Het is weer tijd voor de Nationale Museumweek en meer musea die je kunt bezoeken in april!

April 2022. Deze maand vind natuurlijk weer de Nationale Museumweek plaats met als thema ‘Open je wereld'!’ en er is deze maand natuurlijk veel meer te zien. Musea zijn onze plekken van inspiratie en verwondering. Van bezinning en herkenning. Een ontmoetingsplaats die het gesprek activeert tussen mensen met verschillende achtergronden en wereldbeelden: in musea wordt je wereld geopend!

Er is natuurlijk veel meer te zien en doen dan wat ik hier tip. Gelukkig maar, anders zou het wel erg weinig zijn. Wil je nou zelf mee zien of keuze hebben? Check dan snel museum.nl!

Vintage Modeshow & film Yves Saint Laurent

Vrijdagavond 8 april is een heerlijke mode-avond. Kom naar Modebeeld 1930 - 1950, een modeshow met authentieke vintage mode en een film over over één van de grootste mode iconen van de 21e eeuw: Yves Saint Laurent.

Langer geopend

Op 8 april is het Bussemakershuis museum voor deze speciale avond extra lang geopend, tot 22.30 uur. Je bekijkt eerst de tentoonstelling Modebeeld 1930 -1950, toen modieuze vrouwen nog dames waren. Daarna richting Kulturhus Borne om met een lekker drankje plaatsnemen langs een catwalk waar mannequins paraderen met authentieke vintage mode. Aansluitend wegzakken in een rode pluche stoel voor een heerlijke film over Yves Saint Laurent.

Lezing: het Paradijs

In deze lezing op zondag 10 april richt Laurie Cluitmans, conservator hedendaags bij het Centraal Museum zich op het Paradijs vanuit het perspectief van het antropoceen. Het tijdperk waarin we leven en waarin de mens de natuur grotendeels domineert, met alle gevolgen van dien.

Eén van de meest bekende verbeeldingen van het paradijs binnen de christelijke traditie is de Tuin van Eden. Maar het paradijs kent een nog veel langere traditie. Het woord stamt oorspronkelijk uit het Perzisch, verwijzend naar een ommuurde plek. Hoe zag en ziet het paradijs eruit als we kijken naar vroeger en nu? Reserveer nu je plekje voor de lezing. Je kunt voor of na de lezing de tentoonstelling Schurend Paradijs bekijken.

Herwaardering natuur

De coronatijd lijkt te hebben gezorgd voor een herwaardering van de natuur. Meer mensen zoeken de buitenlucht op en de tuin speelt daarin een belangrijke rol. De tuin is een plek om jezelf terug te trekken, een plek van veerkracht en groene therapie. Al eeuwenlang is de tuin een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Als toevluchtsoord en als een manier om te reflecteren op de veranderende maatschappij. In deze tijd van klimaatcrisis richten kunstenaars hun pijlen opnieuw op de tuin. Zij stellen kritische vragen over de manier waarop wij de natuur bedwingen en roepen op onze relatie met de natuur radicaal anders vorm te geven. Belangrijke onderwerpen die ook in de tentoonstelling Schurend Paradijs in Kunsthal KAdE centraal staan. In het kader vroegen Kunsthal KAdE en de Volksuniversiteit Amersfoort Laurie Cluitmans een lezing te geven over de tuin en het paradijs.

Panorama Mesdag

Open je wereld en kom meer te weten over Hendrik Willem Mesdag en zijn wereldberoemde Panorama. De aanwezige gidsen wijzen je op interessante details en vertellen je bijzondere verhalen over dit 140 jaar oude meesterwerk.

Op het platform staat een museumgids die je vol enthousiasme alles vertelt over de totstandkoming van het kunstwerk en die je ook wijst op bijzondere details. Want er valt veel te ontdekken! Wie zit daar onder een parasol te schilderen op het strand? Wist je dat Mesdag het Panorama schilderde in slechts 4 maanden? Welke gebouwen op het doek, zijn nu nog steeds te zien in Scheveningen?

De gidsen op het platform staan tijdens de Nationale Museumweek klaar om toelichting, uitleg en antwoord geven op al je vragen.

De ontdekking van het heden

Ga je mee op een ontdekkingsreis door de westerse kunstgeschiedenis? In de tentoonstelling De ontdekking van het heden maak je kennis met een voor Nederland uitzonderlijke particuliere collectie.

Zo goed als alle belangrijke kunststromingen uit de 20e eeuw zijn vertegenwoordigd. Denk aan kunstenaars van wereldfaam, zoals Constantin Brancusi, Pablo Picasso, Salvador Dalí, Joan Miró en Tamara de Lempicka naast hedendaagse kunstenaars als Anish Kapoor, Olafur Eliasson en Marlene Dumas.

Verzamelen is een kunst. Naast musea hebben ook particuliere verzamelaars fantastische collecties opgebouwd. Gepassioneerd verzamelen vanuit een eigen interesse betekent soms dat de samenhang van een collectie als geheel verloren gaat. Daar is bij deze verzameling geen sprake van. De collectie is veelzijdig en bevat dan ook topstukken die in internationale musea niet zouden misstaan. De ontdekking van het heden laat 100 topstukken uit deze prachtige privécollectie zien.

Withoos meets Withoos

Fotograaf Hans Withoos laat zich inspireren door de wereld en het werk van zijn 17e-eeuwse voorvader Mathias Withoos. In de tentoonstelling Ander licht op Withoos - drie generaties Withoos herinterpreteert de fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen aan toe.

Mathias Withoos (Amersfoort, 1627 – Hoorn, 1703) is de bekendste schilder uit Amersfoort in de tweede helft van de 17e eeuw. Als oudste zoon van bombazijnwerker Jan Withoos kreeg hij met zijn echtgenote Wendelina van Hoorn 8 kinderen, waarvan er 4 door Mathias werden opgeleid om het schildersambacht te leren: Johannes, Pieter, Alida en Frans. Mathias zelf volgde een schildersopleiding bij bouwmeester en kunstschilder Jacob van Campen. Voor verdere studie en inspiratie vertrok hij rond zijn 20e naar Rome. Na enkele jaren keerde hij in 1652 terug naar Amersfoort en begon hier een succesvolle loopbaan als kunstenaar en leermeester. Mathias was een zeer gelovig man. De focus op licht en donker hielp hem de verbinding tussen hemel en aarde te illustreren.

Beeldend kunstenaar Hans Withoos (Son en Breugel, 1962) is een romanticus en verhalenverteller met een grote fascinatie voor schoonheid in al haar aspecten. In de serie Withoos meets Withoos, The People herinterpreteert hij als fotograaf de schilderkunst van zijn verre voorvader Mathias en voegt daar mensen en leven aan toe. Daarbij combineert hij stillevens en stadsgezichten met eigentijdse, surrealistische beelden en plaatst hij de vergankelijkheid in een ander licht. In het kleurrijke werk spelen diversiteit en inclusiviteit een prominente rol.

Spiraling Into Infinity - Children of the Light

Spiraling into Infinity is een intrigerende lichtinstallatie ontworpen door Children of the Light. Duisternis is in onze ogen de afwezigheid van licht. En licht verschijnt als het begin van leven.

De wereldpremière van de indrukwekkende installatie Spiraling Into Infinity van Amsterdams kunstenaarsduo Children of the Light voert het licht op als vluchtige en toch tastbare materie die speels rondwaart door de nevelige expositieruimte van MU. Steeds veranderend van kleur, snelheid en richting roept het licht verschillende stemmingen en ervaringen op, gedragen door geluid dat ook de architectonische ruimte versterkt. Zoals Matisse een spontane lichttekening in de lucht maakte, zo tonen Children of the Light – op een iets grotere schaal - wat zichtbaar is én de wereld daarachter.

De installatie komt het beste tot z'n recht wanneer het donker is: daarom zijn speciaal voor deze tentoonstelling de openingstijden tijdelijk aangepast. Bezoek MU van maandag t/m woensdag van 12:00 - 18:00 en van donderdag t/m zondag van 14:00-22:00 uur.


Vorige
Vorige

Dit zijn de films die je moet zien in april!

Volgende
Volgende

Dit zijn de theatervoorstellingen die je in April gezien MOET hebben!