CJP helpt jonge makers

Het Rijksmuseum heeft onlangs twee winnaars van de fotografiewedstrijd Document Nederland Junior gekozen; MBO student Joel Quayson en middelbare scholier Harriet Derby. Met het thema ‘Wie ben jij?’ werden de jonge fotografen uitgedaagd om hun eigen identiteit op beeld vast te leggen. Joel laat met zijn fotoreportage zien dat hij weet wie hij is, maar dat hij dit niet altijd durft te zijn. Hij zoekt naar een balans waarin hij voldoet aan de verwachtingen, maar ook zichzelf nog kan zijn. Harriet gaat in op wie zij is in het coronatijdperk; alles om haar heen verandert, maar verandert zij dan ook? Zij heeft gekeken naar de vraagstukken wat zij wil en of de buitenwereld hier invloed op heeft. Wie zij is, is echter nog iets waar zij achter zal moeten, zo komen concludeert ze.

Foto’s van links naar rechts: Harriet Derby, Joel Quayson

Cultuur raakt je, dat is waarom CJP de mooiste parels uit hun rijke culturele aanbod naar jongeren brengt. Hierbij hoort ook dat CJP jonge makers steunt door hun talentvolle werk in de CJP shop aan te bieden. Tegelijkertijd wil CJP hiermee aan andere jongeren laten zien dat cultuur kan helpen om je eigen identiteit te ontdekken en uiten, al helemaal in een lastige tijd zoals nu.

De prints van Harriet en Joel worden toegevoegd aan een reeks van prints die eerder zijn gemaakt door Elzeline Kooy, Bobbi Oskam en Maite Prince. Deze zijn te koop in de CJP shop.

Illustraties van links naar rechts: Bobbi Oskam, Elzeline Kooy

Op één van de prints die ik in de CJP shop zie staan staat een zwarte vrouw omringt met een diepe felgele kleur. Haar rode haar is opgestoken, haar bril is oranje en haar wang is roze. Op de print zie een ik een sterke en krachtige vrouw afgebeeld. De vrouw achter deze krachtige print is Maite Prince. Ik besluit om met haar te bellen. Maite deed de modeopleiding maar uiteindelijk trok tekenen haar meer. Voor haar is het maken van een nieuwe tekening elke keer weer anders. Maite zegt het tekenen van mensen altijd al interessant te hebben gevonden. Als ik aan haar vraag waarom ze vrouwen tekent zegt ze dat ze vind dat vrouwen nog krachtiger uitgebeeld mogen worden. Maite hoopt met haar werk op meer solidariteit, gelijkwaardigheid en positiviteit. “Ik vind het moeilijk om grootse dromen uit te spreken, ik ben bezig met kinderboekillustraties dus daarin steek ik mijzelf in een nieuw jasje. En verder ben ik van plan om merchandise te maken, zodat mensen ook iets met mijn werk kunnen doen in plaats van het alleen op te hangen”.

Illustratie door: Maite Prince

Illustratie door: Maite Prince

Wil je nou ook zo’n vette print van Maite, Elzeline, Bobbi, Joel of Harriet? Neem dan zeker een kijkje op https://store.cjp.nl/

Vorige
Vorige

“Duncan Laurence laat mij dansen, dromen en zorgt voor rillingen over mijn rug”

Volgende
Volgende

5 Filmtips voor het IDFA!