Theater van Nu: Jesus Christ Superstar Onder de Regie van Ivo van Hove

Jesus Christ Superstar, onder de regie van Ivo van Hove, is een eigentijdse en krachtige voorstelling die het publiek ongetwijfeld zal raken. De productie hanteert het motto 'less is more' met succes, waarbij goed gekozen hoofdrolspelers en een krachtig ensemble het verhaal vertellen met enerverende zang, dans en spel.

De combinatie van de onverwoestbare muziek van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice met de rauwe, confronterende regiestijl van Ivo van Hove zorgt voor een theaterervaring die diep binnenkomt. Het live orkest voert de muziek gloedvol uit, terwijl het drama centraal staat.

In deze nieuwe enscenering van de klassieker uit 1970 heeft Van Hove verschillende ingrepen gedaan die uitstekend uitpakken. Het decor is minimaal, slechts een rond zwart speelvlak, met het publiek op superseats rondom geplaatst voor een intieme sfeer. Licht en enkele attributen creëren imposante toneelbeelden.

De focus ligt op de tijdloze elementen uit het lijdensverhaal, waarbij Jezus de idealistische leider wordt van een activistische beweging. Lucas Hamming als Judas en Jeangu Macrooy als Jezus brengen eigentijdse interpretaties van hun rollen, met Hamming als indierockzanger en Macrooy met soul in zijn zang.

Van Hove schrapt de pauze, maar behoudt de emotionele intensiteit. King Herod's Song, normaal komisch, krijgt een angstaanjagende draai door Alex Klaasen. De choreografie van Jan Martens ondersteunt de scènes uitstekend, met rustmomenten zoals Magtel de Laat's prachtige uitvoering van I Don't Know How To Love Him.

De finale is bloederig, maar subtiel verbeeld, en zal geen toeschouwer onberoerd laten. Jesus Christ Superstar, volledig Engelstalig en met een speelduur van 1 uur en 40 minuten, biedt een voortrazende voorstelling vol verrassingen en emotionele impact. Het is een productie die een blijvende indruk achterlaat.

Vorige
Vorige

Fluisteringen van Waanzin: 233 ℃ als Theatrale Kunstbeleving

Volgende
Volgende

‘Oh Happy Days brengt niet de boodschap die het wel in zich heeft’