Dramatische homoseksuele vorst uit de 13 eeuw bestormt het toneel onder regie van Char Li Chung.

Foto door: Bas de Brouwer - Edward II

Foto door: Bas de Brouwer

Een heerlijk kostuumdrama. Mij kan je er ‘s nachts voor wakker maker. Een filmversie dan, want tot gisteravond had ik volgens mij nog nooit een kostuumdrama in het theater gezien. Wat ik ook nog nooit eerder in het theater zag: historische homoseksuele of queer personages die scene na scene aan elkaars lippen hangen. (Echt! Er wordt veel gezoend!) Homoseksualiteit en tegenstand daartegen is niet alleen van deze tijd, beiden kun je als je goed zoekt in de geschiedenisboeken vinden. Zo ook over King Edward II en in 1593 schreef Christopher Marlowe dan ook een stuk over het leven van deze zogezegde homoseksuele koning én zo hebben we nu in 2022 een nieuwe versie van de hand van regisseur Char Li Chung.

In dit stuk volgen we de Engelse koning Edward de 2de, getrouwd met dochter van de Franse Koning: Isabella.

Maar in de geschiedenisboeken staan verhalen dat deze koning het gezelschap van mannen prefereerde en dan voornamelijk van een Franse edelman Piers Gaveston.

Edward zou in eerste instantie helemaal geen koning worden. Hij was namelijk de 4de zoon van zijn ouders, maar door het overlijden van zijn oudere broers viel deze verantwoordelijkheid toch in zijn handen. Edward was geen daadkrachtige koning. Zijn voorkeur ging uit naar vermaak en, zoals we ook in dit stuk horen, zorgde zijn gebrek aan zelfvertrouwen ervoor dat hij het dagelijkse bestuur liever aan anderen over liet. Al tijdens het koningschap van zijn vader stond hij onder invloed van Gaveston, die - onder druk van de adel - door de koning werd verbannen.

Na de dood van Eduard I haalde hij zijn vriend Gaveston echter terug en maakte hem graaf van Cornwall. Gaveston trad ook op als regent als Eduard in het buitenland was. De baronnen protesteerden hiertegen en het lukte hen uiteindelijk Gaveston opnieuw te verdrijven en in 1312 werd hij vermoord.

Het toneel is gevuld met een witte gotische box met een soort glazen vloer, met daarvoor grote gouden gordijnen. Gaan de gordijnen open dan zijn we in de kroonzaal en zijn de gordijnen dicht, dan gebeurt daar alles wat buiten het zicht van de koning om wordt besproken.

We leren dat homohaat van jaar en dag is en eigenlijk nog geen snars is veranderd sinds honderden jaren geleden. Los van deze pijnlijke les die ik uit de voorstelling trek, zit er ook erg veel humor in de voorstelling. Zodra Edward Koning wordt voelt het voor hem alsof hij eindelijk zichzelf mag zijn. Hij is natuurlijk de grootste baas van het land en niemand staat boven hem, wie maakt hem dus wat?! Tijd om een volledige gouden pak, zonder shirt, uit de kast te trekken, en Born This Way van Lady Gaga te zingen. ‘Huh?!’ Nee, je hoort het goed!

Ook Sigrid ten Napel die Isabella, de vrouw van speelt, werkt meermaals op mijn lachspieren (in a good way) vanwege de hysterische manier van controle die ze probeert te houden op alle mannen om haar heen. Sowieso wordt er zeer hysterisch gespeeld van tijd tot tijd en gaat de intensiteitsknop af en toe flink omhoog en soms zelfs naar een level 110 op een schaal van 1 tot 100, waarbij ik iets van de tekst mis. Maar los daarvan heb ik enorm genoten van de affectie, speelstijl en humor die deze acteurs ten tonele brengen.

Edward de tweede - The Gay King van Toneelgroep Oostpool is een humoristisch en fijn kostuumdrama die de problematiek van homohaat, te weining queer personages op toneel en queer affectie op een heerlijke manier de vloer op brengt. Voor iedereen met een beetje interesse in geschiedenis (want aan het verhaal is niet gesleuteld) of queer is deze voorstelling een must-see de komende maand.

Vorige
Vorige

‘Wild’ (6+) van Danstheater AYA vertelt meisjes dat ze los mogen gaan!

Volgende
Volgende

‘Met Zonder Ballen’ is een prachtig en ontroerend echt verhaal in een komisch en luchtig jasje.’