en inmiddels ook de musical geniet van een enorme cultstatus en met deze verwachtingen reisde ik dan ook af naar Nieuwegein voor de eerste voorstelling. Mijn eigen Frank-N-Furter outfit liet ik echter wel thuis.

Het verhaal

Ik zal het verhaal even proberen uit te leggen. Want ik had dus een Rocky Horror Virgin mee (iemand die het nog nooit gezien heeft), en als je niet weet waar het over gaat is het wellicht een beetje een vreemd verhaal. Maar je moet ik je achterhoofd houden dat het hele verhaal een parodie is op de B-films uit de jaren 1940-1970.

We volgen pas verloofd stel Brad en Janet die ‘s nachts tijdens een autorit over het platteland en door de bossen een lekke band krijgen. Ze besluiten naar een huis verderop te lopen om een takelwagen te bellen. Ze komen terecht in huis landhuis van transseksueel dr. Frank-’n-Furter en zijn volgelingen en personeel. - Later blijkt dat ze aliens zijn die van de planeet Transsexual komen.

De dokter is bezig die avond met het creëren van leven, Rocky Horror, en die wordt op een soort Frankenstein achtige manier tot leven gewekt met o.a. de hersenen van motorrijder Eddy, die even daarvoor langs komt. Uiteindelijk eindigen de preutse Brad en Janet met alles en iedereen in bed en uiteindelijk vindt er een grote orgie plaats aan het einde die wordt onderbroken door het personeel van de dokter, die een coupe plegen.

Zoals ik al zei: kijk de film maar een keer, dan valt alles vanzelf op zijn plek.

Cultclassic en bijbehorende fanrituelen

Zoals ik al zei speelt de film al bijna 50 jaar onafgebroken in de bioscopen, ja ook in Amsterdam kun je de film nog zien, maar daar zijn ondertussen wat rituelen bij geboren. En nu moet ik zeggen dat ze nog wel eens verschillende per stad en land, maar ze zijn er zeker wel.

Zo zijn er hele filmhuizen waar schaduwcasten van acteurs de film voor het doek meespelen en vaak komen mensen verkleed als de karakters naar deze film, maar er wordt ook gegooid met rijst en confetti en water, geschuild voor de regen met een krant, meegedanst, gezongen, geschenen met een zaklamp, met een bel gerinkeld en in sommige theaters worden de virgins zelfs geveild aan het publiek.

Op de website van De Graaf en Cornelissen kun je dus ook een to-do (en een don’t do) list vinden van wat je allemaal mag en kan doen tijdens de musical vertoning. (incl. choreografie uitleg van de Time Warp). Maar helaas lijkt het publiek in Nieuwegein deze uitleg niet te hebben gevonden of niet bekend te zijn met deze gebruiken. Op twee dames met een boa na is er niemand verkleed, zingt niemand mee, niemand staat op bij de Timeworp en het lijkt de spelers dus ook niet te lukken om het publiek mee te krijgen.

Jammer. Want juist dat maakt de Rocky Horror Show zo leuk!

‘Touch-Touch-Touch-Touch-Touch-Me!’

Het verhaal, wat in mijn bescheiden mening, o.a. gaat over losbandigheid, mogen zijn wie je wilt zien, liefhebben wie je wilt liefhebben en seks mag hebben met wie je wilt mist toch een stukje spanning en vooral ondeugendheid. De spelers spelen redelijk vlak en ik geniet vooral van Esmée Dekker als Janet en Yoran de Bont als Rocky. Ik moet enorm lachen over hun ‘ontwetende’ spel. Ze hebben geen idee wie ze zijn en wat ze doen en vergroten dat ten zeerste uit.

Ik heb moeite met Sven Ratzke te zien als Dr. Frank-N-Furter. Hij heeft geen pruik op en doordat ik Sven al vaker heb zien optreden, ook bijv. als David Bowie, kan ik hem niet los zien van andere rollen en zie ik gewoon Sven op het podium. In de film speelt Tim Curry deze rol en is zo ‘sexual’ dat het voor menig man of vrouw in het publiek niet uit maakte of hij man, vrouw, er tussen in of geen van beiden was. De seks droop er gewoon van af en dat mis ik toch nog wel bij Sven.

En hoe aanstekelijk de Rocky Horror Show normaal is, verliet ik deze avond niet zingend en dansend het theater. Maar het was nog een try-out, dus wie weet wordt er nog gesleuteld om het publiek mee te krijgen. Want zoals ik het nu heb gezien is dat een missend element.

Vorige
Vorige

Dutjes doen

Volgende
Volgende

Een grote tas die ik blijven vullen kan