Dit zijn de theatervoorstellingen die je in April gezien MOET hebben!
April 2022. Ok. Allereerst moeten we natuurlijk even zeggen ‘niks moet’. Je moet niet naar het theater, MAAR het zou je wel goed doen. Sinds de theatersector weer op stoom aan het komen is heb ik al heel wat voorstellingen mogen zien en echt mensen, geloof mij maar, er zitten weer pareltjes van stukken tussen. Je merkt dat de spelers weer willen spelen.
Oustfaust - Het Nationale Theater
De door de pandemie moegestreden arts-wetenschapper Faust (Romana Vrede) komt tot de pijnlijke conclusie dat jarenlang studeren geen échte kennis over het leven heeft opgeleverd en besluit alles los te laten om zich radicaal aan het leven over te geven – ‘zich doodleven’: dat is het motto.
Nachtelijke trip
In de schimmige nachtclub The Boogie Witch Kitchen loopt Faust niet alleen de mysterieuze Mafisto tegen het lijf, maar ook de leergierige Strauss, de onschuldige Greta en de klassieke Helena. Tijdens een duizelingwekkende nachtelijke trip gebeuren er zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Zal Faust zo uiteindelijk dichter tot de zin van het leven komen?
Vrije en actuele bewerking van Tom Lanoye
Faust fascineert Theu Boermans (Amadeus, Soldaat van Oranje) al zijn hele loopbaan. Speciaal voor hem schreef de Vlaamse schrijver Tom Lanoye een hedendaagse versie van de 19e-eeuwse klassieker van Johann Wolfgang von Goethe. In zijn Faust staan de grote vragen van het leven centraal. Waarom is er lijden in deze wereld? Is het beter om je hart te volgen, of je verstand? En is een beter leven maakbaar, bijvoorbeeld met behulp van religie of wetenschap?
Voor OustFaust gebruikte Lanoye deze ingrediënten én onze huidige door corona getekende tijd als vertrekpunt. Faust is een moegestreden arts en wetenschapper: hij voelt – net als veel mensen nu – de verleiding om zich los te koppelen van de wereld en een fatalistisch pad in te slaan, op zoek naar houvast. Terwijl hij Goethe op de voet volgt, grijpt Lanoye ook alle vrijheid om de klassieke Faust uit te drijven – ‘to oust’ – en de wereld van nu op de voorgrond te zetten.
*Sidenote van De Cultuurvlogger: Ik heb op 1 April deze voorstelling gezien in De Koninklijke Schouwburg en it’s a wild ride. Ik ben, als ik dit typ, een week verder en ik weet nog niet wat ik er van moet vinden. Er komt nog een verslag, maar dat komt pas als ik weet hoe of wat. Ben je benieuwd naar wat mij zo heeft overrompeld? Dan kun je altijd nog tickets boeken.
Midzomernachtsdroom - Oostpool, Phion en Musis & Introdans
De drie topgezelschappen van Oost-Nederland bundelen opnieuw hun krachten. Oostpool, Introdans en Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel brengen samen met Musis & Stadstheater Arnhem een groots en hallucinant theaterspektakel: Midzomernachtsdroom. De beroemde Shakespeareklassieker in een volledig nieuwe uitvoering.
De romantische komedie Midzomernachtsdroom speelt zich af in het Athene van 1600, waar het leven voornamelijk draait om productief zijn. Er geldt al 30 jaar een verbod op slapen in de stad. Op zoek naar vrijheid en intimiteit proberen vier jonge geliefden te ontsnappen aan deze door oudere generaties opgelegde regel en vluchten het bos in. Daar vallen zij voor de eerste keer in slaap. Omringd door mythische boswezens en een club toneelspelers, geven ze zich over aan de bedwelmende krachten van de verbeelding, het leven en de liefde.
Bij Midzomernachtsdroom kan het publiek rekenen op meer dan 35 performers op het toneel: acteurs van Toneelgroep Oostpool, dansers van Introdans en musici van Phion. Samen brengen zij een actuele Shakespeare vol kleur, uitbundigheid en humor.
Laat je verleiden door een unieke ontmoeting van drie disciplines: onder regie van Daria Bukvić, met de muzikale leiding in handen van Joris Nassenstein en choreografie van Regina van Berkel wordt Midzomernachtsdroom een onvergetelijke avond voor jong en oud.
*Sidenote van De Cultuurvlogger: Ik heb op 31 maart deze voorstelling gezien in Arnhem en is de beste bewerking van een Shakespeare stuk dat ik tot de dag van vandaag heb gezien. Er zit een enorm hoog tempo in de voorstelling en ik heb dan ook enorm genoten. Weten wat ik vond? De recensie lees je hier.
What is love - Theater Utrecht & DOX
What is love is een muzikale, ontroerende en zinderende theater- en dansvoorstelling van regisseur Casper Vandeputte en choreograaf Justin de Jager bij Theater Utrecht en DOX: een tintelende uitwisseling over de liefde. We zingen het mee in bijna elke popliedje: liefde is het enige dat je nodig hebt. Maar waarom eigenlijk? En is het wel waar? Is liefde voor iedereen even belangrijk? En hoeveel vormen van liefde bestaan er eigenlijk?
In een nieuwe tekst waarin filosofie, psychologie en humor gelijk met elkaar opgaan, gaan Casper Vandeputte en Justin de Jager samen met een groep multitalenten - van jong tot oud - de liefde aan. Geïnspireerd op eigen ervaringen, de oudste godsdiensten en de nieuwste wetenschappelijke inzichten, doen ze een poging de liefde te snappen. Ze discussiëren, musiceren, verlangen, praten met het publiek, en vechten alles uit wat er te bedenken is over de liefde. En als de woorden op zijn, wordt er gedanst. What is love gaat vrijdag 4 maart 2022 in première en toert van 25 februari tot en met 22 april 2022 door het land.
De Cultuurvlogger ging al langs bij deze voorstelling en schreef een recensie: ‘What is love’ is een hele bijzondere voorstelling die van de grote vragen des levens iets simpels maken.’