Soms is het niet genoeg om meerdere disciplines bij elkaar te brengen laat FTBLL zien.

Foto door Jelle Draper

21 januari 2023, De Meervaart, Amsterdam - Met hoge verwachtingen reisde ik af naar de Meervaart in Amsterdam voor de voorstelling FTBLL - Can u kick it? van ISH Dance Collective. Ik ben bekend met het werk van ISH en choreograaf Marco Gerris en daarnaast is het soms een magische belevenis wanneer meerdere disciplines samenkomen. Dus ik verwachtte een prikkelde voorstelling waar straatvoetbal, freestyle voetbal en breakdance samenkwamen, maar helaas werden mijn verwachtingen niet ingelost.

Persoonlijk ben ik helemaal geen fan van voetbal, maar die desinteresse kan ik makkelijk aan de kant schuiven. Ik ging daarentegen juist hoge verwachtingen naar het theater. ‘Laat maar eens zien dat voetbal zeker op een podium tot z’n recht kan komen!’, dacht ik. Toen ik in de Meervaart aankwam zag ik tientallen jongens en meisjes in voetbaltenues en dat stemde mij gelukkig. Want dat betekent dat ook mensen die van voetbal houden naar het theater kunnen om een nieuwe kant van deze kunst met een voetbal kunnen zien.

Maar op het podium kwam het allemaal niet samen. De voorstelling werd aan elkaar gesproken door spoken word artiest ‘Ivan Words’. Hij schreef een aantal mooie zinnen op. Zo sprak hij over ‘het tackelen van je problemen’ terwijl dit een voorstelling met voetbal is en sprak hij over ‘op zoek naar de balans in het leven’ terwijl een van de freestylers fantastische ‘tricks’ aan het laten zien waren met balans en de bal. Maar waar ik me aan bleef storen was dat de teksten grotendeels van een iPad werden voorgelezen. Ik weet dat het meer gebruikelijk is in de spoken word communities om een boekje of iPad of telefoon bij je te houden, maar in een voorstelling waar de tekst al lang voor is geschreven is dat niet nodig en kun je die teksten prima uit je hoofd leren zodat je de teksten beter naar het publiek kan uitspelen.

Daarbij vond ik dat de combinatie van de twee disciplines in deze voorstelling niet goed samenging. De choreografie was vaak wat onsamenhangend en ik kon in de hele voorstelling geen verhaal vinden. De dansers stonden bijna niet samen met de freestylers of straatvoetballers op het podium en veel samenspel of overlapping was er niet.

De baltrucs en powermoves die werden getoond, waren inderdaad indrukwekkend, maar het showmanship van de bboys werd niet overgenomen door de straatvoetballers. Het publiek werd totaal niet gezien en ik vroeg me dan ook af op ik dit niet ook op een pleintje ergens anders in Amsterdam kon gaan zien.

In het algemeen vond ik dat FTBLL een geforceerde en onsuccesvolle poging was om voetbal en dans samen te brengen op het podium. En dit ben ik dan ook zeker niet gewend van choreograaf Maro Gerris en ISH Dance Collective. Ik denk dat de twee disciplines meer van elkaar moeten leren en meer samen iets moeten neerzetten, mocht dit een succes worden.

Om toch op een positieve manier te eindigen wil ik wel zeggen dat het decor, de visuals en de setting geweldig was. De stijl en muziek paste perfect bij wat er op het podium gebeurde en versterkte de voorstelling enorm. Dus props naar de decorbouwers, lichtontwerpers en sounddesigners.

Wil je zelf kijken of ik gelijk heb of dat ik het helemaal mis heb en dit gewoon een toffe voorstelling is? Dan kun je een kijkje nemen op de website van ISH Dance Collective voor de gehele speellijst.

Vorige
Vorige

“Achter het schuifdeurtje van het Chinees-Indische afhaalrestaurant zit een prachtig verhaal.”

Volgende
Volgende

“Quake laat zien hoe belangrijk het is om onze eigen verhalen te begrijpen en te accepteren.”