De Cultuurvlogger gaat naar Oerol!
Oerol festival is een jaarlijks terugkerend cultureel festival dat wordt gehouden op Terschelling in juni. Het festival bestaat al sinds 1981 en viert dit jaar dus haar 40ste verjaardag. Oerol wordt geprogrammeerd aan het begin van de zomer, als het eiland volop in het groen staat. Met ieder jaar zo'n 50.000 bezoekers die komen genieten van optredens van een aantal Nederlandse en buitenlandse toneelgroepen, muzikanten, werk van beeldende kunstenaars en andere (podium)kunstenaars. Het festival duurt tien dagen. In 2014 en 2015 werden er 130.000 kaartjes verkocht.
Vanwege Covid-19 zijn er dit jaar natuurlijk een aantal restricties, want hoewel Oerol normaal duizenden mensen ontvangt, mogen er dit jaar maximaal 50 mensen per voorstelling aanwezig zijn en moet de 1,5 meter absoluut aangehouden worden. Maar ik ben al lang dankbaar dat het weer, het zij in aangepaste vorm, mogelijk is.
Dit jaar dus geen groot festivalterrein, maar drie kleine hubs verspreid over Terschelling: Op de Betonning kun je je laten verrassen door een programma met een mix van disciplines van nieuwe makers. In het Bos van Formerum kun je op zoek naar theater, performances, de talkshows in het Bostheater bijwonen en live bij de dagelijkse uitzending van Radio Oerol zijn. In de Tuin om Oost draait het om voedsel van de toekomst. Hier prikkel je jouw zintuigen en denk mee over de verduurzaming van het Festival.
Samenkomen
Het motto van dit jaar is CONNECT. Dat lijkt mij meer dan geschikt na een jaar van geen connectie hebben met cultuur, maar ook met elkaar. Thema’s als De Onzichtbaren, (Dis)Connectie, Kracht van verbeelding en Kunst als Stem van de Natuur sluiten allemaal aan het motto.
Oerol is voel- en hoorbaar over heel het eiland en alle programmaonderdelen zijn weer onderdeel van het Festival. Denk aan Theater, Expeditie, Muziek i.s.m Motel Mozaïque, Talks, performances en storytelling. van dit hybride Festival. Waar je ook bent, iedereen kan Oerol dit jaar meemaken.
Zoals ik al zei is de capaciteit aangepast, waardoor minder bezoekers dan normaal kunnen genieten van het programma op het eiland. Oerol volgt de ‘routekaart coronamaatregelen’ van de overheid en gaat uit van de situatie ‘zorgelijk’ ten tijde van het Festival van 11 t/m 20 juni. Bij alle programmaonderdelen mogen maximaal 50 bezoekers tegelijk aanwezig zijn en de anderhalve meter tussen huishoudens zal worden gewaarborgd. Door de lagere capaciteiten krijgt de bezoeker gegarandeerd intieme voorstellingen en concerten.
Toegangsbandjes en kaartverkoop
Oerol heeft in overleg met de instanties ervoor moeten kiezen om alle programmaonderdelen via kaartverkoop aan te bieden. Ook voor de horeca van Oerol moet worden gereserveerd. Alle tickets worden dit jaar voorafgaand aan het Festival verkocht. Wanneer een bezoeker geen toegangsbandje en tickets heeft kunnen bemachtigen, betekent dat geen Oerolprogramma. Het aantal toegangsbandjes is dit jaar aan een maximum gebonden. Dan weten jullie dat!
Met me mee!
Maar wij van De Cultuurvlogger gaan sowieso en ik neem jullie met ons mee op Instagram en door middel van een toffe vlog achteraf en wie weet wel wat toffe recensies van wat ik gezien heb. En wie ik als +1 meeneem, daar komen jullie vanzelf achter! Maar ik denk dat jullie verheugd zullen zijn.